Uutiset

Konepajateollisuus

Steelcomp Kauhava laajentaa leikkaukseen

Ohutlevyn käsittelijä Steelcomp Oy kehittää tuotantoaan Kauhavalla. Kun yritys on tähän saakka keskittynyt lävistykseen ja taivutukseen toimintoihin, jatkossa palvelutarjonta kattaa myös laserleikkaustyöt. Tarkoitusta varten taloon hankittiin uutta kuitulasertekniikkaa.

Steelcomp Kauhava tunnetaan lävistys – taivutustöiden tekijänä. Uuden kuidun myötä toiminnot laajenevat laserleikkauspalveluihin, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Niska.

Steelcomp on nopeasti kasvanut kauhavalaislähtöinen ohutlevyn käsittelijä. Yritys aloitti toimintansa noin kaksitoista vuotta sitten ja on sen jälkeen kasvanut nopeaan tahtiin huomattavaksi alan toimijaksi Etelä-Pohjanmaan alueella ja laajemminkin.

”Ehkä yrityksen perustaminen sattui hyvään saumaan. Ensinnäkin saimme muutaman vuoden aikaa toimintamme käynnistämiseen ennen vuonna 2008 koettanutta lamaa ja kaipa sitten tilaustakin oli, sillä löysimme asiakkaat itse asiassa varsin nopeasti”, kertoo Steelcompin toimitusjohtaja Kimmo Niska, joka on myös yksi yrityksen perustajista ja omistajista.

”Kun vaikeammat vuodet koittivat, olimme jo saaneet hieman perustaa kuntoon ja kestimme pudotuksen. Nyt viime vuodet sitten ovatkin olleet suhteellisen mukavaa kehityksen aikaa”, pitkän uran pohjanmaalaisen ohutlevyn käsittelyn laitetuotannon parissa ennen yrittäjäksi ryhtymistään tehnyt Niska toteaa.

Uuden laserin kokoonpanoa tuotannossa. Leikkaustöihin kone tarjoaa 8 kW:n tehot.

Kehittyvää toimintaa

Steelcomp Oy syntyi levyn lävistyksen ja -taivutuksen alueen asiakaspalvelijaksi ja sen ympärillä Kauhavalla on toimittu näihin päiviin saakka.

”Toimintaideamme on laadukas lävistys – ja taivutuspalvelu asiallisin laittein ja osaavalla henkilökunnalla. Töissä korostuu asiakaspalvelun nopeus, ja sitä varten täällä Kauhavalla olemme pitäneet myös isoa materiaalivarastoa, joka on osaltaan taannut asiakkaillemme sujuvan palvelun. Lisäksi kaikki tuotantokoneet ovat automatisoiduilla lastaus – ja purkulaitteilla. Ne ovat varmasti ollut yksi tämän toiminnan vahvuus”, Kimmo Niska sanoo.

Viime vuonna Steelcompin kokonaiskuvio muuttui, kun Steelcompin omistajat ostivat Vaasasta konkurssiin ajautuneiden yritysten Laine-Tuotannon ja Laine-Engineeringin toiminnot.

Steelcomp-yrityskokonaisuus toimii nyt konsernina, johon kuuluvat tuttu Steelcomp Oy Kauhavalla ja uutena yksikkönä Steelcomp Vaasa Oy.

”Vaasalaisyritysten osto merkitsi palveluihimme merkittävää uutta aluevaltausta. Steelcomp Vaasa jatkaa Laine-Tuotannon perustalta kokonaisvaltaisena ohutlevyalan toimijana, jonka toimenkuvaan kuuluvat kaikki keskeiset alan palvelut suunnittelusta taivutukseen, leikkaukseen, hitsaukseen ja kokoonpanoihin saakka”, kertoo Kimmo Niska.

”Steelcomp Kauhavalla on oma vakiintunut asiakaskuntansa ja Steelcomp Vaasalla omansa. Vaasassa keskitytään alueen kookkaiden kansainvälisesti toimivien yritysten palveluun. Näin yksiköt eivät kilpaile keskenään, vaan toimivat konsernin osina omilla toiminta-alueillaan”, kertoo Niska.

Steelcomp-konserni työllistää kaikkiaan noin 100 henkilöä. Heistä Kauhavalla on noin 20 henkilöä, Steelcomp Vaasan henkilöluku on noin 80.

Selkeä kookas kosketusnäyttö on ohjaustöiden ydin.

Leikkaus Kauhavan toimintoihin

Uudessa kokonaisuudessa kehitetään parhaillaan voimakkaasti sekä Vaasan että Kauhavan toimintoja. Kun Kauhavalla ollaan näihin päiviin saakka keskitytty puhtaasti lävistyksen ja taivutuksen toimintoihin, tehdään nyt muutakin.

”Kauhavan yksikössä lävistys ja taivutus pysyvät keskiössä, mutta lisäksi laajennamme toimintoja myös laserleikkauspalveluihin. Vastaamme kysyntään ja samalla kokonaispalvelumme kehittyy”, sanoo Kimmo Niska.

Steelcomp Oy:n konekantaan Kauhavalla kuuluu ennestään mm. 2 kpl Finn-Powerin SG –kulmaleikkurikoneita, useita särmäyspuristimia sekä nykyaikainen taivutusautomaatti. Leikkaustoimintojen käynnistämiseen Kauhavan tiloihin hankittiin hiljattain uutta Trumpfin kuitulasertekniikkaa, TruLaser 5030 fiber.

”Kuten taivutuskoneidenkin osalta, ideana on hankkia myös leikkauksen osalta tänne hetken moderneinta, ja samalla meille sopivinta teknologiaa. Se varmistaa tasokkaan ja tehokkaan tuotannon ja kärkiteknologia on toki myös imagomielessä tärkeä asia”, sanoo Niska.

Konetoimittaja Kauhavalle seuloutui useammasta vaihtoehdosta, mutta leikkausteknologian valinnassa sinänsä vaihtoehtoja oli vain yksi.

”Kuitulaser oli se ainoa mahdollinen ratkaisu. Sen etuja ovat nopeus, huoltovapaus ja monikäyttöisyys materiaalien suhteen. Kuidulla voidaan leikata yhtä hyvin niin moninaiset teräkset kuin vaikkapa messingitkin.”

”Koneen suorituskyky, kuten nopeus, korostuu ohuilla materiaaleilla, mutta vahvempiinkin päästään tarvittaessa, sillä näiden uusimpien sukupolvien kuitujen tehot mahdollistavat varsin vahvojen materiaalien käsittelyn laatuisalla jäljellä. Meidänkin tuotannossamme myös vahvempia materiaaleja toki on”, Niska sanoo.

Tuotantoa tehostaa koneen yhteyteen asennettu järeän kokoluokan lastaus – ja purkulaitteisto.

Leikkausta 8 kW:n lasertehoin

Uusi laser tarjoaa Kauhavan leikkaustöihin 8 kW:n tehot.

Kone on myös varustettu vahvempien levyjen leikkauslaatua parantavalla ns. Bright Line fiber-toiminnolla, minkä myötä päästään teräksillä jopa 25 mm:n levyvahvuuksien käsittelyyn.

Kone on tarkoitettu 1,5x 3 metrin levyjen käsittelyyn. Koneen yhteydessä toimii järeän kokoluokan automaattinen levyjen lastaus ja purkulaitteisto.

”Leikkaustöissä materiaalinkäsittely on tuottavuudelle usein aivan yhtä tärkeä asia kuin suorituskykyinen leikkaus”, Kimmo Niska sanoo.

Steelcompin käyttöön uusi kuitulaser saapui alkusyksystä ja tuotantoa sillä käynnistellään vähitellen. Kauhavan toimintojen kehittämisen yhteydessä yrityksen tiloja muokataan parhaillaan uuteen kuosiin. Uusi kuitulaser sijoittuu muokattaviin, osin vielä keskeneräisiin tiloihin. Lisätilat antavat mahdollisuuksia uusille niin tuotannon muokkaamiselle kuin uusille siirroille konekannan kehittämisessäkin.

Steelcomp tunnetaan kasvuyrityksenä ja kasvuun Group tähtää Kimmo Niskan mukaan jatkossakin.

”Kasvu on tärkeää ja esimerkiksi viime vuoden loppu olikin meillä varsin vauhdikasta aikaa. Tunnelmat näyttäisivät saman tyyppisiltä pitkälle tälle vuodellekin. Töitä saamme tehdä, ja hyvä niin”, sanoo Kimmo Niska.

Lue seuraavaksi