Uutiset

Konepajateollisuus

Kuitupioneeri päivitti leikkauskalustonsa

Uudenmaan Ohutlevy oli aikoinaan yksi ensimmäisiä kuitulaserleikkauskoneeseen investoineita yrityksiä Suomessa. Kuuden tiiviin ajovuoden jälkeen tuli viime kesänä aika laittaa yrityksen kuitukalusto Keravalla uusiksi. Lisää nopeutta ja leikkauskapasiteettiahan siitä seurasi.

ByStar Fiber edustaa Bystronicin uusinta laserleikkauskonemallistoa.

Uudenmaan Ohutlevy osti ensimmäisen kuitulaserinsa jo vuonna 2011.

”Yrityksessä uudistettiin tuolloin leikkauskalustoa ja laserin hankinta oli ajankohtainen. Tuolloin kuitulasertekniikka oli uutta, mutta potentiaalista tekniikkaa”, kertoo toimitusjohtaja Janne Jääskeläinen.

”Varsinkin kuitulaserin edut käyttö- ja ylläpitokulujen osalta näyttivät ylivoimaisilta CO2-lasereihin verraten, ja ne kiinnostivat kovin. Ja onhan tekniikan etu noista varhaisista ajoista lähtien ollut sen nopeus, mikä korostuu ohuilla materiaaleilla”, tuotantopäällikkö Pasi Haverinen toteaa.

Uusi kuitulaser varmistaa tuotantoa ja lisää kapasiteettia, sanovat Uudenmaan Ohutlevyn Janne Jääskeläinen (oik) ja Pasi Haverinen.

Tämän kaltaisten ajatusten saattelemana päädyttiin Keravalle hankkimaan kone, joka oli valmistajansa eli Bystronicin järjestyksessä toinen Suomeen toimitettu kuitulaser. Tekniikka oli uutta, mutta Keravalla suhtauduttiin sen mahdollisuuksiin ennakkoluulottoman uteliaasti.

”Olemme täällä olleet asioiden etulinjassa aiemminkin, tänne hankittiin aikoinaan myös yksi Suomen ensimmäisistä nykyaikaisista levytyökeskuksista. Uutta ei pidä pelätä, ennemminkin siitä kannattaa olla aktiivisen kiinnostunut”, Haverinen toteaa.

Kokonaisvaltainen valmistaja

Uudenmaan Ohutlevy on vuonna 1992 aloittanut yritys. Vaativien ohutlevyosien sopimusvalmistaja palvelee asiakaskuntaa, joista suurimmat, kansainvälisesti operoivat suomalaisyritykset, ovat olleet asiakkaita jo yrityksen alkuvaiheista saakka.

Valmistamansa tuotteet yritys hoitaa kokonaisvaltaisen ajattelunsa mukaisesti aihioista kokoonpanoiksi saakka. Asiakaskuntaan kuuluu useita kookkaita elektroniikkateollisuuden ja terveydenhuollon toimijoita.

Kone on tarkoitettu 1,5×3 metrin levyille. Sivulle sijoitettu työalueen ovi helpottaa pääsyä työalueelle tarvittaessa.

Isojen asiakkaiden lisäksi asiakaskuntaan kuuluu lukuisa joukko pienempiä yrityksiä.

Liikevaihtoa yritys on viime vuodet yli kolmen miljoonan euron tasolla, ja työllistää noin 20 henkilöä. Yrityksen perustajat ovat Kalevi Nylund ja Pekka Sirviö, vuodesta 2015 yrityksen on omistanut Muuramessa toimiva M-Levy Oy.

”Omistus on ollut pari viime vuotta yhteinen, mutta yritykset toimivat itsenäisesti. Vaikka M-Levy toimii tällä samalla alalla, myös asiakkaat ovat kokonaan toiset kuin meillä täällä Keravalla”, kertoo itse vuodesta 2012 toimitusjohtajana toiminut Janne Jääskeläinen.

Kaluston päivitys

Uudenmaan Ohutlevy käsittelee pääasiassa 3 mm:ä ja sitä ohuempia levymateriaaleja.

Pasi Haverisen mukaan viime aikoina suuntaus on kuitenkin ollut osin myös hieman vahvempien materiaalien käsittelyyn, ja juuri siihen liittyy osin myös hiljattain toteutettu yrityksen laserleikkauskaluston päivitys. Tuolloin yritystä vuosi palvellut BySprint Fiber korvattiin saman valmistajan uudella ByStar-kuitulasermallilla.

”Tekniikka toki kehittyy nopeasti. Kuitumme alkoi jo hieman ikääntyä ajan myötä ja samalla kaipaisimme töihimme hieman lisää kapasiteettia. Ja kiintoisia uusia ominaisuuksiahan nykykoneista toki löytyy”.

”Mahdollisuus koneen päivitykseen tuli harkintaamme suhteellisen pikaisin liikkein, kun kuulimme, että markkinoilla voisi olla kiinnostusta aiemmasta koneestamme. Selvitimme hiukan asioita, teimme markkinavertailuja ja lopullinen valintamme uuden koneen osalta varmistui. Vaihdoimme BySprintistä ByStariin”, sanoo Pasi Haverinen.

Nostolaitteet koneen yhteydessä helpottavat levynkäsittelyä. Tilat mahdollistavat myös levynvaihtojärjestelmän sijoittamisen koneen yhteyteen.

Lisää suorituskykyä

Bystronic esitteli ByStar Fiberin vuonna 2015, ja kone edustaa sveitsiläisvalmistajan uusinta kuitulasermallistoa.

Uudenmaan Ohutlevyn tuotantoon kone toi uusia mahdollisuuksia, jotka liittyvät esimerkiksi tuotannon nopeuteen ja käsiteltäviin levyvahvuuksiin.

Kun yrityksen aiempi kone oli leikkausteholtaan 2 kW, uusi kone tuplaa leikkaustehon neljään kilowattiin. Lisätehot tuovat leikkausnopeutta, ja työnopeutta kasvattavat aiemmasta isosti myös koneen paikoitusnopeutta lisäävät lineaarijohteet.

Lisäteho mahdollistaa lisäksi aiempaa vahvempien materiaalien käsittelyn.

”Uudella koneella voidaan leikata tehokkaasti viime aikoina lisääntyneitä yli 3 mm:n materiaaleja. Tällä hetkellä leikkaamme paksuimmillaan 10 mm:ä. ByStar Fibereitä on markkinoilla nykyisin 10 kW:n tehoihin saakka, mutta katsoimme, että meille lisätehot eivät tuo olennaista lisähyötyä. Meidän materiaaleillemme tämä nelonen on sopiva”, kertoo Haverinen.

Uusi kone on tarkoitettu 1,5×3 metrin levyille kuten yrityksen aiempi BySprint Fiberikin.

Saatavilla koneesta on myös 2×4 metrin levyille sopiva malli. Koneen rakenteessa keskeinen muutos BySprint-malleihin liittyy siihen, että työalueen ovi sijaitsee koneen pitkällä sivustalla helpottaen esimerkiksi työalueen huoltotöitä.

Uudenmaan Ohutlevyn toimitilat sijaitsevat Myllynummen teollisuusalueella Keravalla. Muitakin metalliyrityksiä toimii ympäristössä useita.

Konetta ohjataan ByVision-kosketusnäytöltä ja BySoft-ohjelmisto avittaa mm. nestausta.

ByStar Fiber asennettiin Uudenmaan Ohutlevyn käyttöön viime heinäkuussa.

”Uuden laserin käyttöajatus on sama kuin aiemmankin koneemme, eli ratkaisu on stand alone -tyyppinen. Koska sarjamme ovat lyhyitä ja tuotanto nopeasti vaihtelevaa, emme hankkineet levynkäsittelyn laitteita koneen yhteyteen ainakaan näin aluksi hankkineet. Mahdollisuus lataus- ja purkulaitteille on jatkossa kuitenkin olemassa. Tilakin on tarkoitukseen jo uudessa layoutissa varattu”, sanoo Janne Jääskeläinen.

Lue seuraavaksi