Uutiset

Konepajateollisuus

Mamec kehittää tuotantoaan Lohjalla

Mamec Oy vahvistaa mahdollisuuksiaan kookkaiden tarkkuuskomponenttien tuotannossa. Pumppujen ja sekoitinten erikoistalo ja hienomekaniikan toimittaja investoi YCM:n järeän kokoluokan 5-akseliseen TCV 3000A 5Ax- koneistuskeskukseen. Kokonaisasiakaspalvelu tehostuu edelleen investoinnin myötä, toteaa toimitusjohtaja Tomi Taipale.

5-akselikeskus YCM 3000A5Ax vahvistaa Mamec Oy:n kapasiteettia Lohjalla.

Mamec Oy tunnetaan perinteisesti pumpuista ja sekoittimista.

Tuotantoperinteet ulottuvat Maakunnan Metalli-nimisenä 1950-luvun alkuun saakka, ja tuotekenttää ovat juuri pumput ja sekoittimet. Niitä tehtiin alkuun maatalouden tarpeisiin, myöhemmin yhä enemmän muille alueille.

”Oman aikansa high tecin eli jäätymättömien Ratko-puhdasvesipumppujen yritys ympärille yritys aikanaan syntyi. Ne ovat tuoteohjelmassa edelleenkin, mutta nyt alan tuotteet tehdään pääasiassa teollisuuden ja esimerkiksi kunnallisen vedenkäsittelyn tarpeisiin”, toimitusjohtaja Tomi Taipale kertoo.

”Olemme erikoistuneet sekä pitkärunkoisiin että kuiva-asenteisiin pystypumppuihin sekä teollisuuden sekoittimiin. Tuotteita ovat mm. lietepumput ja pysty- ja kylkisekoittimet.”

Koneistus käynnissä. Kone on varustettu BBT40-kartoisella karalla.

Kokonaisvaltaista asiakaspalvelua

Mamec on pitkän linjan pumppu- ja sekoitinlaitetoimittaja, mutta tänä päivänä paljon muutakin.

Se tarkoittaa hienomekaniikan erikoisosaamista.

Vuodesta 2015 lähtien yritys on kuulunut Tomi Taipaleen ja Juha Käkösen omistamaan Kaarjoki-konserniin, minkä toiminnassa hienomekaniikka on keskeisesti mukana. Hienomekaniikan osaaja Mecsalo siirtyi yrityskaupan myötä osaksi konsernia vuonna 2011.

Tänä keväänä yritysten toiminnot fuusioitiin niin, että Mecsalon toiminta tuli osaksi Mamecia ja sen toiminnot muutettiin kokonaisuudessaan Lohjalle.

Mamec tarjoaa hienomekaniikan valmistuspalveluja tarkkuusmekaniikan, laitekokoonpanojen ja automaatiolaitteiden valmistuspalvelujen alueelta. Esimerkkejä erikoistöistä ovat mm. nanopinnoituslaitteiden ja kaivosanalysaattoreiden sopimusvalmistus. Myös alumiiniprofiilien työstöpalvelut kuuluvat toimialaan.

Laadukasta, tarkkaa pintaa. YCM 3000A5Ax:lla koneistettu kookas kappale valmiina toimitukseen.

Koneistuksen alueelta myös Kaarjoen Konepaja Kaarinassa kuuluu konserniin.

Lohjalla nyt noin 6000 neliömetrin tiloissa toimiva Mamec työllistää 70 henkilöä ja liikevaihtoa tehdään nelisen miljoonaa euroa vuosittain. Yhdessä Kaarjoki-konsernin kaikkien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 15 miljoonaa euroa.  Kaikkiaan Kaarjoki-konserni työllistää noin 90 henkilöä.

”Kokonaisuuden kehittäminen liittyy kokonaisvaltaisen alan toiminnan kehittämiseen. Pystymme näin tarjoamaan asiakkaillemme tehokkaasti ja joustavasti yhdeltä taholta monipuoliset palvelut,” Tomi Taipale kertoo.

Uusi sukupolvi

Mamecin toiminnassa vaativa asiakasräätälöinti on keskeisessä asemassa. Sen vaatii osaamista niin henkilökunnalta kuin toki asiallista konekantaakin.

Sekoitinlaitteiden valmistus on Mamecin keskeistä toimialuetta.

”Vahvuutenamme on asialleen omistautunut osaava porukka. Väen vaihtuvuus on pientä, mutta kasvun myötä uusia osaajiakin tarvitaan. Olemme tehneet asiassa yhteistyötä useiden tahojen kanssa. Yksi on kelloseppäkoulu”, kertoo Taipale.

Lisäksi yritys on aktiivinen nuoremman sukupolven suuntaan. Yritys on mukana mm. MyTech-ohjelmassa, mikä on monialainen oppimiskokonaisuus yläkouluille ja lukioille.

”Nuorten metallialaa koskevien mielikuvien päivittäminen varhain on tärkeä asia, ja sen yksi muoto on tämä ohjelma. Sen tavoitteena on osoittaa, että alaa koskevat sumeat käsitykset ovat aikansa eläneet. Nykypäivän konepajat ovat pääosin siistejä huipputeknisiä työpaikkoja”, Taipale toteaa.

Pumppuja tuotannossa.

Vahvistuva kapasiteetti

Työlaitteiden puolella Mamecin toimintaa on Kaarjoki -konsernissa uudistettu viime vuosina määrätietoisesti. Modernia teknologiaa on käytössä eri toimintoihin runsaasti, ja nyt viimeisin investointi Lohjalle on mittavan kokoluokan 5-akselinen koneistuskeskus, YCM TCV-sarjasta, 3000A 5Ax.

TCV-sarjaan kuuluu koneita kahteen kokoluokkaan, ja ne sopivat hyvin myös pitkien ja muodoiltaan vaativien kappaleiden koneistukseen. X-liikkeet sarjan kiinteäpöytäisissä malleissa ovat 2000- tai 3000 mm ja työalue on myös jaettavissa kahtia heilurityyppisen työstön sovelluksiin kahteen lohkoon.

Pyörivällä pöydällä varustetuissa 5-akselisissa koneissa työalue on 3000 mm.

Mamecin tuore hankinta on sarjan 5-akselinen kookkaampi malli TCV 3000A 5Ax, missä X-liike on 3000 mm ja Y- sekä Z-liikkeet 800 mm. Pyöröpöydän B-akseli kääntyy ±110° / ±120° ja C pyörii 360°. Pöydän halkaisija on 800 mm.

YCM valmistaa myös koneiden karat itse, ja Mamecin kone on varustettu rakenteeltaan värinää ehkäisevällä BBT40-kartoisella karalla. Ja tarkka keskus on tosiaan kyseessä, paikoituksessa X/Y7Z-akseleille valmistaja ilmoittaa 0.020/ 0.010/0.010 mm, toistossa 0.015/0.007/0.007 mm.

Työkalumakasiini on 80-paikkainen.

”Keskeiset seikat meille koneessa ovat juuri koneen koko ja tarkkuus. Uusi keskus mahdollistaa erikokoisten ja myös varsin kookkaiden monimuotoisten kappaleiden käsittelyn monipuolisesti ja yhdellä kiinnityksellä. Sellaisena se on jälleen askel eteenpäin vaativien kokonaisuuksien hallinnassa, alan osaamisessa ja siten yrityksen kehittämisessä. Siihen näemme vahvaa potentiaalia myös jatkossa”, kiteyttää Tomi Taipale.

YCM TCV 3000A 5Ax asennettiin Mamec Oy:n käyttöön Lohjalle alkusyksystä. Sen toimitti YCM:n suomalaisedustaja Makrum Oy.

Mamecin yksi erikoisosaamisalue on komponenttien ja tuotteiden käyttöikää lisäävien nanopinnoituslaitteiden sopimusvalmistus. Pinnoituslaitteen vierellä Tomi Taipale.

Mamec Oy:

Lohjalainen pumppujen, suodattimien ja hienomekaniikan valmistaja ja toimittaja. Kotipaikka Lohja, perustettu 1951, liikevaihto 9 miljoonaa euroa. Osa Kaarjoki-konsernia.

YCM TCV-sarja:

Koneistuskeskussarja kookkaille, pitkille kappaleille kiinteäpöytäisenä tai pyöröpöydällä varustettuna. Mallit TCV 2000A/3000A, TCV3000A 5Ax/5Af.

MyTech:

Oppilaille maksuton oppimiskokonaisuus yläkouluille ja lukioille sisältäen oppimateriaalit sekä mm. toiminnalliset opintokäynnit teknologiayrityksiin ja korkeakouluihin. Organisoija  Teknologiateollisuus.

Lue seuraavaksi