Uutiset

Konepajateollisuus

Trumpf-solu täysautomaattiseen taivutukseen

Konevalmistaja Trumpf on laajentanut taivutusautomaattien tarjontaansa uudella täysautomaattisella TruBend Center 7030-mallilla.

TruBend Center 7030 on Trumpfin  täysautomaattinen taivutusautomaatti.
 

Valmistajan mukaan TruBend Center 7030 on suunniteltu joustavan täysautomaattisen tuotannon tarpeisiin.

Kone mm. kääntää kappaleet automaattisesti ja taivuttaa kookkaampien kappaleiden lisäksi ongelmitta myös pienet sivut ja profiilit sekä lohkomaisia osia, syvennyksiä, eri taivutussäteitä tai  useita negatiivisia taivutuksia sisältävät kappaleet.  

Koneen varusteluun kuuluvat myös laserpohjainen ACB-kulmamittausjärjestelmä sekä offline-ohjelmointityökalu TechZone fold.

Pyörivä kappaleenkäsittelijä kiinnittää ja pyörittää levyn soveltuvaan asentoon.
 

Pyörivä kappaleenkääntäjä

Trumpfin TruBend Center 7030:ssä levyn kiinnitys ja kääntö tapahtuvat pyörivän kappaleenkäsittelijän avulla automaattisesti. Akselinopeus on kolme metriä sekunnissa, mikä merkitsee samalla melkoista tuottavuusloikkaa esimerkiksi saman valmistajan puoliautomaattiseen TruBend Center 5030-taivutusautomaattimalliin verraten.

Pienten kappaleiden taivutuksessa auttaa puolestaan Trumpfin patentoima 2-akselinen kappaleenkäsittelijä, mikä yhdessä pyörivän kappaleenkäsittelijän kanssa mahdollistaa automaattisessa tuotannossa epätavallisen laajan kappaleiden muotoilun näin syntyvän lisäpystyakselinsa ansiosta.

Lisäpystyakselin myötä tarttujamoduulit voivat kiinnittää kappaleet useista eri kohdista, kuten kapeat profiilit niiden reunasta, tai tarttua niihin klamppikiinnittimien avulla. Ilman tätä mahdollisuutta näitä kappaleita on hyvin haastavaa valmistaa.

Pystyakseli samalla mahdollistaa sen, että käyttäjä voi helposti poistaa alaspäin taivutettuja reunoja sisältävät kappaleet. 

Trumpfin mukaan TruBend Center 7030 on suunniteltu monenlaisten muotojen ja materiaalien käsittelyyn. Alumiinia koneella voidaan käsitellä 4 mm:iin saakka, terästä 3 mm:iin ja ruostumatonta terästä 2,2 mm:n vahvuuteen. Kone käsittelee sujuvasti lyhyitä sivumittoja, laatikoita 220 mm:iin, pieniä profiileja, kapeita tai negatiivisia taivutuksia sekä vaihtelevia säteitä.

Eri taivutussäteet voidaan tehdä yhdellä työkalulla, ja näin suunnittelijoille aukeaa uusia mahdollisuuksia perinteisistä poikkeavien muotojen toteuttamiseen. Koska kone on tarkka (tarkkuus toistossa millimetrin sadasosia) ja se käyttää mekaanisesti vakaita työkaluja, työstä jää myös vähän työkalun jälkiä, mikä on etu mm. ruostumatonta terästä ja maalattuja levymateriaaleja käsiteltäessä.

Lisäpystyakseli 2-akselisen kappaleenkäsittelijän yhteydessä tuo lisää variaatiomahdollisuuksia kiinnitykseen.
 

Kulmamittausjärjestelmä täysautomaatille

Kulmatarkkuus on taivutuksessa olennaisen tärkeä asia ja sen suurimmat haasteet ovat tietenkin materiaalien ominaisuuksien kuten vetolujuuden, jouston ja vahvuudet vaihtelut. Kulmatarkkuuden varmistamiseksi uudessa TruBend Centerissä on mukana Trumpfin ACB (automatic Controlled Bending) -sovellutus, mikä samalla tekee koneesta ensimmäisen kulmamittausjärjestelmällä varustetun täysautomaattisen taivutusautomaatin. Kaksi negatiivisen ja positiivisen taivutuksen ACB-moduulia on sijoitettu taivutustyökaluihin ja ne paikoittuvat automaattisesti mittausta varten. Kulmanmittaus tapahtuu reaaliajassa laserin ja kameran avulla.

Yksi piirre koneessa on myös nopea ohjelmointityökalu TecZone Fold, mikä on tuttu myös TruBend Center 5030-mallista. TecZone Fold luo taivutusohjelmat muutamassa sekunnissa, samoin kuin 3D-simuaalaatiot törmäysvalvonnalla. Tämä softa on mukana perusmallissa, ja se toimii niin ohjausyksikössä kuin offline-versiona konttori-PC:ssäkin, ja tekee koneen taloudelliseksi myös pienillä sarjoilla ja yksittäiskappaleilla.(KH) www.trutek.fi

Lue seuraavaksi