Uutiset

Konepajateollisuus

Nimetech vahvistaa sorvaustoimintojaan – Uusi Biglia toisen kaveriksi

Uutta tekniikkaa. Biglia B465T2Y2 tuo uusia mahdollisuuksia tankotöihin sanovat Niklas Sandqvist ja Tomas Fredman.

Kun raskasta alihankintaa tekevässä Nimetechissä käynnistettiin projekti sorvauskapasiteetin lisäämiseksi, oli pian selvää, että hankitaan toinen Biglia aiemman samanmerkkisen luottokumppanin rinnalle.

Oy Nimetech Ab on vaativaan alihankintatuotantoon keskittyvä yritys, joka toimii Maalahdessa Vaasan naapurissa. Yritys tekee sorvausta, jyrsintää sekä kokoonpanoja. Lisäksi testausmahdollisuudet ovat monipuoliset. Valurautaa käsitellään paljon, alumiinia rosteria ja teräksiä.

Asiakkaina vuodesta 1993 aloittaneella Nimetechillä on vahva kirjo kansainvälisesti toimivia suomalaisyrityksiä, kuten Wärtsilä, ja lisäksi yritys on aktiivinen mm. Ruotsin teollisuutta. Esimerkiksi Engcon on kuulunut yrityksen asiakkaisiin jo 1990-luvulta saakka. Lisäksi vientiä on Italiaan. Tuotannosta noin neljännes suuntaa suoraan vientiin, ja suomalaisasiakkaiden kautta lopputuotteet päätyvät laajasti maailmanmarkkinoille.

Kone on varustettu kahdella karalla ja kahdella revolverilla Y-akselein. Työalue mahdollistaa kookkaiden kappaleiden käsittelyn.

Investointeja kilpailukykyyn

Nimetech on vahva kasvuyritys.

”Yrityksen liikevaihto on kasvanut vuosittain, viime vuonna teimme noin 7 miljoonan euron liikevaihdon. Olemme löytäneet uusia asiakkaita, mutta suurin kasvu tulee kuitenkin tilausmäärien kasvusta perinteisiltä asiakastahoilta. Asiakassuhteet ovat pitkiä, monia asiakkaitamme olemme saaneet palvella jo vuosikymmeniä”, kertoo Nimetechin perustaja ja toimitusjohtaja Niklas Sandqvist.

Kasvun myötä yritys on viime vuosina kehittänyt voimakkaasti toimintojaan. Yhdestä 600 neliön tuotantohallista aloittanut yrityksen tuotanto toimii useiden laajennusten jälkeen nyt 4200 neliömetrin tilakokonaisuudessa, ja lisäksi tuoreimpana laajennuksen yrityksenkäyttöön valmistui viime vuonna niin tuhannen neliömetrin ulkovarasto. Töissä Nimetechillä on nyt 34 henkilöä.

Kasvu on merkinnyt myös laajoja satsauksia konekantaan. Käytössä on tuhti paketti ajanmukaista teknologiaa: tällä hetkellä mm. kaksi FMS-linjaa, joissa toimii kahdeksan vaakakaraista keskusta. Palettikoot ovat 500mm aika 2×2,5 metriin saakka.

Top Automazionin tankomakasiini kuuluu yksikön kokoonpanoon. Tankopituus on max. 3300 mm.

Lisäksi konekantaan kuuluu mm. viisi kappaletta monitoimisorveja, kaikki robotilla varustettuina, sarjakoot ovat tyypillisesti kymmenestä kappaleesta sataan kappaleeseen. Muuta konekantaa ovat kaksi pystykaraista koneistuskeskusta sekä kookasta avarrusteknologiaa.

”Olemme investoineet tiloihin ja konekantaamme viime vuosina runsaasti, olemme laskeneet, että viiden viime vuoden aikana investointien taso menee noin 8,2 miljoonassa eurossa. Asialliset puitteet ajanmukainen teknologia ovat keskeinen asia kilpailukyvylle. Yksinkertaisesti, ilman niitä ei voi kisassa pärjätä”, sanoo Niklas Sandqvist.

Koneet rinnakkain. Uuden koneen vierellä oikealla Biglia B301 SM.

Uutta Biglia-sorvausteknologiaa

Kooltaan pienempien, mutta vaativien kappaleiden valmistuksessa Nimetechin ydinkoneisin on viime vuodet kuulunut italialaisvalmisteinen Vossin toimittama Biglia B301 SM-tankosorvauskeskus, kompakti pyörivillä työkaluilla, C-akselilla ja kahdella karalla varustettu työjuhta, joka soveltuu hyvin mm. pienten kappaleiden tanko- ja istukkatöihin. Niitä yritys tekee tyypillisesti 500-1000 kappaleen sarjoina.

”Monipuolisesti, kerralla valmiiksi, siinä koneen idea. Hankimme aikanaan Biglian tänne juuri tehostamaan sorvaustoimiamme tässä pienemmässä kokoluokassa. Kone tiivisti useat työvaiheet ja aiemman usean erillisen koneen panoksen yhteen kokonaisuuteen, ja vaikutus kappaleaikoihin, tehokkuuteen ja tuottavuuteen oli sen mukainen”, kertoo Sandqvist.

Kun kokemukset viime vuosilta Bigliasta olivat hyviä, ei ole ihme, että kun yrityksessä jälleen pohdittiin töiden lisääntyessä jälleen pienempien kappaleiden sorvauskapasiteetin lisäämistä, huomio kääntyi nopeasti juuri saman valmistajan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tämän seurauksena Nimetechillä toimii nyt kaksi Bigliaa, aiempi B301 SM sai syksyllä rinnalleen uuden saman valmistajan mallin B465 T2Y2. Kone on kaksikarainen ja se on varustettu kahdella revolverilla ja Y-akselit ovat molemmissa. Top Automazionin tankomakasiini kuuluu pakettiin.

”Kun B301 on hoitanut hommansa hyvin, olemme olleet maahantuojan palveluun tyytyväisiä ja hinta/laatusuhde toimii, ratkaisu investoinnista saman valmistajan teknologiaan oli helppo, toki se tapahtui markkina-analyysin ja vertailujen jälkeen”, kertoo Niklas Sandqvist.

Nimetech valmistaa kappaleita eri kokoluokkiin. Mm. valumateriaaleja käsitellään paljon, kuvassa kookkaiden runko-osien koneistusta.

Lisä kapasiteettiin

Nimetechillä uusi tankosorvauskeskus on uusi lisä tuotannon mahdollisuuksiin.

”Se on uusi lisäyksikkö, ja lisäksi kone tuo mukanaan hyppäyksen myös kokoluokkiin. Kone mahdollistaa kookkaiden kappaleiden käsittelyn. Hyvä piirre koneen liikealueissa on esimerkiksi se, että vastakara voidaan ajaa kokonaan pois ylärevolverin tieltä. Se lisää osaltaan työstötilaa”.

Tangonhalkaisija koneelle on Ø70mm, kun aiemmassa se on 45mm”, kertoo Niklas Sandqvist. Tankopituus koneessa on 3300 mm, pääkaran teho 26 kW ja vastakaran 11 kW.

Uusi Biglia asennettiin käyttöön Nimetechin tankosorvaushalliin syys-lokakuulla ja käyttöä on takana nyt parin kuukauden taival.

”Kokemukset ovat hyviä, tuossa nuo molemmat Bigliat ajavat rinnakkain. Tankosorvauksen osalta pärjäämme näillä pitkälle tulevaisuuteen. Tuotannon kehittäminen jatkuu”, sanoo Niklas Sandqvist.

Lue myös: Vossin pajavasara siirtyy

Lue seuraavaksi