Uutiset

Konepajateollisuus

TA-järjestelmä on Mazak-sorvin tehokas assistentti

Japanilainen työstökonevalmistaja Yamazaki Mazak on tuonut markkinoille uuden TA-automaatiojärjestelmän, jonka käyttöönotto on nopeaa ja koulutusta vaaditaan vain muutama tunti.  Kynnys koneistuksen automatisointiin ei voisi olla tämän matalampi.

Mazak Quick Turn 250MY -CNC-sorvi ja TA-automaatio

Pienet ja keskisuuret konepajat ovat perinteisesti olleet haluttomia automatisoimaan CNC-sorvejaan. Tyypillisiä syitä ja perusteluja ovat olleet

  • Robottisolu estää CNC-sorvin manuaalikäytön
  • Tilaa ei ole käytettävissä tarpeeksi
  • Investointi on kallis
  • Ohjelmointi on hankalaa ja hidasta lyhyille sarjoille
  • Asetusten teko vie liikaa aikaa

Mazakin TA (Turn Assist) -automaatiojärjestelmän avulla virheelliset mielikuvat ja investoinnin esteet poistuvat pienten ja keskikokoisten kappaleiden tuotannossa.

Erittäin kompakti järjestelmä koostuu nivelvarsirobotista, lataus- ja purkuasemasta sekä integroidusta turvajärjestelmästä. TA-järjestelmä vie vain vähän lattiapinta-alaa ja soveltuu hyvin esimerkiksi Mazak Quick Turn -sarjan sorveihin. Sen käyttö on erittäin helppoa ja koneenkäyttäjä omaksuu asiat kätevästi käyttökoulutuksen yhteydessä.

TA-automaation suoja-alueet.

Joustavuutta tarvittaessa manuaalilatauksella

Mazakin TA-automaatiossa robotin käsivarsi ja kappalevarasto sijaitsevat sorvin etukulmassa ja niiden vaatima lattiapinta-ala on pieni.  Näin olleen sorvin manuaalilataus on edelleenkin mahdollista. SICK-laserskanneri valvoo aluetta, jolloin keltaisella alueella tapahtuva liike pysäyttää koneen ja vihreällä alueella tapahtuva liike hidastaa robotin ohjelmoidun liikkeen 10 prosenttiin täydestä nopeudesta (kuva 1). Mekaanisia suojaovia, verkkoja tai rajoja ei järjestelmä vaadi. Automaation vaatima alue on selvästi tavanomaista pienempi ja on hyötykäytössä ilman turva-alueita.

Hiottu konsepti tuo säästöjä

Yamazaki Mazak ja TA-automaation komponenttivalmistaja ovat tehneet yhdessä useita satoja soluja, joita on toimitettu markkinoille ympäri maailmaa; itse nivelvarsirobotti on sarjatuotannossa oleva Fanuc-robotti. Automaatioratkaisun valmistus on kustannustehokasta, ja sen hinta on saatu järkevälle ja houkuttelevalle tasolle myös niille asiakkaille, joilla ei ole suuria miehittämättömänä ajettavia sarjoja.

Suurien automaatioratkaisujen hankinta vaatii usein muita toimenpiteitä ja niistä aiheutuu monia kuluja, kuten lattian kunnostusta, layout-suunnittelua, muiden koneiden siirtoja ja suunnittelupalavereita.

Mazakin TA-automaation ja sorvin hankinnassa lisäkulut pysyvät erittäin pieninä, kun ne pystytään toimittamaan ja asentamaan kokonaisuutena yhdeltä vastuulliselta toimittajalta.

Integroitu automaation ohjaus

Solun ohjelmointi tapahtuu Mazakin sorvin ohjauksen graafisesta käyttöliittymästä. Erillistä robotin ohjelmointikoulutusta ei vaadita, vaan se tapahtuu yhtä aikaa sorvin käyttökoulutuksen yhteydessä. Asiaan heti tarttuva operaattori voi oppia käytön kahdessa tunnissa. Tämän lisäksi asetusten vaihto sarjojen välillä on nopeaa – tyypillisesti alle 5 minuuttia. Asetusten vaihto on parametriohjelmointia ja valittavia asioita ei yksinkertaisesti ole kovin montaa.

Graafinen käyttöliittymä (GUI)

Valitse sopiva kokoluokka

Yamazaki Mazak toimittaa TA-automaatiota useisiin konemalleihin ja kokoluokkiin. Valmiit ratkaisut on saatavilla CNC-sorveille, joissa sorvauspituus on 500 mm ja istukan koko 8 tai 10 tuumaa. Robotin käsittelykyky on vastaavasti 12–35 kg. Alla olevassa taulukossa löytyy tarkemmin teknisiä tietoja.

 

Taulukossa oleva TA-12:n kapasiteetti on kokonaiskapasiteetti. Kaksoistarttujalla aihion maksimipaino on 3,5 kg ja yksittäin 7,0 kg. Suuremman TA-20:n aihion maksimipaino on 7 kg tai yksittäin käsitellen 14 kg. Vastaavat TA-35:n kapasiteetit ovat 14 kg ja 28 kg.

Vakiona TA-solu on suunnattu laippamaisille kappaleille, mutta siihen on saatavilla myös aihiopöytä, jonka avulla se soveltuu myös akseleille ja tangoille. Optiona on saatavilla lisäksi kääntöasema kappaleenkäsittelyyn yksikaraista sorvia varten. www.machinetools.wihuri.fi

Lue seuraavaksi