Uutiset

Konepajateollisuus

ST-Koneistus lisäsi ketteryyttä erikoissarjatöissä

Automaatio on ratkaisu prosessien tehostamiseen hyvin eri tyyppisissä tuotantotilanteissa. ST-Koneistus Oy toteutti Ylöjärven tehtaallaan Suomessa ainutlaatuisen laajan automaatiojärjestelmän, joka vie tuotannon sujuvuutta merkittävästi eteenpäin vaativien erikoissarjojen valmistuksessa.

Monipuolinen automaattinen tuotantojärjestelmä asennettiin alkuvuonna ST-Koneistukselle Ylöjärvelle.

ST-Koneistus on monille tuttu hydrauliikkalohko- ja komponenttitoimittaja. Yritys valmistaa monimutkaisia kappaleita ja tuotteita räätälöidysti isolla kapasiteetilla ja auttaa siten hydrauliikka-alan yrityksiä ja koneenrakennusteollisuutta valmistamaan laadukkaita lopputuotteita kansainvälisesti kilpailukykyiseen hintaan.

Tuotantoperinteitä talossa on liki 50 vuotta, ja tuossa ajassa autotallissa aloittaneesta yrityksestä on kasvanut Suomen suurin alansa toimittaja ja Euroopassakin se kuuluu neljän kärkeen. Perheyrityksenä toimitaan, nyt yritystä luotsaa 2.sukupolvi, ja laadun, teknologian ja prosessien jatkuva kehittäminen on yrityksen ydinarvoja.

Palvelu alkaa usein lohkojen yksilöllisestä suunnittelusta ja etenee valmistuksen kautta kokoonpanoon ja testaukseen sekä edelleen eteenpäin toimituksiin. Kokonaisvaltaisuutta siis parhaimmillaan.

”Asiakkaat ovat niin kotimaassa kuin enenevästi ulkomailla. Vientiin olemme suunnanneet panoksia viime vuosina vahvasti”, kertoo yrittäjä Tommi Peltonen.

ST-Koneistus tekee hydrauliikkalohkoja erikoissarjoina. Tuotannolle uuden järjestelmän nopeus ja ketteryys ovat iso etu, toteavat Tommi Peltonen (keskellä) sekä Wihurin Jani Pulkkinen (vasemmalla) ja Matti Ranta.

Osaajat ja asialliset koneet

ST-Koneistus satsaa toiminnassaan sekä ihmisiin että päteviin koneisiin ja järjestelmiin.

”Huippuosaaminen on a ja o. Suoraan koulunpenkiltä ei näihin töihin koulutettuja ammattilaisia löydy, mutta perusasiat taitavista, motivoituneista, itsenäiseen ajatteluun ja myös vastuunottamiseen kykenevistä henkilöistä koulutamme osaajat tänne itse.”

”Toistaiseksi väkeä on löytynyt mukavasti, mutta lisää henkilökuntaa tarvitsemme toiminnan kasvun myötä. Haku on käynnissä”, Tommi Peltonen kertoo.

Ajanmukainen konekanta on toinen keskeinen yrityksen kehityksen mahdollistaja.

Koska tuotteet ovat vaativia, ne kysyvät myös koneilta paljon. ST-Koneistuksen käytössä on joukko tehokkaita koneita ja laitteita, ja esimerkkeinä siitä ovat mm. ketterän ja joustavan tuotannon osaltaan mahdollistavat monitoimisorvit. Robotteja tuotannon apuna yritys on käyttänyt tuotannossaan jo pitkään, solutyyppiset ratkaisut ovat tehtaalla yleisiä.

Viime vuosina yrityksessä on panostettu valmistavan tuotannon lisäksi myös muille sektoreille. Yrityksen käytössä on mm. on varsin ainutlaatuinen puhdastila kokoonpanoon.

Tekemistä yrityksellä on viime vuodet riittänyt enenevästi. Työt lisääntyvät ja markkinat kasvavat myös edistyksellisen tuotekehityksen myötä.

Järjestelmä mahdollistaa jopa 650 työkalun kapasiteetin. Jatkossa määrä nousee edelleen.

Uusi tehokas kokonaisuus

ST-Koneistuksen lohkovalmistuksessa näkökulma on yksilöllinen. Pitkälle viety tuotteiden asiakasräätälöinti tarkoittaa erikoissarjoja ja usein vaihtelevaa tuotantoa.

Sen toteuttaminen kilpailukykyisesti on jatkuva haaste, ja siihen uusia ratkaisuja etsimään tämän päivän teknologian myötä yritys lähti pari vuotta sitten toden teolla.

Vuonna 2017 yritys teki investointipäätöksen talon keskeisen konetoimittajan Mazakin teknologiaan pohjautuvasta laajemmasta järjestelmästä, mikä vie jatkossa tuotantoa eteenpäin juuri pienten erikoissarjojen valmistuksessa.

Kokonaisuus rakentuu kahdesta, pian kolmesta, vaakakaraisesta koneistuskeskuksesta, tehokkaasta FMS:stä ja keskustyökalujärjestelmästä. Lisäksi mukana on Teollisuus 4.0 -maailman uusi ratkaisu käytönseurantaan ja tuotannonvalvontaan.

Mazak HCN-6800 -koneistuskeskuksissa on töiden toteutusta järkevöittävänä erikoisominaisuutena mukana täysin automaattinen vaihdettava D´Andrea karapää, joka toimii U-akselina mahdollistaen esimerkiksi avarruksen ja sorvauksen. Keskeiset pienten erikoissarjojen koneistamista kehittävät asiat liittyvät myös FMS-järjestelmä Palletechiin.

Järjestelmän iso työkalukapasiteetti on niin ikään tuotannon sujuvuuden kannalta iso asia.

Järjestelmän ytimessä ovat Mazak HCN-6800 koneistuskeskukset.

Isoja etuja tuotantoon

Joustava tuotantojärjestelmä tuo etuja tuotantoon ja mahdollistaa pienten erikoissarjojen vaihtelevan tuotannon pitkälle miehittämättömästi.

Etuna on mm. töiden toistettavuus. Tällä hetkellä 32-palettisen, kaksikerroksisen Palletech-palettijärjestelmän ominaisuuksiin kuuluu valmistusohjelmien automaattitallennus, eli järjestelmä tallentaa automaattisesti sille tehdyt ohjelmat, ja näin ne ovat samaan tuotteeseen palattaessa heti käytössä. Järjestelmä myös mahdollistaa jonoon 32 työn ohjelmoinnin. Ensi keväänä järjestelmä laajenee kolmannen koneen toimituksen yhteydessä 44-palettiseksi.

Pienille ja useita eri työkaluja valmistuksessa edellyttäville sarjoille sopivasti myös koneiden omiin makasiineihin ja niiden yhteiseen keskustyökaluvarastoon sijoitettavien työkalujen määrä kokonaisuudessa on mittava. Näin työkalujen vaihtoihin kuluva aika voidaan käyttää tuottavaan työhön.

Työkalujen määrä koneiden makasiineissa on 160 kappaletta per kone ja lisäksi automaattisen Tool Transport System -järjestelmän yhteydessä on erillinen 330 työkalun matriisimakasiini, joka palvelee kaikkia järjestelmässä olevia koneita. Kolmannen koneistuskeskuksen myötä järjestelmässä on käytössä jopa 810 työkalua.

Yksi osa kokonaisuutta on vielä Mazak Smooth Monitor AX, Teollisuus 4.0 -ratkaisu, jonka kautta voidaan hoitaa verkotetun kokonaisuuden käyttöseurantaa. Se puolestaan mahdollistaa kipupisteisiin puuttumisen ja tuottavuuden kehittämisen.

”Toimittamamme joustavan tuotantojärjestelmän edut liittyvät lyhyisiin asetusaikoihin, tehokkaaseen ja miehittämättömään lastuamiseen ja tuottavuuden jatkuvaan kehittämiseen. Ketteryys ja joustavuus ovat siinä ydinasiat”, kiteyttää Jani Pulkkinen järjestelmän toimittaneelta Mazakin Suomen edustajalta Wihurilta.

D´Andrea -U-akselipää mahdollistaa vaativat sisäpuoliset työt kalliiden erikoistyökalujen sijaan.

Uusi tuotantojärjestelmä asennettiin Ylöjärvelle alkuvuodesta. Ensi vuoden alussa järjestelmään liitetään kolmas koneistuskeskus. Sen myötä mahdollisen ohjelmointijonon mitta kasvaa edelleen, samoin työkalukapasiteetti.

”Nämä kaikki asiat vievät tuotantoamme eteenpäin. Voi laskea, että järjestelmä korvaa tuotannollisesti laskien ehkä tuplamäärän erillisiä koneyksikköjä. Tuottavuuden kannalta edut ovat mittavat”, toteaa Tommi Peltonen.

Uutta tuotantojärjestelmää varten ST-Koneistus toteutti Ylöjärvellä tilalaajennuksen.

Tehdastiloja on yrityksen historian aikana laajennettu useita kertoja, ja tämä uusin laajennus on kooltaan noin 1400 neliömetriä. Alansa kärkiyrityksen käytössä Ylöjärvellä on kaikkiaan noin 8500 neliömetriä. ST-Koneistus työllistää Ylöjärven tehtaalla nyt noin 60 henkilöä.

ST-Koneistus Oy:

Perustettu: 1970

Tuotteet: hydrauliikkalohkojen ja -komponenttien erikoissarjat; pohjalaatat, venttiilit, erikoissylinterit ja -lohkot

Vuosituotanto: Noin 240 000 hydrauliikkalohkoa Suomeen ja vientiin mm. Ruotsiin ja Saksaan

Tuotantotilat Ylöjärvellä

Uusi tuotantojärjestelmä:

2 (+1) Mazak HCN-6800 vaakakaraista koneistuskeskusta erikoisvarusteluin

Palletech-järjestelmä

Tool Transport System –työkalurobotti ja Tool Hive -keskustyökaluvarasto

Mazak Smooth Monitor AX –käyttöseurantaohjelmisto

Lue myös: TA-järjestelmä on Mazak-sorvin tehokas assistentti

Lue seuraavaksi