Uutiset

Konepajateollisuus

Okuma 120 vuotta – kiintopisteitä taipaleelta

Työstökoneiden valmistaja Okuma juhlii toimintansa 120-vuotisjuhlavuotta. Matka on pitkä ja jakautuu kolmelle vuosisadalle, mutta yksi ajatus on pysynyt yhtiön ytimessä yli vuosisadan ajan: ei pidä odottaa sitä, että teknologia mahdollistaa uusia asioita, vaan kehittää itse teknologiaa niiden saavuttamiseksi. Tämä filosofia on ollut Okumalla innovaatiota eteenpäin työntävä voima alkuvuosista tämän päivän huipputeknologian ratkaisuihin saakka.

Vuonna 2013 Okuma avasi Dream Site 1:n, Dream site 2 (kuvassa) avattiin 2017.

Vuonna 1898 Eiichi Okuma perusti Japanin Nagoyassa teollisen yrityksen, joka kantaa hänen nimeään edelleen yli vuosisata myöhemmin. 

Ensimmäisiä ​​Okuma-koneita ei kuitenkaan valmistettu metalliteollisuuden tarpeisiin, vaan ensimmäiset Okumat olivat nuudelinvalmistuskoneita. Eichii Okuma ei ollut tyytyväinen alan koneiden suorituskykyyn, ja päätti tehdä tarkoitukseen oman tuotteen. 

Siitä alkoi teollinen toiminta, mikä jatkuu edelleen. Oman tulevaisuuden tekemistä yhtiö vaalii edelleenkin toimintansa ytimenä. Vuosien mittaan se on johtanut moniin uusiin innovaatioihin.

Okuma Machinery Works Oy

Yrityksen ensimmäisenä toimintavuotena Eichii Okuma valmisti ja myi 20 konetta. Tämän varhaisen pienimuotoisen menestyksen jälkeen hän ohjasi yrityksen kuitenkin aika pian konetyökalujen valmistukseen vuonna 1904, samalla kun sai paljon yleistä huomiota hyviksi todetuilla nuudelikoneillaan.

Dream Site 1.

Vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan alkaessa Okumalle myönnettiin yrityksen ensimmäinen patentti ”Okuman automaattisesta hammastussorvista”. Yrityksen nimi vaihtui Okuma Machinery Worksiin vuonna 1918, ja samana vuonna Okuma aloitti ensimmäisen kärkisorvimallinsa valmistuksen. Se olikin hitti: yhteensä 2 000 yksikköä valmistettiin 25 vuoden aikana, ja siitä tuli yksi yhtiön historian parhaista ja pisimpään myydyistä sorveista.

Yhteyksistä päättäviin tahoihin jo noina aikoina kertoivat mm.  erilaiset valtion valmistussopimukset. Yhtiön monipuolistamisen ansiosta Okuma pystyi selviytymään 1923 Suuren Kanton maanjäristyksen talouslaman jälkimainingeista puuntyöstö- ja savukekoneita tekemällä. 

Myös autoalalle poikettiin. Vuonna 1930, kun Nagoyasta alettiin tekemään Japanin autoteollisuuden teollista keskusta hieman USA:n Detroitin malliin, kaupungin pormestari tilasi Okumalta 8-sylinterisen moottorin yhteen ensimmäisistä Japanissa valmistetuista henkilöautoista, Atsuta-Go:iin.

Laajuutta tuotekirjoon 

Vuoteen 1937 mennessä Okumasta oli tullut johtava japanilainen metallin konevalmistaja. 

Yhtiö alkoi työskennellä uusien koneistusratkaisujen, kuten DRA-J -säteisporakoneiden parissa. Toisen maailmansodan aikana Japanin hallitus rajoitti koneiden tuotannon sorveihin, hiomakoneisiin ja jyrsinkoneisiin, mutta pian sodan jälkeen Okuma tunnettiin jälleen yhtä hyvin sorveistaan kuin vaikkapa teollisuusporakoneistaankin.  

Varhainen monipuolistuminen osoitti Okuman valmiuden toimia tuotannon eri alueilla ja mahdollisti myöhemmin uuden teknologian kehittämisen, monipuoliset työstökeskukset, monikäyttökoneet ja viimeisimmät alan yhdistelmäratkaisut, jotka mahdollistavat koneistuksen ja lisäävän valmistuksen samassa kokonaisuudessa.

Okuman numeerinen ohjaus (NC) OSP III NC kehitettiin vuonna 1963 alan ensimmäisenä.  Siitä eteenpäin monet Okuman uudet tuotteet, kuten vuonna 1966 käyttöön otetut portaalityyppiset koneistuskeskukset, olivat saatavilla sekä manuaalisesti että NC-ohjatuilla versioilla.

Kolmas teollinen vallankumous

Ensimmäisen tietokoneistetun NC:nsä Okuma esitteli vuonna 1972 LA40-NC NC:n myötä.  

Pian sen jälkeen Okuma kehitti myös OSP 300 -mikroprosessorin. Tämä uuden sukupolven CNC-järjestelmä oli keskeisessä asemassa samanaikaisten 4-akselisten CNC-sorvien kehittämisessä. Samalla se oli myös yksi keskeinen tekijä CNC-työstökoneiden käyttöön ottoon ympäri maailmaa. 

1980-luvulla Okuma kehitti edelleen uusia ratkaisuja työstökoneiden tehokkuuden lisäämiseksi ja 1990-luvulla uudet ratkaisut, kuten viisisivuiseen työstöön tarkoitettu kaksipylväinen koneistuskeskus MCR-BIII, tarjosi vertaansa vailla olevaa tuottavuutta suurien työkappaleiden työstöön.

LASER EX-sarjan monitoimikoneet tekevät jyrsintää, sorvausta, hiontaa, lasermetallipinnoitusta (LMD) ja laserkarkaisua samassa paketissa.

2000-luku merkitsi edelleen isoa harppausta tuotannossa, alkoi älykkään teknologian aika. 

Nämä sovellukset lisäävät tuottavuutta työolosuhteiden optimoinnin myötä. Vuonna 2001 käyttöön otettu Thermo-Friendly Concept, Okuman ensimmäinen ns. älykäs teknologia, mahdollisti koneiden tarkkuuden parantamisen lämpötilaeroja kompensoimalla. 

Muita sovelluksia seurasi pian, kuten Okuman Collision Avoidance System, joka estää törmäykset ja kalliit vauriot koneistuksen aikana. Vastaavasti Machining Navi auttaa minimoimaan värinää koneistuksen aikana pinnan laadun ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.

Älykäs valmistus

Yhdistämällä tuotantokoneen, CNC: n ja ohjelmiston yhteen kokonaisuuteen Okuma rakensi perustan älykkäille valmistusratkaisuille. Vuonna 2013 yhtiö avasi Japaniin ensimmäisen automaattisen tuotantolaitoksen. Dream Site 1:n (DS1), monitoimikoneiden sekä keskisuurten ja suurten sorvien valmistamiseen. Tämä älykäs tehdas lyhentää Okuman mukaan lead-aikoja puoleen ja kaksinkertaistaa tuottavuuden. DS1 on lisännyt Okuman tuotantokapasiteettia 30 prosentilla. Tuotepuolella viime aikojen uutisia on uusi Okuman CNC uusi OSP-paketti, mikä mahdollistaa operaattoreille pääsyn Okuman älyteknologian sovelluksiin ja datan käsittelyyn. 

Nykyajan tuotannolle tärkeät 5-akseliset työstökeskukset vaativille aloille, kuten ilmailu- ja avaruusteollisuudelle, ovat myös tulleet keskeisiksi Okuman tuotevalikoimasta. 

Nykyohjaustekniikkaa: OSP suite.

Uusia ratkaisuja on kehitetty vaikeasti käsiteltäville materiaaleille, kuten titaanille ja Inconelille. Jotta entistäkin monipuolisempia sovelluksia käytettäisiin, Okuma teki myös monitoimikoneisiinsa mahdolliseksi hammastusten tekemisen. mikä aiemmin vaati muita koneita.

Kaikkien näiden teknologisten edistysaskeleiden myötä Okuma pysyi uskollisena perustajansa sille filosofialle, että näennäisesti saavuttamaton saavutettaisiin. Tätä lähestymistapaa kunnioittaen yhtiö lanseerasi uuden tunnuslauseen ”Avoimet mahdollisuudet” vuonna 2015.

Sen mukaisesti Okuma jatkoi uusien älykkäiden valmistusmenetelmien kehittämistä. Vuonna 2016 Okuma esitteli uuden ns. super-monitoimikoneensa: LASER EX-sarjan koneilta onnistuvat jyrsinta, sorvaus, hionta, lasermetallipinnoitus (LMD), laserkarkaisu, kaikki se, mikä mahdollistaa työkappaleiden käsikäsittelyn aihiosta valmiiksi saakka.

Samaan aikaan Okuma tutki tulokset ensimmäiseltä älytehtaaltaan ja investoi kahdeksan miljoonaa euroa toiseen tehtaaseen. Dream Site 2 (DS2) avattiin vuonna 2017 automaatioltaan vielä DS1:stäkin kehittyneempänä tuotantolaitoksena.  Sinne Okuma on integroinut 61 työstökonetta tuotevalikoimastaan (IIoT) – tuotantoympäristöksi. Tuotannon uusi suunnittelujärjestelmä, edistykselliset visualisointimenetelmät, reaaliaikainen tietojenkäsittely ja automatisointi huippuluokan robotiikan avulla mahdollistavat suuren volyymituotannon, tuottavuuden ja massatuotannon parissa.

Perintö elää

Eichii Okuma kuoli vuonna 1950, mutta Okuman mukaan hänen perintönsä elää jokaisessa uudessa ideassa ja teknologiassa, joka on luotu valmistuksen laadun ja tuottavuuden saavuttamiseksi. 120 vuotta perustamisensa jälkeen yhtiö on maailmanlaajuinen toimija tytäryhtiöineen ja yhteystoimistoineen 40 maassa. 

Smart factory-ratkaisu kuvattuna visualisointisovellutus Factory monitorin kautta.

Vuonna 2017 Okuma on hyödyntänyt DS1: n ja DS2: n rakentamisessa saadun tietotaidon tarjotakseen asiakkailleen kokemuksiaan Industry 4.0:stä: Okuman älytehtaan ratkaisu Connect Plan on suunniteltu parantamaan koko suunnittelua ja valmistusprosessia. Sovellus mahdollistaa tehtaan visualisoinnin, tietojenkäsittelyn ja analysoinnin sekä ennakoivan ylläpidon. Ratkaisun ansiosta samat tehokkaat työkalut, joita käytetään yhtiön omissa älykkäissä tehtaissa, ovat myös asiakkaiden käytettävissä. Okuman Suomen edustaja on MTC Flextek. (KH)

Lue seuraavaksi