Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljettajasta rakentajaksi ja huoltajaksi

Kuljetuskaluston huolto- ja korjaustoiminnassa, mutta myös pesussa turvaudutaan entistä useammin ostopalvelutarjontaan. Osaltaan kehitys juontaa juurensa kaluston teknistymisestä, mutta merkityksellinen seikka lienee myös kuljetusyrittäjien ajankäytön muuttuminen. Viikonloput ja illat käytetään mieluummin vapaa-ajan askareisiin kuin auton huoltoon. Meneillään oleva taloudellinen aika puoltaa sekin kaluston käyttöiän jatkamista, mikä edellyttää entistä huolellisempaa kaluston hoivaamista. Raskaan kaluston huoltopalveluiden kysyntä on siis nousujohteisella uralla.

– Kuljetusliikkeessä olemme olleet hyvin itsenäisiä huoltojen ja korjausten suhteen jo vuosien ajan. Käytössämme ollut korjaamotila alkoi käydä ahtaaksi ja vanhanaikaiseksi, joten uusien tilojen hankinta oli välttämätöntä tehokkaan toiminnan takaamiseksi. Samalla päätimme tuoda palvelumme myös muiden tienkäyttäjien ulottuville, kertoo Toni Lauhaluoma Prolines Oy:n taustoista.

Uudet korjaamotilat pesulinjastoineen päätettiin rakentaa Kauhajoelle valtatien 67 välittömään läheisyyteen.

Varaosia, huoltoa ja pesua

Toiminta uusissa, reilun 2500 neliön tiloissa alkoi maaliskuussa. Työnjohtajan ohella viisi asentajaa työllistävä korjaamo tarjoaa raskaalle kalustolle varsin laajamittaisen palvelutarjonnan.

– Normaalien huoltotoimien ohella teemme myös akselistojen suuntauksia ja päällirakennetöitä, kuten vaihtolavalaitteiden ja nostureiden asennuksia. Olemme aloittaneet myös varaosien maahantuonnin, joten voimme tarjota asiakkaillemme tuotteita erittäin kilpailukykyiseen hintaan, jatkaa Lauhaluoma.

Huoltoja ja korjauksia tehdään neljässä läpiajettavassa huoltolinjassa, joista yhdessä on myös edelleen tarpeellinen huoltokuilu. Prolinesilla on myös A-jarruluvat ja jarrutöitä varten kiinteistössä on oma jarrudynamometrihalli. Tämän vierestä löytyy maassamme vielä harvinainen, poleteilla toimiva automaattipesukone, joka on asiakaskunnan käytössä ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Lauhaluoman mukaan pesukoneen saloihin tutustutaan yhdessä asiakkaan kanssa ensimmäisellä käyttökerralla, jotta pesu sujuisi myöhemmin vaivatta. Automaattikoneen käyttö on tosin varsin helppoa, koska poletille etukäteen ladattavaa ohjelmaa ei voi käytön aikana muokata.

– Yhden pysähdyksen periaatetta tukee myös tiloissa piakkoin aloittava autokatsastuspalvelu, linjaa Lauhaluoma.

Reilun puolen vuoden toiminnan jälkeen yrityksessä ollaan varsin tyytyväisiä keskuksen käyttöasteeseen ja asiakkaiden palautteeseen.

– Olimme jo varautuneet paljon pahempaankin tilanteeseen. Asiakasvirta on yllättänyt meidät enemmänkin paljoudellaan, kiittelee Lauhaluoma.

Tehokkuus on monen asiakkaan summa

Uuden korjaamotilan rakentaminen on varsin mittava investointi, johon ei lähdetä kevein perustein. Päätös uusien tilojen rakentamisesta kypsyi Lauhaluoman leirissä jo kolme vuotta sitten, jolloin maailma oli täysin eri asennossa.

– Investointipäätöstä helpotti luonnollisesti tieto peruskuormituksesta, joka syntyy omien autojen huolloista ja korjauksista. Oman kaluston huoltoja voidaan aikatauluttaa asiakaskunnan tarpeen ja korjaamon muun työllisyyden mukaan, tietää Lauhaluoma.

Vuonna 1954 perustettu kuljetusliike on vuosien saatossa laajentunut muutaman auton paikallisesta toimijasta maanlaajuiseksi logistiikkapeluriksi. Lauhaluoman mukaan verkostoituminen ja yhteistyö ovat avainsanoja tulevaisuuden kuljetuselämässä.

– Enää ei voida olla riippuvaisia yhdestä toimeksiantajasta, vaan tehokas kaluston käyttö edellyttää yhteistyötä useiden asiakkaiden kanssa. Paluuta aikaan, jolloin tehtaan ajossa ollut auto vei tavarat vastaanottajalle ja tuli tyhjänä takaisin ei mielestäni ole, kaavailee Toni Lauhaluoma, jonka arki kuluu paljolti ajojärjestelytehtävissä.

– Yksi merkittävimmistä työllistäjistämme on kuolleiden eläinten kuljettaminen tiloilta Honkajoen destruktiolaitokselle. Toimialueemme kattaa koko maan lukuun ottamatta pohjoisinta osaa, missä eläin voidaan haudata maahan.

Elintarvikeviraston ja eläinlääkäreiden valvonnassa tapahtuva kuolleiden eläinten kuljetus vaatii kuljetusliikkeeltä ja kuljettajalta niin joustavuutta, sopeutumista kuin tinkimätöntä tarkkuuttakin.

– Auton renkaat, ohjaamon lattiat ja polkimet on desinfioitava jokaisen tilakäynnin jälkeen mahdollisten tautien leviämisen estämiseksi. Eläinkuljetuksiin on myös korvamerkitty omat lavat, joita ei käytetä muissa kuljetuksissa. Kuljettajan on myös muistettava, että tilalla kuollut eläin on saattanut olla enemmänkin perheenjäsenen kuin tuotantoeläimen asemassa, jota kuljettajan tulee kunnioittaa, painottaa Lauhaluoma.

Kalustovalinnassa Honkajoella sijaitseva kuljetusyritys on viime vuosina päätynyt useimmiten Mercedes-Benziin paljolti Vehon kanssa tehtävän joustavan ja tiiviin yhteistyön ansiosta.

– Muut merkit ovat varmasti yhtä hyviä, mutta meillä ratkaisu perustuu paljolti Tampereen Vehon toimintaan ja palveluhalukkuuteen, painottaa Lauhaluoma.

Luotetaan perinteisiin uutta unohtamatta

Päällirakenteina pohjalaisyhtiössä käytetään edelleen monen yrityksen jo hylkäämiä ketjuvaihtolavalaitteita.

– Meille ketjulaitteet ovat edelleen nykyaikaa paljolti keveytensä ja hellävaraisuutensa ansiosta. Ketjulaite tekee lavalle erittäin loivia liikkeitä, mikä säästää kuormaa.

Pitäytyminen olemassa olevassa tekniikassa juontaa juurensa myös yrityksen lavakannasta. Lähes 20 auton laivaston käytössä on 130 vaihtolavaa, joista suurinta osaa voi käsitellä vain ketjulaitteella.

– Lavojen peruskunnostusten yhteydessä niihin toki asennetaan vaijeri- ja koukkulaitetartunnat.

Vaikka Lauhaluomalla luotetaan päällirakenteissa perinteisiin tapoihin, ollaan yrityksessä avoimia myös uusille tuulille. Yritys on muun muassa maamme ensimmäinen Mercedes-Benz FleetBoard-järjestelmän käyttäjä.

– Aluksi kuljettajat kokivat järjestelmän lisäävän heidän valvontaansa, mikä ei suinkaan ollut käyttöönoton tavoitteena. Halusimme helpottaa kaluston kunnossapidon ennakointia, joten asensimme järjestelmän autoihin, jotka käyvät tallilla vain lauantaisin. FleetBoardin kautta näemme jo ennakoidusti huoltotarpeet ja mahdolliset poikkeamat esimerkiksi jarrupalojen kulumisissa, summaa Lauhaluoma järjestelmän etuja kunnossapidon kannalta.

Lauhaluoman nimi tunnetaan myös päällirakentamisessa. Honkajoella sijaitseva Interkori Oy on valmistanut erilaisia päällirakenteita jo vuodesta 1981 saakka.

– Valmistimme kuormakoreja aikaisemmin vain omaan käyttöön, mutta 1980-luvulle tultaessa päätimme tarjota osaamisemme myös muiden käyttöön. Etunamme oli silloin ja on edelleenkin lyhyet etäisyydet tuotannon, tuotekehityksen ja käyttäjän välillä, summaa Lauhaluoma yritysryppään etuja.

2000-luvulla Interkori Oy on keskittynyt enemmänkin erikoiskorien tuotantoon. Tyypillisiä rakenteita ovat muun muassa levenevät näyttelyperävaunut ja televisiotuotannossa käytettävät korit, joiden rakentaminen eurooppalaisille käyttäjille on paljolti yksilöllistä käsityötä.

Honkajoella vuonna 1954 toimintansa aloittanut kuljetusliike on vuosikymmenten aikana kasvanut liki 50 henkilöä työllistäväksi yritysryppääksi, jonka toiminnot asettuvat hyvin lähelle toisiaan, jopa toisiaan tukeviksi. Historiaa katsomalla voi helposti uskoa, että kehitystyö Lauhaluomalla ei ole vielä päättynyt.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi