Uutiset

Konepajateollisuus

Koneistusta ja räjähdetuotantoa pitkin perintein

Eurajoella valmistavan Raikka Oy:n tuotevalikoimaan kuuluu kaksi tuotealuetta: koneistustuotteet ja räjähteet. Viime vuosina yritys on voimakkaasti uudistanut konepajatoimintojaan ja investoinut sen myötä mittavasti tuotantoteknologiaan. Raikka Oy viettää parhaillaan toimintansa 70-vuotisjuhlavuotta. Tasalukemia juhlistettiin avoimin ovin koneistuksen toimintayksikössä lokakuulla. 

Raikka kehittää konepajan tuotantomahdollisuuksia. Index C100-sorvit tarjoavat kapasiteettia vaativaan koneistukseen, kertoo yksikön johtaja Vesa Koski.

Raikka Oy on aloittanut Raumalla vuonna 1946. Yrityksen perusti keksijä Ilmari Liikkanen. Toiminta käynnistyi puolustusvoimille tehdyin tuottein, ja ne kuuluvat perheyrityksen toimenkuvaan isosti tänäkin päivänä. 

Raikalla on käytössään Eurajoen Lapinjoella 30 hehtaaria maa-aluetta ja tehdas, joka tekee mm. panoksia, sytyttimiä sekä ampuma- ja räjähdyslaitteita sekä testauksia.
Toinen osa Raikka Oy:n perinnettä on koneistaminen. Raikka Oy:öön kuuluva konepaja toimii Eurajoen keskustan lähellä ja palvelee metallin sopimusvalmistajana koti- ja ulkomaisille asiakkailleen.  Keskeisiä tuotteita paletissa ovat esimerkiksi venttiilien ja eristimien osat sekä aseiden osat puolustusvoimille. Lisäksi palvellaan mm. maatalouden alueen kone- ja laitevalmistajia. 

Panostusta koneistustoimintoihin

Viime vuosina Raikka Oy on kasvattanut ja vahvistanut koneistuspuolen toimintojaan määrätietoisin ottein. 
”Olemme kehittyneet vahvaksi ja luotetuksi alan toimijaksi ja muokanneet tuotantomenetelmiämme yhä kilpailukykyisemmiksi. Myös yrityksen laatu on sertifioitu, toimimme ISO 9001-laatujärjestelmän ja ISO 14001-ympäristöjärjestelmän mukaisesti”, kertoo yksikönjohtaja Vesa Koski.
Raikalla on myös harvinainen AQAP 2110-sertifikaatti. Monet tuotteet menevät puolustusteollisuuden käyttöön, ja tämä sertifikaatti kuvaa laadunvarmistuksen vaatimukset alueen tuotteiden suunnittelulle, kehitykselle ja valmistukselle.

C200-sorvi laajentaa mahdollisuuksia isompien sorvauskappaleiden käsittelyssä. Konetta käyttämässä on kuvassa Markku Savinainen.

Yrityksen konepaja on uudistunut perusteellisesti ja keskeinen osoitus siitä ovat monet uudet koneet.  Perusrunkoon Eurajoen pajalla kuuluu kolme 2000-luvun Index ABC-tankoautomaattia. Noin kolme vuotta sitten yritys vahvisti kapasiteettiaan hankkimalla käyttöönsä saman valmistajan C100:n. Kone on 42 mm:n tankokapasiteetilla varustettu kolmirevolverinen tuotantosorvi, missä osa revolvereista on varustettu myös Y-akselein. Investointi kehitti eteenpäin yrityksen palvelunopeutta haastavilla materiaaleilla ja muodoiltaan vaikeasti työstettävillä kappaleilla. 

Viime vuoden lopulla satsaukset konepajaan jatkuivat Indexin C-sorvisarjan kookkaamman mallin eli C200:n hankinnalla. Kone C100:n tavoin on varustettu kolmella revolverilla vaativan koneistuksen tarpeisiin. 

Raikan konepajan nykytuotantoa ovat esimerkiksi venttiilien ja eristimien osat. Myös puolustusvoimille menee runsaasti tuotteita. Valmiita kappaleita oli yleisön tarkastelussa avoimet ovet-päivän aikana. 

Tankokapasiteetti C200:ssa on 65 mm, joten kone laajensi yrityksen kapasiteettia erityisesti kookkaampien sorvauskappaleiden käsittelyssä. 
Viime kesänä yrityksen tuotantovolyymia kasvatti vielä edelleen toisen Index C100:n hankkiminen muutaman vuoden palvelleen saman kokoluokan koneen kaveriksi.
”Konehankinnat ovat olleet kiistämättä iso panostus, ja ne tietenkin osoittavat omistajatahon halua ja luottamusta tämän konepajan kehittämiseen. Investoinnit on tehty tuotantonopeuden ja joustavuuden tarpeita ajatellen.  Koneet sinänsä ovat kärkitekniikkaa, ne ovat tehokkaita ja kestävät käytössä. Kilpailukykymme on varmistettu pitkälle eteenpäin”, Koski kertoo.

Iskukunnossa

CNC-sorvien lisäksi Raikan konepajalla on muutakin pätevää kalustoa, mm. Mazakin Multiplex-koneistuskeskus, sekä muuta tarpeellista laitekantaa konepajan pyörittämiseen. 
”Viime aikojen investoinnit merkitsevät sitä, että paja on viritetty iskukuntoon. Nyt sitten tehdään töitä. Tarkoitus on kasvattaa myyntiä ja tuotantoamme jatkossa merkittävästi”, sanoo Koski.

Index ABC-sorvit ovat kuuluneet jo pitemmän aikaa konepajan kalustoon. Työharjoittelija Santtu Valpola mittailee kappaletta yhden ABC:n edessä.

Jatkon näkymät yrityksellä ovat viime aikojen suhdannetilanteesta huolimattakin vakaat, mutta kuten useilla muillakin alan tahoilla, koneistajista tahtoo olla pulaa myös Eurajoella.
”Porukkaa alan töihin ei Satakunnan alueella todellakaan ole helppo löytää. Tässä asiassa teemme yhteistyötä mm. alan oppilaitosten kanssa ja koetamme markkinoida mahdollisuuksiamme työharjoitteluun parhaamme mukaan. Töissä konepajalla on nyt 11 henkilöä. Harjoitteluun mahtuu koko ajan pari uutta ammattilaista lisää”, kannustaa Koski.
Raikka Oy:n sorvauskapasiteetti on Ø6-200 mm, L=max 150-250 mm. Käsiteltäviä materiaaleja ovat muovi ja tietenkin teräkset monipuolisesti mustista rostereihin, aina haponkestäviin saakka. 

Raikan 70-vuotisen taipaleen juhlistamiseksi pidetty avoimet ovet -tapahtuma keräsi Eurajoen konepajalle mukavasti uusiutuneista tiloista ja koneista kiinnostuneita. Keskeiset tuotantokoneet on konepajalla asetettu rivimäiseksi kokonaisuudeksi.

”Toimitamme tarvittaessa asiakkaillemme materiaalitodistukset ja mittapöytäkirjat. Myös asiakastuotteiden varastointi onnistuu meillä sovittaessa. Sen myötä toimitusvarmuutemme on kovaa luokkaa ja asiakas saa tuotteitaan aina oikean määrän oikeaan aikaan”, Vesa Koski toteaa.
Raikka Oy juhlisti 70-vuotista toimintaansa konepajan avoimin ovin lokakuun lopulla. Päivän mittaan oli mahdollista tutustua hiljattain uusittuun tehtaaseen ja tietenkin myös sen komeaan konekantaan.  Lisäksi esillä oli konepajan ja räjähdetehtaan tuotteita.