Uutiset

9.12.2019

Sorvaamo Kivi vastaa kysyntään

Sorvaamo Kivi jatkaa vauhdikkaasti Suolahdessa. Toiminnot ovat kehittyneet pitkään suotuisasti, ja viime vuonna yritys kirjasi jälleen uuden vahvan kasvupyrähdyksen. Kiireiden lisääntyessä yritys kasvatti tuotantomahdollisuuksiaan loppuvuodesta yhden uuden sorvauskeskuksen myötä.

Perustaltaan tuttu, suorituskyvyltään päivitetty tekniikka mahdollistaa nopean käyttöönoton, kertoo toimitusjohtaja Juha Saastamoinen. Ohjaus WY-100II:ssa on Nakamura-Tomen uusin ohjaus NT Smart X.

Sorvaamo Kivi on suolahtelainen alihankintayritys, jonka töitä ovat sorvaus, hionta sekä kokoonpanot. Yritys on erikoistunut pienten kappaleiden valmistukseen.

Kappaleiden halkaisijat ovat tyypillisesti 10 millimetristä 51 millimetriin.

”Tuotteitamme ovat usein koneiden osat ja pienet kokoonpanot, joihin teemme sorvaukset, centerless- tai tasohionnan sekä kokoonpanon”, kertoo toimitusjohtaja Juha Saastamoinen.

”Tarjoamme asiakkaillemme kokonaisuuksia heidän tarpeidensa mukaan, ja toteutuksissa palvelee oman kapasiteettimme lisäksi vuosien myötä sujuvaksi muokattu alihankintaverkostomme. Sen myötä asiakas saa myös lämpö- ja pintakäsittelyt samalta taholta.”

Yrityksen paletissa ovat varastointi- ja kotiinkutsu- sekä myös suunnittelu- ja kehityspalvelut.

”Ideana on olla asiakkaillemme enemmän kuin vain kappaletoimittaja. Tarjoamme lisäarvoa ja kilpailuetua”, Saastamoinen sanoo.

Nakamura-Tome WY-100II täydentää Sorvaamo Kiven tuotantomahdollisuuksia.

Investointeja

Sorvaamo Juhani Kivi on perustettu vuonna 1980. Toiminimellä aloitettiin ja kasvun myötä toiminta jatkui ky:nä, kunnes vuonna 1989 yritys siirtyi osakeyhtiömuotoon.

Nyt yritys työllistää yhdeksän henkilöä ja toimii sukupolven vaihdoksen jälkeen lyhennetyllä nimellä Sorvaamo Kivi.

Lähinnä isoja sarjoja tehdään, tosin yritys tarjoaa mielellään apuaan pienempiinkin sarjoihin vaikkapa protosuunnittelun yhteydessä.

Asiakkaita yrityksellä on kymmeniä, isoin asiakas on Agco-konserni.

Avainkoneina Kivellä on useita CNC-sorveja ja hiomakoneita. Viime vuosina yritys on panostanut vahvasti tuotantokalustoon. Uudemmista tuotantokoneista jo useamman vuoden ajan yrityksen käytössä ollut kaksi Nakamura-Tomen CNC-sorvia, ja kaksi vuotta sitten yrityksen koneistusmahdollisuudet täydentyivät saman valmistajan WY-100-sorvimallilla.

Viime vuonna käytiin jälleen koneostoksilla. Yritys hankki Tampereen Alihankintamessuilta uuden sukupolven version tutusta WY-100-mallista, ja sehän kantaa markkinoilla tyyppitunnusta WY-100II.

”Ideanamme on valmistaa kappaleet alusta loppuun saakka yhdellä koneella, ja siihen nämä koneet on suunniteltu.  Saman merkkiset koneet taas mahdollistavat sen, että voimme käyttää kaikissa samoja työkaluja.”

”Koneiden teknologian tunnemme toki entuudestaan hyvin. Ja jos ongelmia sattuu, huolto toimii tästä läheltä Muuramesta”, sanoo Saastamoinen. Nakamura-Tomen edustaja Suomessa on Insinööritoimisto Ismo Lindberg.

Kaikki Sorvaamo Kiven sorvit on varustettu tankoautomaatein. Kapasiteetiltaan 51 mm:n Top Automazione Fusion -automaatti toimii WY100II:n yhteydessä.

Tehopaketti sorvaustöihin

Nakamura-Tomen WY-100II on kaksikarainen sorvauskeskus, joka on varustettu kahdella revolverilla pyörivin työkaluin sekä Y-akselilla. Kiven muiden sorvauskeskusten tapaan myös uusin tulokas on varustettu tankomakasiinilla.

Koneen uusi sukupolven myötä uusi kone on edellismallia nopeampi, ja Y-akselin liikeala on nyt aiempaa suurempi. Myös pyörivien työkalujen karanopeutta saatu lisää.

Koneen leikkuunopeus on nyt 8000 1/min.

”Kone on tietenkin kehittynyt aiemmasta, mikä on mukavaa, mutta meille tärkeintä on kuitenkin tämä tuttu perustekniikka. Sen myötä konemerkin valinta oli alusta saakka selvä”, sanoo Juha Saastamoinen.

Uusi sorvauskeskus on ensimmäisiä koneen kakkossukupolven koneita Suomessa. Sama kone käväisi esittelyssä Lindbergin osastolla syksyn Alihankintamessuilla, mistä matka jatkui messujen jälkeen kohti Suolahtea.

”Menettely oli nopea ja kaikille osapuolille hyvin soveltuva. Työt koneella alkoivat suunnilleen saman tien”, sanoo Saastamoinen.

Tuotteita valmiina toimitukseen. Sorvaamo Kivi on erikoistunut pienten kappaleiden ja kokonaisuuksien valmistamiseen.

Kasvun mietteitä

Sorvaamo Kiven uusi kone saapui syksyllä sinänsä sopivaan tilanteeseen. Työt yrityksessä lisääntyivät viime keväänä melkoisesti. Sen jälkeen meno on jatkunut samanmoisena.

”Tilanne teollisuudessa alkoi kehittyi viime vuonna hyvään suuntaan ja kehitys on onneksi jatkunut edelleen tänä talvena. Se heijastuu koko alan tunnelmiin”, sanoo Juha Saastamoinen.

”Oma tavoitteenamme on yhä selkeä kasvu. Uusi sorvauskeskus lisää suorituskykyämme ja vahvistaa mahdollisuuksiamme.”

” Vahvuuksinamme pidämme laatua, joustavuutta ja toimitusvarmuutta. Myös tuotteiden hinnan pitää toki olla kilpailukykyinen. Kaikkiin näihin asioihin vaikuttaa pätevä konekanta, tietenkin osaavan porukan käyttämänä”, sanoo Juha Saastamoinen.

Yrityksen tuotos syntyy viiden henkilön työpanoksella. Lisää henkilöstöä palkattaneen lähiaikoina.

Uuden sorvauskeskusinvestoinnin lisäksi yritys investoi hiljattain laatujärjestelmiinsä. ISO 9001 ja 14001-sertifikaatit päivitettiin viime vuonna.

Lue seuraavaksi