Uutiset

9.12.2019

Kuitulaserin nopeus yllätti kiukaantekijän

Narvi Oy voi olla syystäkin ylpeä tuotteistaan, sillä se on ainoa iso kiuasvalmistaja, jonka kaikki saunatuotteet on suunniteltu ja valmistettu kokonaan Suomessa. Yritys tunnetaan Aito-, Narvi- ja Kota-tuotemerkeistään. Narvin legendaarisimpia tuotteita ovat Kota-muuripata sekä Aito-kiuas.

Arto Mikkola on tyytyväinen uuteen laitteistoon.

Kiukaiden valmistus alkoi Rauman Lapinkylässä sijaitsevassa pienessä sepän pajassa vuonna 1937, eli Narvi Oy:ssä vietetään kohta jo 80-vuotissyntymäpäiviä. Usko omaan tekemiseen on edelleen kova, ja se myös näkyy.

Vuoden 2016 keväällä yritys investoi uuteen Bystronicin kuitulaseriin. Uusi kone on By-Sprint Fiber 3015 4kW laserteholla. Kone on varustettu automaattisella lastaus- ja purkulaitteistolla. Nyt tehtaalla on kaksi samanmerkkistä työjuhtaa, joista vanhempi lasertyöstökone on vuosimallia 2004. ”Lähdimme hakemaan uudempaa, tehokkaampaa ja nopeampaa konetta. Koska vanhalla oli jo niinkin paljon ikää ja meillä oli vain yksi kone, kyllähän siinä tietenkin omat riskinsä oli”, toteaa tuotantopäällikkö Arto Mikkola.
Uuden koneen asennus ja käyttöönotto onnistuivat suunnitelmien mukaan ja sovitussa aikataulussa. Kuitulaser aloitti tuotannon saman tien ja pärjäsi paremmin kuin Narvin väki osasi edes kuvitella. 

”Verrattuna vanhaan, tässä on mm. isojen kappaleiden purkumahdollisuus, josta on suuri hyöty meille: nyt isot kappaleet saadaan kerättyä suoraan lavoille, ilman että purkukappaleiden kanssa tarvitsee tehdä käsityötä.”

Uusi Bystronic -kuitulaser automaattisella lastauksella ja purulla.

Kone pyörii kolmessa vuorossa, joista yövuoro on miehittämätön. Kun aamuvuoro tulee töihin, suuret kappaleet odottavat valmiiksi purettuina ja kerättyinä. 
”Meillä materiaalin vahvuus on yli 80-prosenttisesti 3 milliä tai alle, jolloin kuitulaser on huomattavasti nopeampi kuin vanha kone. Tiesimme, että läpi tuleva levymäärä kasvaa, mutta meille oli yllätys, miten hirvittävän paljon se kasvoi”, Mikkola kertoo. Koneessa on myös kamerapaikoitus jolla nopeutetaan olennaisesti leikkauksen aloitusta perinteiseen reunantunnistukseen nähden.

Isot kappaleet automaattisesti lavalle käsin koskematta.

Tehdas pystyy ajamaan kuitulaserilla kaikkia valmistamiaan tuotteita.
Miksi sitten laitetoimittajaksi valikoitui juuri Bystronic? Mikkolan mukaan vaakakupissa painoivat hyvät kokemukset ja luottamus sveitsiläiseen laatuun.
”Yksi tärkeä juttu on se, että huoltomiehet saadaan tarvittaessa nopeasti paikalle. Tosin ei heitä juurikaan ole tarvittu.”

Kasvua viennistä

Narvi Oy: n tuotannosta noin 15 prosenttia menee vientiin, ja yritys aikoo vastedeskin hakea kasvua vientimarkkinoista. Siinä missä suomalainen, ruotsalainen ja venäläinen saunovat mieluiten puulämmitteisen kiukaan löylyissä, Etelä-Euroopassa passaa parhaiten sähkölämmitteinen kiuas.
”Sauna on siellä enemmän hyvinvointituote: eteläeurooppalaiset suosivat erilaisia höyrystimiä sekä turkkilaisia- ja infrapunasaunoja.  Tuotekehityksessä pyrimme vastaamaan tähän kysyntään ja tekemään oikeanlaisia tuotteita”, sanoo Mikkola, joka tietää suomalaisuuden olevan saunatuotteiden viennissä kova sana.

Kotimaassa suositaan tällä hetkellä pylväsmäisiä kiukaita, joissa on paljon kiviä. Mökille kuitenkin valikoituu edelleen perinteinen puukiuas. 
”Valintakriteerit ovat tietysti vähän erilaisia riippuen siitä, onko kyse uudesta vai vanhasta saunasta, ja miten mikäkin kiuas sopii saunan fiilikseen.”
Narvi valmistaa myös muuripatoja, hormeja ja muita saunatarvikkeita sekä takka- ja tulisijaluukkuja.
”Kuitulaserin hankinnan myötä voimme nyt kotiuttaa joitakin alihankintana teetettyjä osia omaan tuotantoon. Vanhalla laserilla emme ehtineet tehdä kaikkia osia, mutta nyt se on mahdollista.”

Valmista tuotetta.