Uutiset

9.12.2019

Täsmäräätälöity sorvi levylämmönsiirtimien tuotantoon

Uudenkaupungin Kalannissa sijaitseva Vahterus Oy investoi keväällä uuteen TUR MN 710 -sorviin. TUR MN 710 on puolalaisen FAT HACOn valmistama tasojohteinen CNC-sorvi, ja se hankittiin Vahterukselle yrityksen valmistamien levylämmönsiirtimien päätylaippojen koneistamiseen. Yrityksen tarpeisiin sopiva kone löydettiin lastuavan työstön ratkaisuja toimittavan Makrum Oy:n kautta. FAT HACOn edustus siirtyi Makrumille viime vuonna.

Tasojohteinen TUR MN 710 -sorvi räätälöitiin Vahteruksen tarpeiden mukaan. Sorvin edessä Makrumin Hannu Pajula (vas.), Vahteruksen koneistamon päällikkö Mohamed Hennous, koneistaja Leevi Virtanen ja teknologiajohtaja Paavo Pitkänen.

Vahteruksella oli FAT HACOn sorvi jo entuudestaan, joten tuttuun konemerkkiin oli helppo päätyä tälläkin kertaa. Myös vanha kone jäi käyttöön täyttämään tuotannon muita tarpeita. Uusi sorvi on varustettu hydraulisella kärkipylkällä.

”TUR MN 710 -sorviin on saatavana myös lukuisia muitakin optioita, kuten esimerkiksi pyörivät työkalut. Koneen johteilla on tuplaprismat, mikä lisää koneen vakautta ja tarkkuutta”, kertoo Makrum Oy:n myyntipäällikkö Hannu Pajula.

Sorvi on ollut tuotannossa keväästä lähtien.
 
Henkilökohtaista palvelua

”Etsimme Hannun kanssa pitkään parasta ratkaisua päätylaippojen koneistukseen”, muistelee Vahteruksen teknologiajohtaja Paavo Pitkänen vuoden 2016 puolella alkanutta hankintaprosessia. ”Nyt olemme molemmin puolin tyytyväisiä. Sorvi on hyvin räätälöity meidän tarpeisiimme ja tämä oli onnistunut projekti”, Pitkänen lisää.

Pitkänen painottaa ”face-to-face-ostamisen” ja henkilökohtaisen palvelun tärkeyttä konehankinnoissa.

”Sitä periaatetta sovellamme myös omien asiakkaidemme kanssa, joten arvostimme samaa toimintatapaa ollessamme itse ostajan roolissa. Siitä syntyy luottamuksellisempi suhde, ja se lisää uskottavuutta”, Pitkänen toteaa.

Uudesta sorvista tuli samalla Makrum Oy:n ensimmäinen Suomeen toimittama FAT HACOn kone. Sorvin käyttöönotto tapahtui viime pääsiäisenä, ja sitä varten FATin tehtaalta lähetettiin myös asentaja muutamaksi päiväksi Vahterukselle.

”Tämä kone sopii meidän tarpeisiimme. Ohjauksessa on toisaalta paljon ominaisuuksia, joita emme ole vielä käyttäneet”, toteaa koneen käyttäjä Leevi Virtanen. Vahterukselle onkin seuraavaksi suunnitteilla Siemensin ohjauksen lisäkoulutusta Makrumin huollon toteuttamana.

Suurin osa FAT-koneiden komponenteista valmistetaan yrityksen omilla tehtailla valuista lähtien. TUR MN 710 -sorvi on mahdollista varustaa myös pyörivin työkaluin.
 

.

 

Uraauurtava ja kansainvälinen perheyritys

Vahterus Oy on vuonna 1990 perustettu perheyritys, jonka valmistamia levylämmönsiirtimiä käytetään muun muassa energia-, prosessi- ja kemianteollisuudessa sekä kylmätekniikan sovelluksissa. Yrityksen menestys nojautuu sen kehittämään Plate & Shell (PSHE) –tekniikkaan.

PSHE-levylämmönsiirrin koostuu täysin hitsatusta levypakasta, jota ympäröi vahva vaipparakenne. Tiivisteitä ei tarvita lainkaan, minkä ansiosta PSHE kestää tavallista korkeampia paineita ja lämpötiloja ja sen käyttöikä on pidempi. Tuote säästää myös huomattavan paljon tilaa – n. 60–70 % perinteisiin putkisiirtimiin verrattuina.

Vahteruksen levylämmönsiirtimiä käytetään ympäri maailman esimerkiksi jäähalleissa, öljynporauslautoilla ja lääketehtaissa. Sovelluksia on valtava määrä, ja yrityksen valttikortiksi ovat energiatehokkuuden ja kompaktiuden ohella nousseet asiakastarpeen syvällinen ymmärrys sekä tuotteiden räätälöitävyys.

Kolmen hengen yrityksenä aloittaneen Vahteruksen henkilöstömäärä on nykyään yli 230 pelkästään Suomessa. Yrityksen tytäryhtiöissä Isossa-Britanniassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa työskentelee lisäksi noin 30 henkeä, ja jälleenmyyntiverkosto ulottuu ympäri maailman. Yli 95 % yrityksen tuotteista menee vientiin.

Levylämmönsiirtimien päätylaipoiksi koneistetut eri kokoiset kiekot odottavat kokoonpanovaiheeseen pääsyä.

Yhteistyössä asiakkaiden kanssa

Vahteruksen valtteja ovat uraauurtavan teknologian lisäksi jatkuva tuotekehitys ja läheinen yhteistyö asiakkaiden kanssa.

”Laskemme tuotteiden mitoitukset juuri asiakkaan kohteeseen, olosuhteisiin ja tarpeisiin sopivaksi itse kehittämällämme ohjelmistollamme”, kertoo Pitkänen.

”Tuotteen räätälöinti kullekin asiakkaalle vaatii asiakkaan prosessin tuntemusta. Ratkaisuun vaikuttavat ympäristön ominaisuuksien lisäksi myös aineiden ominaisuudet, kuten viskositeetti ja lämmönjohtavuus”, Pitkänen lisää.

Tämä asiantuntijuus erottaa Vahteruksen tuotteet esimerkiksi intialaisista halpakopioista. Tuotanto edellyttää myös lukuisten laatu- ja suunnittelustandardien sekä EU:n painelaitedirektiivin noudattamista. Kansainvälisten suurasiakkaiden kohdalla suomalaisuus on eduksi myös, kun auditoinneissa tarkastelu ulottuu jopa Vahteruksen toimittajiin ja yrityksen toiminnan eettisyyteen.

Vahterukselle on myönnetty viime vuosina useita palkintoja, muun muassa Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto, valtakunnallinen yrittäjäpalkinto sekä Turun kauppakamarin vientipalkinto.

Lue seuraavaksi