Uutiset

Konepajateollisuus

Uutuuskeskus tarkkuustöihin

GF esittäytyi monipuolisesti Hannoverin EMO-tapahtumassa syyskuussa ja mukana oli runsaasti tarjontaa valmistajan kaikilta tuotesektoreilta. Keskeinen konelanseeraus osastolla oli Heideinhain-ohjauksella varustetun Mikron-koneistuskeskus MILL P 500U:n maailmanensi-esittely kansainväliselle yleisölle.

Mikron MILL P 500U ensiesiteltiin yleisölle Hannoverissa.

GF:n EMO-osastolla kantavana ideana olivat eri tuotantomenetelmät ja yhdistäminen automaatioon mm. paletoinnin avulla. Osasto ei ollut perinteinen konenäyttely, vaan asiakkaita lähestyttiin eri toimialojen tarpeista. Näin esiteltiin, miten modernia tuotantoteknologiaa voidaan hyödyntää tehokkaasti asiakkaan omalla valmistussektorilla.

Osastolla oli eri työstömenetelmiä, kuten jyrsintää, AM-teknologiaa eli metallin 3D tulostusta, suurnopeusjyrsintää ja lankasahausta, yhdistetty esimerkinomaisesti paletoinnin avulla. Sovellusalueina olivat ICT, autoteollisuus, pakkausteollisuus, medical, sekä elektroniikan komponenttivalmistus. Kaikki koneet olivat automatisoitu GF-konserniin kuuluvan System 3R:n konekohtaisilla ratkaisuilla.

Kone vaativaan koneistukseen

Maailman ensiesittelynä GF lanseerasi EMO:ssa jyrsinkonetarjontaansa uuden huippumallin Mikron MILL P 500U.

Kone on suunniteltu haastavaan koneistukseen ja tämän päivän älykkään automaation tarpeisiin, ja se mahdollistaa sellaisena nopeat ja luotettavat prosessit suurta tarkkuutta vaativien kappaleiden valmistukseen esimerkiksi ilmailun, autoteollisuuden tai muotinvalmistuksen alueilla. Koneen lämpötilavakaan symmetrisen rakenteen ansiosta tarkkuus +/-2 µm pysyy vakaana myös hyvin pitkissä tuotantojaksoissa.

36 kW:n StepTec-karalla varustetulla koneella päästään jopa 1.7 g:n kiihtyvyyksiin. Karan maksimikierrokset ovat 20 000 1/min, kartio on HSK-A63. Saatavilla on myös 36 000 kierroksen kara HSK-E50-kartiolla.

Kääntöpyöröpöydän kapasiteetti koneessa on max. 600 kg (useita kapasiteettivariaatiota saatavilla, sekä T-ura- että palettipöydät). Maksimi kappalehalkaisija käsittelyyn on 707 mm.

Suorat mittajärjestelmät pöydän A- ja C-akseleissa mahdollistavat tarkat paikoitukset, vesijäähdytteiset vääntömoottorit tuovat suorituskykyä. Kone voidaan varustaa hyvin monenlaisin automaatio-ominaisuuksin, erilaisia Teollisuus 4.0 -älymoduuleita on tarjolla mm. karan törmäyssuojaukseen (Machine Spindle Protection, MSP) sekä etätukeen (Live Remote Assistance, LRA). EMO:ssa MILL P 500U esiteltiin osana System 3R-varustettua, robotisoitua automaatiosolua.

Mallit MILL E 500U ja MILL E 700U (kuvassa) ovat edullisemman E-sarjan koneita viisiakseliseen työstöön.

Uutuuksia lankasahapuolelle

Jyrsinkonepuolella GF esitteli EMO:ssa runsaasti myös muuta ajankohtaista konetarjontaa, tuoreista kärkimalleista esillä oli mm. MILL P900 Fanuc ohjauksella.

Niin ikään osastolla olivat mukana esimerkiksi mallit MILL E 500U/MILL E 700U, jotka ovat edullisemman E-sarjan koneita viisiakseliseen työstöön. Koneet voidaan helposti ja edullisesti automatisoida konevalmistajan omalla paletinvaihtajalla.

Lankasahauksen puolella esiteltiin uutuuksia AgieCharmilles CUT P 350- sekä CUT 2000X:n avulla, niistä esimerkkejä olivat koneeseen integroitu jätekappaleen poimija, optinen mittaus ja säätöjärjestelmä, sekä jätekappaleen kiinnittämiseen hitsaustoiminto.

Sveitsiläisen GF-konsernin GF Machining Solutions ryhmän tuotteita ovat Mikron -jyrsinkoneet sekä Agie ja Charmilles -kipinäkoneet sekä lankasahat. Suomen maahantuoja on Tamspark Oy.(KH)

Lue seuraavaksi