Uutiset

Konepajateollisuus

OT-Kumi vahvistaa työkalunvalmistuksen toimintojaan

OT-Kumi Oy:n koneistuksen toiminnot tehostuvat. Yrityksen tilat kasvoivat hiljattain huomattavasti, kun se osti naapuristaan aiempien tilojensa oheen kookkaan teollisuushallin. Samassa yhteydessä yritys hankki käyttöönsä uutta teknologiaa työkalunvalmistuksen tarpeisiin, koneistuskeskuksen, sorvin ja lankasahan. Viimeksi mainittu edustaa Suomessa uutta tuloaan tekevän espanjalaisen Onan tekniikkaa.

Uusi lankasaha Ona AF-35 sijoittuu laajennustiloihin. Saha lisää kapasiteettia yrityksen toisen lankasahan rinnalla.

OT-Kumi on Iissä Oulun lähellä toimiva tiivisteprofiilien tekijä. Toimintaidea on räätälöinnissä, profiileita valmistetaan ja myydään teollisuuteen asiakaskohtaisesti.

”Suurin osa tuotteistamme tehdään täsmänä asiakkaalle, ja toteutetaan asiakkaan omien tai yhteistyössä toteutettujen piirustuksen pohjalta. Näin asiakas saa tarkalleen hänen tarpeisiinsa toteutetun profiilin”, kertoo toimitusjohtaja Janne Lahdenperä.

Erilaisia työkaluja asiakasräätälöintiin panostavalla OT-Kumilla on tuhansia. Janne Lahdenperällä käsissään pari.

OT-Kumi on yrityksenä toiminut vuodesta 1989 lähtien. Nykymarkkinat ovat kansainväliset.

”Päämarkkinamme on Suomi, mutta lähes puolet tuotteistamme menee vientiin. Olemme mukana mm. Skandinavian, Baltian alueen ja Venäjän profiilimarkkinoilla”, sanoo Lahdenperä.

Tuhansia profiileita – tuhansia työkaluja

Noin viiden miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän, parikymmentä tiivisteammattilaista työllistävän OT-Kumin toiminta alkoi yhdellä tuotantolinjalla ovi- ja ikkunatehtaiden tiivistetarpeista.

Viime aikoina markkinat ovat kehittyneet voimakkaasti myös muilla teollisuuden alueilla.

”Asiakkaita on rakennusteollisuudessa, metallissa ja raskaassa kulkuvälineteollisuudessa. Teemme yhteistyötä mm. Transtechin kanssa”, sanoo Lahdenperä.

Tiivisteprofiileita tuotetaan ektruudereilla, ja niitä OT-Kumilla on käytössä toistakymmentä.

Useimmat niistä yritys on räätälöinyt peruskoneen pohjalta itselleen sopivaksi.  

Profiilikoneita on yrityksen käytössä useita eri tarkoitukseen. Henri Lahdenperä puristaa tuoreella kalustolla.

Tiivistemateriaaleinaan yritys käyttää EPDM:ää, NBR-kumeja sekä erikoismateriaaleja esimerkiksi palosuojausta vaativiin kohteisiin. Materiaalimaailma kehittyy jatkuvasti.

”Ympäristöajattelu ja kierrätettävyyden vaatimus on iso materiaalikehitystä ohjaava tekijä. Termoplastisen polymeerin eli TPE:n käyttö lisääntyy ympäristönormein tiukentuessa, se kun on täysin kierrätettävä materiaali.”

Muovin puristus- ja käsittelylaitteiston lisäksi konekantaan kuuluu koneistuskalustoa.

”Profiilit ovat yksilöllisiä, ja niiden tuottamiseen tarvitaan koneistettuja työkaluja. Määrä nousee jopa kuuteen tuhanteen. Oma koneistusosaaminen mahdollistaa samalla myös tuotantokoneidemme nopean varaosahuollon”, sanoo Janne Lahdenperä.

 

Työkalujen valmistamisessa yrityksen ydinkone on lankasaha.

”Työkaluihin tarvitaan monimuotoisia läpileikkauksia, ja niiden tekemiseen lankasaha sopii hyvin. Sen lisäksi työkalujenvalmistuksessa tarvitaan muutakin koneistusteknologiaa”, sanoo Lahdenperä.

Koulutus käynnissä. Onan Ramon Tejada opasti koulutusvaiheen aikana sekä OT-Kumin että Makrumin väkeä koneen käyttöön.

Lisää tilaa, uutta teknologiaa

Parhaillaan OT-Kumi kehittää työkaluvalmistuksen koneistusmahdollisuuksiaan vauhdilla eteenpäin. Sen edellytys oli, että yritys osti noin 4500 neliömetrin tuotantotilojensa oheen naapurista hiljattain teollisuushallin.

Sen myötä yrityksen koneistustoiminnot saivat omat 600 neliön tuotantotilat. Samassa yritys vahvisti alan tuotantokalustoaan.

Se tarkoitti ensinnäkin uuden kolmiakselisen koneistuskeskuksen ja sorvin hankintaa, uusiin koneistustiloihin sijoittuu nyt kaksi uutta XYZ:n tuotantokonetta.

Työkalujen valmistuksessa yrityksen käytössä pitkään ollut lankasaha sai samalla itselleen kumppanin.

Saha edustaa Suomessa harvinaisempaa espanjalaisen Onan teknologiaa.

”Merkki on maailmalla hyvin tunnettu ja Onan lankasahoja on Suomessakin käytössä, mutta uusia ei ole toimitettu meille viime vuosina. Merkki tekee nyt uutta tulemistaan”, kertoo tuotepäällikkö Ismo Hyttinen Makrumilta.

Uusi lankasaha silppuaa kierrätykseen menevän käytetyn messinkilangan, mikä helpottaa käsittelyä ja säästää varastotilaa.

Ona on espanjalainen EDM-valmistaja, alansa pioneereja.

Baskimaalla toimiva, vuoteen 1952 perinteensä ulottava ja tuotannostaan 90 prosenttia vievä valmistaja laskee toimittaneensa vuosien mittaan maailmalle yli 14 000 asennettua uppokipinäkonetta ja lankasahaa.

Yritys toimii kookkain mallistoin, lankasahatuotesarjoja on kolme.

OT-Kumin kone on AF-sarjaa ja tyyppinimeltään AF-35. X/Y/Z -liikealueet koneessa ovat 600/400/400 mm ja työkappaleen koon osalta maksimiulottuvuudet 1060/750/400 mm.

Tehokkuus ja tarkkuus painottuvat valmistajan mukaan suunnittelussa, koneessa 0,33 mm:n langalla maksiminopeus on 450 mm2/min, parhaaksi tarkkuudeksi valmistaja ilmoittaa 0,2 µm Ra.

Omaan tuotantoon ja palvelutarjontaan

Janne Lehdenperän mukaan koneistustoimintojen vahvistamista on OT-Kumilla mietitty jonkin aikaan. Kun lisätilaa saatiin, koneinvestoinnit sopivat nyt samaan yhteyteen.

Tuoreita koneinvestointeja ovat myös XYZ:n teknologiaa edustavat koneistuskeskus ja CNC-sorvi.

”Useamman koneen hankinta tuo etuja yksikkökustannuksiin. Koneet sinällään sopivat tarkoituksiimme niin kapasiteetiltaan kuin tarkkuuksiltaankin. Lisäksi luottamus käyttötukeen ja nopeaan ja tehokkaaseen huoltoon on investointien yhteydessä aina tärkeä asia”, kertoo Lahdenperä.

Uudet koneet heilauttavat OT-Kumin koneistuskapasiteetin uudelle tasolle, mikä tuo osaltaan uusia piirteitä yrityksen toimintaan jatkossa muutenkin.

”Tiivisteprofiilien markkinat ovat toimintamme ydintä, ja nämä uudet investoinnit luovat mahdollisuuksia toimintamme kehittämiseen jatkossa. Kasvua jatkossakin tietenkin haemme.”

”Samalla investoinnit mahdollistavat muunkinlaista toimintaa. Ajatuksemme on mahdollisesti jatkossa laajentaa koneistuksen toimintamahdollisuuksia myös palveluntarjontaan. Sitä olemme vuosien mittaan toki pienessä mitassa tehnyt aiemminkin, mutta nyt mahdollisuudet kehittyvät melkoisen askeleen eteenpäin”, Janne Lahdenperä toteaa.

OT-Kumi toimii Iissä. Tuotantotilaa on käytössä tuoreiden tuotantotilakauppojen myötä yhteensä nyt noin 6000 neliömetriä.

Lue seuraavaksi