Uutiset

Konepajateollisuus

Vossi laajentaa 3D-metallitulostuksen palettiaan

Vossi Group Oy on vahvistanut 3D-metallitulostuksen tuotepalettiaan kahdella edustuksella ─ Saksalaisella Gefertecillä sekä yhdysvaltalaisella Markforgedilla. Jo kolme vuotta Vossin edustuksessa olleita SLM Solutionsin jauhepetilasersulatustulostimia on toimitettu asiakkaille seitsemän kappaletta suuren suorituskyvyn komponenttien valmistukseen.

Gefertecin 3D-metallitulostimet soveltuvat edullisen ja nopean lankahitsauskasvatuksen (maks. n. 600 cm³/h) ansiosta erityisesti kookkaampien kappaleiden valmistukseen maksimi 3 m³ ja 3000 kg.

Uudet edustukset täydentävät Vossin 3D-tulostinpalettia ja yhä useammanlaiset asiakkaiden tuotteet pystytään nyt valmistamaan entistä kilpailukykyisemmin 3D-tulostamalla.

Gefertecin 3D-metallitulostimilla pystytään tekemään near-net-shape-osia, jotka vaativat vain pienen koneistuksen. Kuvan esimerkissä 3D-metallitulostettu titaaniosa maksoi vain 2000 € verrattuna perinteiseen aihioista koneistettuun 4000 € osaan.

Gefertec 3D-lankahitsaus

Vuonna 2015 perustettu saksalainen Gefertec valmistaa 5- tai 3-akseliseen lankahitsaukseen perustuvia 3D-metallitulostimia.

Koneet soveltuvat edullisen ja nopean kasvatuksen (maks. n. 600 cm³/h) ansiosta erityisesti kookkaampien kappaleiden valmistukseen maksimi 3 m³ ja 3000 kg. Lankahitsaamalla kasvatetaan 3D-CAD-tiedoston mukaisesti ns. near-nets-spahe-osa eli komponentti, joka vaatii vain pienen jälkikoneistuksen. Tällöin aikaa ja materiaalia säästyy erityisesti hankalasti koneistettavilla materiaaleilla.

Hitsauksen avulla pystytään tekemään myös monimateriaalikappaleita sekä hyödyntämään sitä myös tuotteiden korjauksissa. Perinteisen lankahitsauksen hyödyntäminen tarjoaa myös erittäin laajan ja edullisen materiaalikirjon tuotesuunnittelijoiden käyttöön. Gerfertec on esillä myös  AMB-messuilla Stuttgartissa (Osasto 4/B51).

Saksalaisen Gefretecin 3D-metallitulostimet perustuvat 5- tai 3-akseliseen lankahitsaukseen ja niillä pystytään toteuttamaan monimutkaisia kappaleita sekä monimateriaalitulostuksia

Markforged edullista 3D-metallitulostusta

Yhdysvaltalainen Markforged perustettiin Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2013. Yritys valmistaa pöytätulostimia sekä metallille sekä komposiiteille. Metal X -malli (Atomic Diffusion Additive Manufacturing) pystyy tulostamaan osia 17-4 ruostumattomasta teräksestä ja uusia metallimateriaaleja on tulossa lähiaikoina paljon lisää mm. alumiineja, työkaluteräksi, titaaneja sekä kuparia.

Komposiittitulostimia yritys valmistaa kahta eri sarjaa – Desktop ja Industrial –  ja niissä molemmissa useampaa eri mallia. Materiaaleiksi on saatavissa edistyksellisiä materiaaleja, kuten hiilikuitua, lasikuitua, Kevlaria ja Onyxia.

Yhdysvaltalainen Markforged valmistaa tulostimia sekä metalleille että komposiiteille mm. hiilikuitu, lasikuitu, Kevlar ja Onyx.

SLM Solutionsille uusi tehdas

Tämän hetken ylivoimaisesti suosituimman 3D-metallitulostusteknologian jauhepetilasersulatuksen asiantuntija SLM Solutions otti kesällä käyttöönsä uuden 25 000 m² huippumodernin tehtaan Saksan Lyypekissä. Uudessa tehtaassa yrityksellä on kapasiteettia tuotannon moninkertaistamiseen. SLM Solutions valmistaa neljää konemallia SLM 125, 280, 500 ja 800. Suurimman kasvatuskammion koko on 500x280x850 mm ja lasereita voi olla yhdestä neljään sekä se on mahdollista varustaa kasvatuskammioiden- ja jauheenkierrätysautomaatiolla. ”Kannattaakin olla meihin yhteydessä, kun haluatte olla 3D-vallankumouksen eturintamassa. Kutsumme myös suomalaisasiakkaat tutustumaan kanssamme SLM Solutions uuteen tehtaaseen Lyypekkiin”, Marko Vossi sanoo. www.vossi.fi/3d

Marko Vossi kutsuu suomalaisasiakkaat tutustumaan SLM Solutionsin uuteen huippumoderniin 3D-metallitulostin tehtaaseen Lyypekkiin.

Lue seuraavaksi