Uutiset

Konepajateollisuus

Vuoden merkittävin robotiikkatapahtuma

European Robotics Forum (ERF2018) järjestetään Tampereella 13.–15.3.2018. ERF-konferenssisarja on robotiikka-alan suurin ammattilaisten, tutkijoiden ja yritysten vuosittainen kohtaamispaikka Euroopassa ja samalla merkittävin robotiikkatapahtuma Suomessa tänä vuonna.

Tampere-talossa maaliskuussa pidettävä tapahtuma kerää yhteen yli 800 robotiikan toimijaa Euroopasta ja ympäri maailman. ERF on alan soveltajien, loppukäyttäjien, päättäjien, tutkijoiden, insinöörien, rahoittajien ja yrittäjien suurin vuosittainen tapaamispaikka. ERF2018 on järjestyksessään yhdeksäs tapahtuma, sen suosio on noussut tasaisesti vuodesta 2010 saakka.

Foorumissa käsitellään kolmen päivän aikana ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja teknisiä robotiikkaan liittyviä teemoja, joista päällimmäisiä ovat juuri nyt ihmisen ja robotin välisen yhteistyön turvallisuus ja robotiikan mahdollisuudet uudistaa teollisuuden tuotantokykyä ja erilaisia palvelutehtäviä.

Tämän vuoden foorumi koostuu yli 70 sessiosta, joiden aiheet käsittelevät lähes kaikkia robotiikan aihealueita lainsäädännöstä sovelluksiin ja terveydenhuollosta teolliseen valmistukseen. Sessioiden välillä osallistujilla on aikaa tutustua mukana olevien yli 40 näytteilleasettajan tarjontaan ja verkostoitua muiden alan asiantuntijoiden kanssa.

Tutkijoita ja toimijoita

EU:nHorizon 2020 -tutkimusohjelman suunnitteilla olevat kehitysprojektit ovat tapaamisten keskiössä. Tilaisuuteen osallistuu laajasti myös EU:n virkamiehistöä. Kotimaiset alan yritykset kokevat ERF 2018-näyttelytoiminnan tarjoavan näyteikkunan osaamiseen Euroopan kehittyville alan markkinoille. ERF-konferenssisarjaa hallinnoi Belgiasta käsin euRobotics -yhteisö.

”Tampereen teknillisen yliopiston materiaalia käsittelevien, liikkuvien, lentävien ja uivien robottien tutkimus ja opetus laajuudessaan on Suomen merkittävin”, toteaa Tampereen teknillisen yliopiston professori Minna Lanz kone- ja tuotantotekniikan laboratoriosta. TTY aloitti uuden robotiikan pääainekokonaisuuden 20172018.

Teknisten tieteiden tiedekunnan dekaani Pauli Kuosmanen toteaa robotiikan kehityksen olevan yhteiskuntaamme suuresti muokkaava muutosvoima.

”Haluamme vahvan tutkimuksen ja opetuksen kautta olla edelläkävijöitä robotiikassa, tärkeän konferenssin saaminen Tampereelle on meille merkittävä mahdollisuus markkinoida osaamistamme ja luoda elintärkeitä yhteistyösuhteita. Tutkimustulokset eivät hyödytä kuin tekijäänsä väitöskirjojen ja julkaisujen muodossa, jos niitä ei siirretä elinkeinoelämän käyttöön. Tämä on tiedekuntamme missio ja ERF 2018 on mission toteuttamisessa erittäin tärkeä tapaaminen. Toivon Tampere-talon täyttyvän alan toimijoista, eikä vain tutkijoista.”

Kokoontumis- verkostoitumisareena

Suomen Robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Latokartano näkee foorumin tarjoavan erinomaisen kokoontumismahdollisuuden suomalaisen robotiikan ja liitännäisten teknologioiden kehittäjille sekä käyttäjille ja nostaa samalla alan tunnettavuutta ja yleistä hyväksyntää. Tapahtuman avoin ja yhteisöllinen luonne mahdollistaa samalla verkostoitumisen myös alan huippujen kanssa ympäri maailman.

”Toivon, että suomalainen robotiikkayhteisö ja julkishallinto hyödyntävät tämän mahdollisuuden esitellä sekä suomalaista osaamista, että robotiikan yleistymistä mahdollistavaa säädösympäristöä alan toimijoille ympäri maailman. Nyt jos koskaan on aika nostaa suomalainen osaaminen maailman kartalle myös robotiikassa. Tähän tarjoaa hyvän mahdollisuuden tapahtuman robotiikkanäyttely ja vierailijoille järjestetyt teollisuusvierailut.”

ERF2018-tapahtuma järjestetään Tampere-talossa 13.-15.3.

Toimivat puitteet

Tapahtuman pitopaikka on Tampere-talo. Suuri kansainvälinen robotiikkakonferenssi vaatii paljon myös tapahtumapaikalta, kertoo Tampere-talon asiakkuuspäällikkö Mira Mäkelä.

”Tällainen tapahtuma tarvitsee onnistuakseen monipuolisia, toimivia tiloja sekä tapahtumapaikan välittömään yhteyteen monenlaisia oheispalveluita. Konferenssiin valjastetaan myös meidän ammattitaitoinen ja kielitaitoinen henkilökuntamme.”

ERFiin on varauduttu huolellisella suunnittelulla ja asioiden läpikäynnillä.

”Tapahtumaa on suunniteltu ja valmisteltu pitkään järjestäjän kanssa. Tällä hetkellä tapahtuman yksityiskohtia käydään läpi teknisen osaston, aulapalvelu- ja ravintolahenkilökunnan kanssa. Järjestäjän kanssa tarkennetaan vielä monia käytännön yksityiskohtia. Luvassa on mielenkiintoisia kohtaamisia kansainvälisten vieraiden kanssa. Tavoitteenamme on ylittää järjestäjän odotukset sekä tilojen että tapahtuman toteutuksen osalta ja edesauttaa näin konferenssin onnistumista”, sanoo Mira Mäkelä.

Lue seuraavaksi