Uutiset

Konepajateollisuus

Mäntän CNC Works avasi uuden maailman

Iso muutos yhdessä paketissa: kun pitkän linjan konepaja Mäntän CNC Works hankki vuodenvaihteessa uuden Nakamura-Tome sorvauskeskuksen, aukesi uusi maailma niin tuotannon nopeuden kuin joustavuudenkin suhteen.

Valmiina töihin. Tommi Myllärinen, Jari Niininen ja Nakamura-Tome NTRX-300.

Mäntän CNC Works on ollut koneistamisen maailmassa monessa mukana.

Yritys on perustettu vuonna 1994, joten tänä vuonna ovat tasaluvut täynnä, eli 25 toiminnan vuotta.

Mäntän CNC Works on kahden kumppanin, Tommi Myllärisen ja Jari Niinisen yritys, joka sai alkunsa kahden saman työpaikan kaverin laitettua kimpsunsa yhteen ja aloitettua oman yritystoiminnan. Ja vaikka lama-ajan loppua elettiin, pajalle kuitenkin löytyi töitä ripeästi.

”Hankimme paikallisen kehittämisyhtiön tuella tilat ja ensimmäiset koneet. Teimme töitä monellekin taholle, mutta eniten kuitenkin naapuriin, silloiselle Sulzerin pumpputehtaalle. Siitä se lähti”, sanoo toimitusjohtaja Tommi Myllärinen.

Nakamura-Tome NTRX-300 on kaksikarainen, jyrsinpäällä ja työkalumakasiinilla varustettu monipuolinen sorvauskeskus.

Tarkasti ja ajallaan

Viime vuodet Mäntän CNC Worksilla ovat menneet töiden merkeissä.

Yritys panostaa laadukkaaseen, toimitusajoistaan kiinni pitävään työhön ja palvelee mm. korkeaa tarkkuuta edellyttäviä laitevalmistajia.

Sellaiselle töitä on aina löytynyt. Tosin ajan myötä vaihdellen.

”Kasvun merkeissä kului ensimmäinen vuosikymmen ja pitkälle seuraavakin. Vuonna 2008 alkanut lama kuitenkin koski syvältä ja vaikutusta lisäsi se, että samaan aikaan pumpputehtaan toiminta muuttui uusiin uomiin. Vaikka työt sinne loppuivat, asiakaskunta oli ehtinyt muotoutua niin laajaksi, että aiempien asiakkaiden töiden lisääntymisen kautta pystyimme paikkaamaan tilannetta”.

Toimintaa kuitenkin sopeutettiin aiemmasta. Kun aiemmin työntekijöitäkin oli joskus kymmenkunta, yritys työllistää nyt kolme henkilöä, omistajat ja yhden ulkopuolisen. Olennainen asia kuitenkin on, että viime vuosina yritys on kuitenkin taas kasvanut.

”Aika mukavasti tässä on itse asiassa nyt menty”, sanoo Tommi Myllärinen.

Nykyisin yrityksen isoja asiakkaita ovat mm. hydraulimoottorien tekijä Black Bruin, kompressorivalmistaja Garder Denver, voitelutalo MovaLube, tietenkin monien muiden lisäksi.

Työalue koneessa on Ø640×1150 mm ja tankokapasiteetti Ø80 mm. Jyrsinkaran liike on 250 mm.

Uuden ajan tehopaketti

Töitä Mäntän CNC Works tekee jykevällä kalustolla.

Konekantaan kuuluu niin useita CNC-sorveja kuin koneistuskeskuksiakin pysty- ja vaakakaraisina versioina. Konekanta on laatuisaa, mutta taivalta niillä on toki jo takana.

”Koneet ovat täyttäneet tonttinsa mainiosti, mutta tekniikan ikääntyminen on vääjäämätön asia. Koneet kehittyvät jatkuvasti ja siihen täytyy reagoida, jotta kilpailukyky jatkossakin säilyy”, toteaa tuotantopäällikköä Jari Niininen.

Juuri sen asian suhteen Mäntän CNC Works ryhtyi tositoimiin viime vuoden lopulla. Sen myötä yritys hankki uuden veturin konekantaansa, japanilaisvalmistaja Nakamura-Tomen uuden sukupolven NTRX-300:n, joka siirsi yrityksen työt kertaheitolla uuteen aikaan.

”Onhan tämän kaltainen siirto ollut harkinnassa muutaman vuoden, olemme tutkineet markkinoita, vertailleet ominaisuuksia ja tarjontaa. Viime vuoden lopulla asia kuitenkin vasta kypsyi lopullisesti ja meille sopiva kone löytyi lopulta sopivasti tästä läheltä”, Tommi Myllärinen kertoo.

”Tutustuimme Muuramessa Ismo Lindbergillä koneen toimintaan ja kauppojen jälkeen se tuli meille saman tien tuossa tuokiossa. Sujuva homma, ja samalla ilman pitkiä odotusaikoja”, sanoo Myllärinen.

Pienempien kappaleiden lataaminen ja valmiiden kappaleiden purku koneessa tapahtuvat automaattisesti.

Mahdollisuus viisiakselisen työstöön

Mäntän CNC-Worksin Nakamura-TomeNTRX-300 on meilläkin hyvin tunnetun valmistajan ensimmäinen asiakkaalle toimitettu mallin kone Suomessa.

Mylläristä ja Niinistä kone kiinnosti niin kokoluokkansa kuin ominaisuuksien takia.

NTRX-300 on kaksikarainen, jyrsinpäällä ja työkalumakasiinilla varustettu CNC-sorvauskeskus Ø640×1150 mm:n työalueella ja 80 mm:n tankokapasiteetilla.

Karamoottorien tehot koneessa ovat 22 kW ja sorvauksen lisäksi samalla koneella käy monipuolinen jyrsintä. Jyrsinpään Y-akselissa on liikettä 250 mm ja kierroksia jyrsinpäässä on 12 000 1/min.

Samalla yrityksessä siirryttiin 5-akselisen koneistuksen maailmaan. Kone mahdollistaa täyden 5-akselisen koneistuksen kahdelle karalle.

”Kone on meille sopivakokoinen ja samalla se vie tuotantoamme askeleen eteenpäin. Yhdellä koneella voidaan tehdä työt monipuolisesti ilman kappaleen irrotuksia, siirtoja ja kiinnityksiä toiseen koneeseen. Tuotannon nopeus kasvaa olennaisesti aiempaan verrattuna, eikä asia ole huono tarkkuudenkaan suhteen”, toteaa Niininen.

”5-akselisuuden myötä pystymme tarjoamaan jatkossa osin myös uudenlaisia kappaleita. Tuotantomahdollisuudet kasvavat”.

Koneen kappaleenkäsittelyautomatiikkaa Mäntässä arvostettiin aivan erityisesti.

”Koneen sisäänrakennettu automatiikka mahdollistaa kappaleiden lataamisen ja valmiiden kappaleiden purun automaattisesti. Se nopeuttaa nyt isosti pienempien kappaleiden tuotantoa”, sanoo Myllärinen.

Ohjaus koneessa on uuden sarjan NT-SmartX (Fanuc 31i-B5).

Nopeutta ja suorituskykyä

Vuodenvaihteessa asennetulla koneella on Mäntässä päästy tuotantoon saakka. Töitä tehdään kahdessa vuorossa.

”Peruskäyttö sujuu, mutta monilta osin koneen ominaisuuksiin tutustuminen on vielä tietysti kesken. Tämä on meille uusi maailma ja mm. tuon viisiakselisuuden kokonaisvaltainen hyödyntäminen ottaa aikansa. Ohjelmointipuolella riittää tekemistä ja 5-akselisessa ohjelmoinnissa isona apuna on ollut myös poikanikin, nuorisolta kun näihin asioihin tutustuminen sujuu luontevasti”, sanoo Myllärinen.

Yritykselle uusi kone rakentaa miesten mukaan joka tapauksessa tulevaisuutta pitkäksi aikaa eteenpäin. Uuden modernin monitoimipaketin myötä kilpailukyvyn avaimet ovat jälleen tanakasti hallussa.

Lue seuraavaksi