Uutiset

Konepajateollisuus

Rautatyö Kröger laajensi laserleikkaukseen

Jyväskyläläinen metallinkäsittelijä Rautatyö Kröger Oy teki viime vuoden lopulla toiminnoissaan ison loikan, kun talon omaa tekemistä laajennettiin peittauksesta, särmäyksestä ja hitsauksesta myös laserleikkaukseen. Hommaa hoitamaan hankittiin asiallinen kone, kuuden kilowatin Bystronic-kuitulaser.

Miehet ja kone. Kuidun edessä tuotantopäällikkö Harri Kröger, toimitusjohtaja Jorma Kröger sekä yrityksen peittaustoimintoja vetävä johtaja, hallituksen puheenjohtaja Jari Kröger.

Rautatyö Kröger on Jyväskylän keskustan lähellä toimiva konepaja, joka aloitti vuonna 1973. Jorma Krögerin perustama ja alkuaan putkitöitä tehnyt yritys käynnistyi Kuopiossa, mutta siirsi sitten varsin pian toimintansa Jyväskylään.

”Tuohon aikaan Kuopiossa alan toimijoita oli runsaasti, Jyväskylässä vähemmän. Kun asiakkaita oli alusta saakka Jyväskylän seuduilta, tulimme tänne ikään kuin heidän perässään ja lopuksi muutimme koko toimintamme tänne”, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jorma Kröger, perheyrityksen vetäjä.

Peittaaja ja levynkäsittelijä

Jyväskylässä yrityksen toimenkuva kuitenkin muuttui pian. Putkifirmasta muotoutui rakennusteollisuutta palveleva konepaja ja haponkäsittelijä. Samaan aikaan putkipuoli hiipui pikkuhiljaa.

”1990-luvun lopussa Valmetilla oli suunnitelmat omasta hapotuslaitoksesta. Kun Valmet suunnitteli hapottavansa vain puhtaasti omia tuotteitaan, meille tuli mieleen, että me voisimme alkaa tekemään hapotustyöt alihankintana. Se kävi heille, mutta ei heidän tiloissaan, vaan erillisessä tilassa lähellä. Jyväskylän kaupungin suosiollisella näkemyksellä kaupunki antoi sitten tarkoitukseen tyhjän puuvarastotontin Savelasta Valmetin vierestä. Rakensimme tilat yhdessä Jykes-kiinteistöjen kanssa ja siellä hapotuslaitos toimii tänäkin päivänä”, kertoo Jorma Kröger.

Peittaus on osa keskeistä toimintaa ja nykyisistä toiminnoista se tuo reilun kahden miljoonan nykyliikevaihdosta edelleen noin neljänneksen. Töitä tehdään palveluna asiakaskunnalle eri puolille Suomea.

Sen lisäksi Rautatyö Krögeristä on vuosien mittaan kehittynyt järeämmän kokoluokan ohutlevypuolen käsittelijä, tähän mennessä laserhitsaajana ja särmääjänä.

”Laserhitsausta olemme tehneet yli vuosikymmenen Valmetin suuntaan toimintoja vähitellen kehittäen, ja särmäyksen alku taasen on alun perin koulutukseen liittyvissä seikoissa. Alun perin 7,2m Bystronic Beyeler-särmäyspuristin saapui tiloihimme yhteishankintana koulutuskäyttöä varten. Eri vaiheiden jälkeen se siirtyi kokonaan meidän omistuksemme, ja koneella tehdään nyt töitä niin Valmetin suuntaan kuin muille tahoillekin. Työtä koneella on ollut viime vuosina varsin hyvin”, Kröger sanoo.

Rautatyö Krögerin Bystronic ByStar on varustettu 6 kW:n kuitulaserilla. Koneen pöytäkoko on 2×4 metriä.

Lasertyöt täydennykseksi

Rautatyö Krögerin toiminnot ovat kehittyneet vaiheittain. Viimeisin vaihe yrityksen toimintojen kehityksessä alkoi Jyväskylässä viime vuonna.

Aiempien toimien lisäksi yritys hankki tiloihinsa uuden kuitulaserin, mikä merkitsi samalla laajennusta konepajan toimintoihin ja palveluvalikoimaan.

”Kun aloimme ohutlevytöitä tekemään, olemme ostaneet leikkeet ulkoa, osaavia laserleikkaajia kun on verkostostamme aina löytynyt. Kun leikkeiden määrä kuitenkin kasvaa koko ajan, päädyimme nyt omaan koneeseen. Saamme nuo työt myös itsellemme ja lisäksi myymme leikkauspalvelua myös ulos uusille asiakkaille. Tähän Jyväskylän keskustan seudulle uusi tekijä sinänsä taitaa sopia hyvin. Ainakin kysyntää on riittänyt”, kertoo Harri Kröger, tuotantopäällikkö ja perheyrityksen nuoremman polven edustaja.

BySprint fiber 6 kW

Uudeksi koneeksi valikoitui harkinnan ja konevertailujen jälkeen Sveitsin tehdaskäynnillä Bystronicin tuoreen sukupolven BySprint fiber kookkaalla 2X4 metrin pöydällä.

Koneen hankintataho oli toki luonteva, koska särmärikin on kotoisin samasta suunnasta.

”Särmärin kanssa asiat ovat sujuneet ja huolto on toiminut hyvin. Sellaiset asiat painavat, kun uusia investointeja mietitään. Toki monenlaisia näkökohdat vaikuttavat, kokonaispaketti ratkaisee”, sanoo Harri Kröger.

Sisätilaa. Kone avautuu sivulta. Kuvassa laserleikkaaja Harri Lepoaho.

Työpöydän suhteen 2×4 metrin koko oli olennainen asia, puolentoista metrin leveys ei olisi yrityksen tarpeisiin riittänyt, koska tuotannossa on kookasta tavaraa.

”Jopa kaksi kertaa kuusimetrisellekin olisi sinänsä voinut olla tilausta, mutta tilamme ei sitä sallinut”, Harri Kröger sanoo.

Leikkaustehoa koneessa on 6 kW. Bystronicin kuitulasereita on markkinoilla kymmeneen, ja jopa 12 kilowattiin saakka, mutta tehomääriä olennaisempaa toki on, mitä koneella tehdään.

”Meillä yleiset kappalevahvuudet ovat sinne kahdeksan millimetrin vahvuuksiin saakka, joten kuuden kilowatin teho on meille erittäin sopiva. Sinänsä tällä koneella kyllä pystytään leikkaamaan kirkkaita metalleja aina 30 mm vahvuuksiin saakka”, Harri Kröger sanoo.

Kookasta kalustoa levytöihin. Etualalla särmäystöissä Jarno Sirkka ja Tero Hintikka. Taustalla laserhitsauskapasiteettia.

Osaajat läheltä

Uusi tuotantolaajennus toi vuoden lopulla Krögerille lisää myös muutaman uuden työpaikan liittyen uuden kuidun toimintoihin. Osaavat tekijät löytyivät sujuvasti lähistöltä, ja nyt yritys toimii kuudentoista henkilön työpanoksella.

Kuitu käy ja leikettä syntyy, joten jatkoinvestointejakin Krögerillä on ehditty jo miettimään.

Kuidun ja ison särmärin rinnalle hankitaan jatkossa Jyväskylään ehkä muutamaa piirua pienempi toinen särmäyspuristin.

”Yksi tämän uuden kuitulaserin ja sen ohjauksen vahvuus on sen liitettävyys jatkossa laajempiin tuotantojärjestelmiin, jotka ovat tulevaisuutta. Jatkossa koneet keskustelevat keskenään, ja seuraavan koneen hankinnassa korostuvat tämä näkökohta korostuu aivan varmasti”, sanoo Harri Kröger.

Lue seuraavaksi