Uutiset

Konepajateollisuus

Lastuamisnesteitä tarkkuustöinä

Sveitsiläinen lastuamisnesteiden ja öljyjen valmistaja Blaser Swisslube AG täytti hiljattain 80 vuotta. Yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Hassle-Rüegsaussa Emme-joen laaksossa, eli kirjaimellisesti Emmethalissa, on vuosien mittaan kasvanut pienestä alueellisesta toimijasta globaaliksi brändiksi. Tuotekehitys ja asiakasräätälöinti ovat valmistajan toiminnassa tärkeässä asemassa.

Tuotekehitys on Blaserilla merkittävässä asemassa. Jo ennen vuoden 2011 laajennusta Blaserin laboratoriot olivat alansa suurimmat  Sveitsissä. 

Metallien kuivana lastuamisessa on edelleen suuria ratkaisemattomia teknisiä ongelmia, joita poistamaan käytetään lastuamisnesteitä. Ei siis ole ihme, että Blaser kutsuukin nestettään ”Liquit tool”, eli nestemäiseksi työkaluksi, jolla saavutetaan isoja etuja prosessin tuottavuudessa ja työstökoneen kunnossa.

”Pelkkä lastuamisneste ei usein riitä, vaan siitä saatava kokonaishyöty saavutetaan yleensä vain yhteistyössä asiantuntijaneuvojen kautta”, toteaa myyntipäällikkö Panu Ranta Edufixilta, joka on Blaserin tuotteiden Suomen edustaja.

Johtoajatuksena tyytyväinen asiakas

Blaserin perusti Willy Blaser, jonka yhden miehen yritys tuotti alkuun maatalouden huolto-ja voitelukohteiden erilaisia tarveaineita.  Sodan jälkeen yrityksen tuotekirjo laajeni farmien tarpeiden lisäksi rakennusteollisuuden sekä pienten metallipajojen tarpeisiin.

Vuonna 1974 yrityksen johdossa aloitti Willy Blaserin jälkeen seuraavan sukupolven edustaja Peter Blaser, joka vei yrityksen toimintoineen mukaan laajemmin metalliteollisuuteen, sen keskeiselle nykyiselle toimintasektorille. Samaan aikaan Sveitsin markkinoilla hyvin menestyville tuotteille muokattiin oma jälleenmyyntiverkosto myös yrityksen kotimaan ulkopuolelle. Yrityksen nimi muuttui alkuperäisesti Blaser+Co:sta Blaser Swisslubeksi ja toiminta laajeni myös Amerikan mantereelle. Nykyisin Blaseria johtaa perustajan Willy Blaserin pojan poika Marc Blaser ja yrityksellä on maailmanlaajuisesti noin 600 henkilöä töissä ja heillä on asiakkaana kansainvälisiä merkittäviä yrityksiä, kuten Airbus, Mercedes ja Sony.

”Yrityksen johtoajatuksena on ollut alusta lähtien tyytyväinen asiakas. Tästä syystä tuotekehitys on Blaserilla merkittävässä asemassa. Vain korkealaatuiset tuotteet yhdessä osaavan asiakaspalvelun ja neuvonnan kanssa voivat tuottaa kilpailluilla markkinoilla tyytyväisiä asiakkaita”, Ranta toteaa.

Blaser Swisslube aloittelee yhdeksättä toimintansa vuosikymmentä. Yrityksen kotimaisemia Sveitsin Emme-joen laaksosta, eli Emmenthalista.

Stabiiliutta ja kestoikää, mutta ei lisäaineita

Blaserilla työskentelee tuotekehityksessä pieni armeija kemistejä ja muita asiantuntijoita kehittämässä High-Tech lastuamisnesteitä ja -öljyjä yhä kasvavaan teolliseen kysyntään, uusiin sovelluksiin ja niiden haasteisiin. Jo ennen vuoden 2011 laajennusta Blaserin laboratoriot olivat alansa suurimmat koko Sveitsissä. 

Tuotteiden suunnitelmallinen seuraaminen ja nestenäytteiden analysointi takaavat lastuamisnesteiden hyvän stabiiliuden ja kestoiän asiakkaan tuotannossa ilman lisäaineita.

Asiakaspalvelun nopea reagointi antaa eväät nopeaan reagointiin niin tarvittaessa.

”Esimerkiksi lastuamisnestenäytteiden mikrobiologiset viljelyt veivät aikaisemmin 1 – 2 päivää + 1 päivän analysointiin. Nykyään sama tieto saadaan nopeasti ja entistä tarkemmin DNA-analyysillä.

Tämä on hyvä osoitus Blaserilta uuden huipputeknologian soveltamisesta ja hyötykäyttöön asiakkaan parhaaksi”, Ranta toteaa.

Työturvallisuus ja -terveys on ollut aina Blaserille tärkeä asia. Tästä syystä Blaser välttää tuotteissaan tunnettuja allergeeneja ja lisäksi Blaser testauttaa kaikki tuotteidensa työturvallisuuden puolueettomassa kolmannen osapuolen asiantuntijalaboratoriossa, jonka jälkeen tuote vasta hyväksytään markkinoitavaksi.

”Blaserin ajatus on minimoida lastuamisnesteen elinkaaren kustannukset huomioiden nesteen vaikutukset eri kustannuksia alentavasti säästöjen muodossa. Pelkkä tuotteen litrahinta ei kerro mitään nesteestä, sen toiminnasta tai käytön kustannuksista.”

”Erään ranskalaisen tutkimuksen mukaan lastuamisnestekustannukset ovat luokkaa 0,5% keskimääräisistä tuotantokustannuksista, mutta parhaimmillaan sillä voi olla vaikutusta 95% kustannuksista. Hyvällä käyttäjä ystävällisyys ja turvallinen tuote pienentävät mahdollisia terveydenhoitokustannuksia ja sairauspoissaoloja”, kertoo Ranta.

Ympäristö-ja käyttäjäystävällisiä tuotteita

Suomessa Blaserin maahantuoja on Edufix. Panu Ranta esitteli tuotteita viime vuoden Konepajassa. Oikealla Daniel Jacob Blaserilta. 

Panu Rannan mukaan Blaser-lastuamisnesteet on suunniteltu yhteensopiviksi työstökoneen maalien, tiivisteiden ja muovi osien kanssa sekä suojaamaaan konetta korroosiolta. Nesteen hyvät lastuamisominaisuudet parantavat työkalun kestoikää, jo 10% parannus työkalujen kestossa yleensä kattaa kaikki lastuamisnestekustannukset.

Blaserin lastuamisnesteet ovat myös ympäristö- ja käyttäjäystävällisiä. Blasocut tuotelinjan Bio-konsepti, missä nesteeseen ei ole lisätty bakterisideja on ollut ainutlaatuinen ja se on yli 40 vuoden käytännön kokemuksella todettu hyvin toimivaksi.

”Kaikki bakteerit eivät ole haitallisia, esim. jugurtin valmistus ilman bakteereja olisi mahdotonta. Samoin kaikki lastuamisnesteessä elävät bakteerit eivät ole haitallisia vaan päinvastoin ne ylläpitävät nestettä estämällä haitallisten bakteerien kasvua viemällä niiltä ekologisen lokeron ja mahdollisuuden menestyä. Näin on mahdollista saavuttaa nesteellä pitkä ja turvallinen vaihtoväli”, kertoo Ranta.

”Blaserilla on ymmärretty elää luonnonvoimien kanssa eikä niitä vastaan. Blasocut -konsepti on osoittautunut oikeaksi valinnaksi. Bakterisidien käyttöä rajoitetaan nykyään tiukasti koska niillä on todettu olevan haitallisia seurauksia vaikutuksia työntekijöille ja ympäristölle”, Panu Ranta sanoo. (KH)

Edufix on toiminut Blaser Swissluben maahantuojana vuodesta 2016. Panu Rannalla on kokemusta lastuamisnesteistä 90-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin hän teki TKK:lla, eli nykyisellä Aalto yliopistolla, harjoitustyönä kierteityskokeita haponkestävän teräkseen erilaisilla lastuamisnesteillä.  Vuonna 1996 Ranta oli myös toisena kirjoittajana MET teknisessä tiedotteessa 9/96 Lastuamisnesteet hankinnasta hävitykseen. Edufixin palveluksessa Ranta on ollut vuodesta 2015 ja  Blaserista hänellä on aiempaa kokemusta vuosilta maahantuojan palveluksesta jo vuosilta 1999-2003.

Panu Rannan lastuamisnesteitä käsittelevä artikkelisarja julkaistiin Konekuriirin tämän kevään numeroissa 2,3 ja 4/2017. Artikkelit käsittelevät lastuamisnesteiden valintaa, käyttöä ja ylläpitoa sekä hävittämistä ja työhygieniaa. www.edufix.fi  www.lastuamisnesteet.fi

Lue seuraavaksi