Uutiset

Konepajateollisuus

Tuottavaa komposiittien koneistusta

Sandvik Coromantin uudet CoroMill Plura -jyrsimet on optimoitu komposiittien, kuten hiilikuitu- ja lasikuituvahvisteisten muovien (CFRP ja GFRP), jyrsintään. Niiden patentoidut geometriat pääsevät oikeuksiinsa etenkin ilmailu- ja avaruusteollisuuteen liittyvässä tuotannossa, joissa komposiitteja käytetään yhä yleisemmin, mutta tarjoavat etuja myös muilla aloilla, kuten auto-, tuulivoima- ja meriteollisuudessa sekä moottoriurheilussa.

CoroMill Plura -valikoima sisältää kolme komposiittien koneistukseen tarkoitettua jyrsintä: CoroMill Plura -jyrsin sivujyrsintään, CoroMill Plura pienellä kierukkakulmalla (kuvassa) ja CoroMill Plura hammastetulla teräsärmällä.

Materiaalikohtaisista ratkaisuista ja menetelmistä on tulossa yhä merkittävämpi kilpailutekijä konepajojen tavoitellessa korkeampaa laatua, lyhyempiä jaksoaikoja ja alhaisempia kustannuksia komposiittimateriaalien koneistuksessa. Monissa komposiiteissa käytettyjen abrasiivisten materiaalien aiheuttamia ongelmia ovat mm. työkalun nopea kuluminen, heikko kappaleiden laatu, korkeat lämpötilat, värinä ja koneistusolosuhteiden vaihtelu. Sandvik Coromant kehitti uusimman CoroMill Plura -jyrsinsukupolven näihin haasteisiin. Tavoitteena oli tehostaa CFRP:n ja GFRP:n koneistusta kolmi-, neli- ja viisiakselisilla NC-koneistuskeskuksilla, gantrymallisilla NC-työstökoneilla ja robottisovelluksissa.

”CoroMill Plura -jyrsimet ovat vuosien varrella osoittaneet toimivuutensa. Uuden jyrsinsukupolven patentoidut geometriat on suunniteltu nimenomaan tehostamaan ilmailu- ja avaruusteollisuuden komponenttien – rungon ja siipien osien, vakainten, jäykisteiden, siipisalkojen, siipikaarien, tukirakenteiden, lattiapalkkien, laskutelineiden runkoputkien ja painelattian – koneistusta”, toteaa komposiittien koneistukseen tarkoitetuista tuotteista vastaava tuotepäällikkö Aaron Howcroft Sandvik Coromantilta. ”Erittäin tuottavien jyrsinten kestoikä on markkinoiden pisin. Työkalut ovat lisäksi vakiotuotteita, mikä takaa nopeat toimitukset ja tehostaa hankintoja.”

Komposiittien koneistuksessa käytetään pääasiassa jyrsinten koko lastuamisleveys- ja lastuamissyvyyskapasiteettia. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää vielä viimeistelytyökiertoa. Kierukkakulmat on suunniteltu siten, että jyrsimestä saadaan mahdollisimman terävä ja lujasärmäinen. Tuloksena on pidempi kestoikä ja korkealaatuiset pinnat, reunat ja reiät. CoroMill Plura -valikoimaan kuuluu kolme komposiittien koneistukseen tarkoitettua jyrsintä: CoroMill Plura -jyrsin sivujyrsintään, CoroMill Plura pienellä kierukkakulmalla (kuvassa) ja CoroMill Plura hammastetulla teräsärmällä.

Jyrsimessä on vastakkaiset 40°:n kierukkakulmat, ja se toimii parhaiten koneistettaessa työkappaleita, joissa on lasikuitukerros molemmin puolin. Jyrsin on ihanteellinen valinta ohuiden kappaleiden jyrsintään, koska osittain limittäiset lastu-urat vaimentavat kappaleen värinöitä.

CoroMill Plura -jyrsin pienellä kierukkakulmalla (5°) on puolestaan suunniteltu CFRP:n sujuvaan ja jäysteettömään viimeistelyyn. Terien lukumäärä on suuri, ja pinnoite on suunniteltu suurille nopeuksille ja suojaamaan jyrsintä kuumuudelta. Haastaviin kiinnitysolosuhteisiin suunniteltua jyrsintä saa joustavasti sekä oikea- että vasenkätisenä mallina.

Hammastetulla teräsärmällä varustetun CoroMill Pluran tilavat lastu-urat sallivat suuren lastuvirran. Molempia reunoja sisään painava ratkaisu ehkäisee delaminaatiota ja värinää, ja geometria tuottaa valmista jälkeä yhdellä ylimenolla vähentäen komposiittikappaleeseen kohdistuvaa rasitusta.

Kaikkia kolmea CoroMill Plura -jyrsintä voi käyttää kuivana tai märkänä. www.sandvik.coromant.com/fi

Lue seuraavaksi