Uutiset

Kuljetuskalusto

Isompia nippuja

Suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuus riippuu paljolti maamme kustannustasosta verrattuna kilpaileviin maihin. Jatkossa puut on saatava jalostuslaitokselle ja edelleen maailmanmarkkinoille entistä alemmalla yksikköhinnalla. Tätä mieltä ovat ainakin miehet puuta jalostavien tehtaiden konttoreissa. Samaa mieltä ovat miehet Ruotsissa, missä on kääritty hihat tehokkuuden parantamiseen tähtäävien ratkaisujen löytämiseksi.

Viime talvena alkanut En Trave Till (ETT)-projekti sai elokuussa jatkoa, kun puumetsään lähetettiin Större Travar (ST)-projektin kalustoa. En Trave Till toi puuyhdistelmään yhden tukkinipun lisää, Större Travar sen sijaan kasvattaa nykyisten nippujen kokoa. Kokeilun aikana ajetaan 74 tonnin kokonaismassalla.

– Kolmivuotisen kokeilun tarkoituksena on selvittää kokonaismassan korotuksen vaikutuksia polttonestetalouteen ja kuljetuksen tehokkuuteen, kertoo Stora Enson Jörgen Olofsson.

ST-projektiin kuuluu kaksi yhdistelmää, jotka huolehtivat kumpikin oman osansa puun kuljetuksesta. Kannon kupeeseen ajetaan neliakselisella puutavara-autolla, jonka perään on kytketty dolly ja kolmiakselinen puoliperävaunu. Kantavuudeltaan 47 tonnin yhdistelmä kiskaisee kuorman terminaaliin, missä vastuu kuormasta siirretään maantieautolle.

Terminaalissa puuauton vetäjän kuorma telataan nosturilla B-junayhdistelmän linkkivaunuun, jonka perään kytketään metsässä käynyt puoliperävaunu. Terminaalin käyttö lisää puun käsittelykertoja, mutta vain vetäjän kuorman osalta, koska puoliperävaunu vaihtaa vetoautoa kuormattuna.

Projektiin osallistuvien tahojen mukaan isompien yhdistelmien käyttö parantaa polttonestetaloutta 20-25 prosentilla, jolloin myös hiilidioksidipäästöt ovat alhaisemmat. Metsäyhtiön tavoitteena on toki myös saada puu metsästä tehtaalle entistä edullisemmin.

Ruotsalaistoimijoiden kiinnostus uusia toimintamalleja kohtaan on varsin suurta, joten naapurimaassamme lienee voimakas tahtotila puunjalostustoiminnan säilyttämiseen ja kehittämiseen. Globaaleilla markkinoilla myös suomalaisten pelureiden olisi syytä huolehtia kilpailukyvystään. Millaisilla yhdistelmillä me voisimme parantaa asemiamme tässä kiristyvässä kilpailussa?

Ari Perttilä

Kuvat Anna Franck

Lue seuraavaksi