Uutiset

Konepajateollisuus

Makrum toimitti ensimmäisen vuokrakoneensa Enstolle

Tamperelainen metallintyöstökoneiden maahantuoja Makrum Oy toimitti Ensto Finland Oy:lle Tornoksen Swiss DT 13 -sorvauskeskuksen alkuvuodesta 2017. Poikkeuksellisen hankkeesta tekee se, että kyseessä oli ensimmäinen vuokrakone Makrumin historiassa.

Vastaanotto ja koulutukset Tornoksen tehtaalla. Makrumin huoltoinsinööri Mikko Harjula on mukana varmistamassa koulutuksen perillemenon.

Koneen toimitusprosessi sekä osapuolten vastuut ja velvollisuudet menivät muuten samoin kuin muissakin konekaupoissa, mutta kauppakirjaan koneen omistajaksi ei tullutkaan Ensto vaan rahoitusyhtiö Siemens Financial Services. Konehankinnan järjestäminen rahoitusyhtiön kautta vuokraamalla mahdollisti sen, ettei asiakkaan tarvinnut sitouttaa lainkaan omaa pääomaansa hankintaan.

SFS on maailmanlaajuinen rahoitustoimija, jonka rahoitustoiminnan tase on miljardiluokkaa.  Viimeiset kolme vuotta Siemens Financial Services on laajentunut Suomessa rahoittamaan entistä enemmän myös raskasta konekalustoa.

Makrumilla vuokrasopimusten toivotaan avaavaan uusia mahdollisuuksia asiakkaille, joilla olisi tarve investoida ja uudistaa konekantaansa. Epävarman taloustilanteen vaikutus konepajojen hankintoihin on näkynyt selvästi vuoden 2008 kriisin jälkeen ja jatkuu yhä. Makrumilla toivotaankin, että vuokrasopimukset auttaisivat madaltamaan investointikynnystä ja vaikuttaisivat osaltaan siihen, että kotimaisen konepajateollisuuden kilpailukyky saataisiin jälleen nousuun.

”Uuden teknologian sekä kustannustehokkaiden ja nykypäiväisten koneiden käyttöönotto yhdessä uusien rahoitusmuotojen tuomien mahdollisuuksien kanssa parantavat asiakkaidemme kilpailukykyä”, Makrumilta todetaan.

Mittaukset suoritetaan asiakkaan katsellessa.

Sveitsiläistä laatua Enstolle

Ensto on kansainvälinen perheyritys, joka suunnittelee ja tarjoaa älykkäitä sähköistysratkaisuja parantaakseen älykkäiden sähköverkkojen, rakennusten ja liikenteen turvallisuutta, toiminnallisuutta, luotettavuutta ja tehokkuutta. Vuonna 1958 perustettu Ensto työllistää n. 1 600 ammattilaista Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Vuonna 2015 Enston liikevaihto oli n. 260 miljoonaa euroa.

Koneen hankintaprosessi ei ollut vuokrasopimuksesta huolimatta mikään läpihuutojuttu, vaan sopiva kone kartoitettiin yhdessä asiakkaan kanssa huolellisesti. Ennen varsinaisen sopimuksen tekoa käytiin Tornoksen tehtaalla Sveitsissä useampaan kertaan.

Toimitusprosessi suunniteltiin yhteistyönä asiakkaalle mahdollisimman luotettavaksi, jolloin koneen käyttöönotto oli sujuvaa, eikä asiakkaan hallissa enää tehty perinteisiä rituaaleja.

Tornoksella tehtiin asiakkaan valitsemalle tuotteelle ”setup” ja ajettiin FAT (tehdashyväksyntä), jolloin oman tuotteen kanssa saatiin tarkastettua lopputuotteesta koneen tarkkuus ja nopeus. Tarkkuus olikin asiakkaalle erittäin positiivinen yllätys. Lisäksi tehtaalla ohjelmaan kuului perusteellinen, viikon mittainen ohjelmointi-, huolto- ja käyttökoulutus, jossa mukana koko koulutuksen ajan oli myös Makrumin huoltoinsinööri.

Koneen asennus toteutettiin Tornoksen asentajien toimesta. Asennus ja käyttöönotto Suomessa olikin sitten läpihuutojuttu, koska Tornoksen tehtaalla kaikki oli jo tehty ja koeajettu valmiiksi. Tällainen toiminta varmisti, ettei asiakkaan tiloissa koneen vuokra-aikaa tuhlattu tarpeettomiin valmisteleviin tehtäviin, vaan tuotanto käynnistyi välittömästi miehistön koulutuksen yhteydessä.

Enston kannalta kriteereinä koneen hankinnalle oli ensinnäkin maahantuojan myynnin asiantuntemus lastuavasta työstöstä, joka edustaa tällä hetkellä Suomen mittakaavassa vahvaa osaamista. Toisena, yhtä isona kriteerinä oli Tornos-tehtaan tietotaito sorvauksesta swiss type -sorveissa. Siitä syntyvä hyöty saadaan takaisin Enston vaatimusten mukaisena laatuna ja toimintavarmuutena.
Kone hankittiin Enstolle palvelemaan erityisesti tarkkojen komponenttien valmistusta EFLA Oy:n lentokenttävalaisimiin.

Kone pitkien ja lyhyiden kappaleiden tarkkaan työstöön

Swiss DT 13 on swiss type -sorvi, joka on suunniteltu sekä pitkien että lyhyiden kappaleiden tarkkaan työstöön. Swiss DT 13:lla voidaan koneistaa halkaisijaltaan enintään 13 millimetrin tankoja. Koneessa on viisi lineaariakselia ja kaksi C-akselia. Työkalupaikkojen määrä on 21, ja pyörivien työkalujen maksimimäärä on 7.

Nestejäähdytetyssä ohjausholkissa on sisäänrakennettu moottori, ja konetta voi käyttää joko ohjausholkin kanssa tai ilman. Ohjausholkin kanssa suurin kappalepituus on 180 mm ja ilman ohjausholkkia 29 mm. Holkin poistaminen tai takaisin asentaminen kestää vain 15 minuuttia, ja mahdollistaa tankojätteen minimoimisen etenkin laadukkaita tai harvinaisia materiaaleja työstettäessä.

Joustavilla ominaisuuksilla varustettu Swiss DT 13 auttaa vastaamaan tuotannon muuttuviin tarpeisiin luotettavasti. Karan teho, vääntö ja kiinnitysvoima ovat samat sekä pää- että vastakaralla, mikä mahdollistaa monimutkaistenkin kappaleiden valmistuksen optimoinnin. Vakiokaran nopeus on 15 000 1/min-1, ja optiona saatavan karan kierrosluvut ovat jopa 60 000 1/min-1, mikä mahdollistaa muun muassa erittäin tarkat jyrsintä- ja poraustoiminnot.

Koneeseen on saatavilla myös paljon muita optioita, kuten tangonsyöttölaite, lastunkuljettimet, öljysumun erottelulaite sekä laaja valikoima työkaluja. 

www.makrum.fi   www.ensto.fi

Kone Porvoossa Enston tiloissa.

Lue seuraavaksi