Uutiset

Konepajateollisuus

Kompaktia sorvauskapasiteettia Kovemetille

Alihankintakoneistuksessa uusien yritysten käynnistyminen ei ole ihan yleistä herkkua. Konnevedellä Kovemet Oy aloitti toimintansa uutena yrityksenä viime vuonna. Kilpamoottoripyöräilyn maailmasta ponnistava, vuosien alan kokemukseen toimintansa perustava yritys panostaa sujuvaan palveluun yksittäiskappaleilla ja pienillä sarjoilla. Kovemet Oy on uusi yritys, mutta sen vetäjällä alan kokemusta riittää.

Kovemet Oy investoi konekantaansa. TL-2:n ohjauksella Jarkko Minkkinen (oikealla) ja Taneli Kärmeniemi. Konetta ohjataan Haas CNC-ohjauksella, Visual Programming System -ohjelmointimahdollisuus.

Yrittäjä Jarkko Minkkisen viime vuodet ovat kuluneet mekaanikkona, koneistajana ja toisena yrittäjänä kilpamoottoripyöräilyn parissa toimivassa Kari Vehniäinen Racing Oy:ssä.

Kari Vehniäinen on ilmavoimien huoltoupseeri ja 1990-luvulla uransa aloittanut kilpamoottoripyöräilijä. Suomen mestaruuksia esimerkiksi jääradoilta Vehniäisellä on siten, että määrä lasketaan kaikkineen lukemalla 25.

TL-2 laajentaa Kovemetin sorvausmahdollisuuksia. Sorvia voidaan ohjata myös koneen kylkeen kätevästi magneetilla kiinnittyvällä käsiohjaimella, Jarkko Minkkinen ja Taneli Kärmeniemi. toteavat.

Kari Vehniäinen Racing Oy perustettiin vuonna 2010 Vehniäisen kilpaurheilun taustalle, huoltohommiin. Minkkinen oli mukana yrityksen töissä ja sen toisena omistajana alusta saakka.

”Työsarkaan kuukuivat pyörien rakentaminen sekä huoltotyöt koneistukset mukaan lukien”, sanoo itsekin moottoripyöräilyä harrastava Jarkko Minkkinen.

Paitsi omiin tarkoituksiin, samalla muillekin tehtiin töitä varhain.

”Kun oma taustani on koneistajana, se alue kiinnosti tietysti erityisesti. Yrityksen alihankintakoneistuspuoli laajeni pikkuhiljaa. Yksi kysyi yhtä ja toinen toista. Kun työt lisääntyivät, hankimme CNC-koneistuskeskuksen ja muutimme samalla autotallista tänne Konneveden keskustan tiloihin”, taustoittaa Minkkinen.

Selkeyttä kokonaisuuteen

Kun aika kuluu, tilanteet muuttuvat. Samalla kun Kari Vehniäinen on viime aikoina lopetellut ajamisuraansa, Kari Vehniäinen Racing Oy:n toiminta on laajentunut huolloista myös pyörämyyntiin.

Osin sen myötä tehtiin viime vuoden mittaan uusia järjestelyjä, joiden osana yrityksen koneistuspuoli siirrettiin uuteen yritykseen. Syntyi Kovemet Oy.

”Kari keskittyy jatkossa aiemmalla nimellä kokonaan moottoripyörähommiin, johon nykyisin kuuluu myös uusien pyörien myyntiä, ja koneistuspuoli toimii omana yrityksenään, jota pyöritän minä”, Jarkko Minkkinen sanoo.

Kovemet jatkaa Konneveden keskustassa, Kari Vehniäinen Racing Oy puolestaan siirtyi Jyväskylään, mikä on yrityksen nykytoimintaa ajatellen keskeinen sijaintipaikka.

Yritykset ovat erilliset ja miesten omat, tosin kummatkin ovat mukana toistensa yrityksessä pienellä osuudella.

”Tämä järjestely tuo selvyyttä toimintaamme. Ensinnäkin se ratkoi isosti tilaongelmia. Kun moottoripyörät ja tarvikkeet siirtyivät Jyväskylään, tilaa on käytössä nyt enemmän näihin koneistuspuolen töihin.”

Koska yrittäjänelämästä on kokemusta useammalta vuodelta, muutoin Minkkinen ei pidä uutta järjestelyä suurena muutoksena aiempaan. Alihankintakoneistuspalvelujen osana töitä tehdään edelleen myös Kari Vehniäinen Racingille.

”Kuvio on uusi, mutta yrityksen pyörittäminen paperitöineen kaikkineen on ennestään tuttua puuhaa. Voisi sanoa, että eiköhän tämä tästä.”

Osaamisella ja laadukkailla koneilla

Nuori Kovemet Oy perustaa toimintansa alan vankkaan osaamiseen, totta kai.

Yrityksen päätuotteita ovat koneistukset tuolla CNC-työstökeskuksella. Alilihankintatöitä tehdään ja sarjojen koot vaihtelevat. Yritys pystyy palvelemaan isompienkin sarjojen yhteydessä, mutta pääpainopiste on kuitenkin pienemmässä tekemisessä.

”Teemme piensarjoja, yksittäiskappaleita ja esimerkiksi proto-osia, ja panostamme asiakkaiden suuntaan joustavaan räätälöityyn palveluun. Tarvittaessa autamme myös suunnittelussa, käytössämme on Solidworks-integroitu CAD/CAM-ohjelmisto HSMWorks, sekä mallintamisessa ja kokoonpanossa”, sanoo Jarkko Minkkinen.

Kovemet Oy:n ydintekemistä ovat yksittäiskappaleet ja pienet sarjat. Kuvassa esimerkkejä.

Asiakkaita on eri puolilta Etelä-Suomea. Tarvittaessa kiiretöissä apua löytyy verkostosta, lähistön saman alan yrityksistä.

Yrityksen konekanta vahvistui hiljattain, ja sen myötä saatiin tehoa sorvauksen toimintoihin. Haasin VM-2 -koneistuskeskuksen oheen yritys hankki syksyllä saman valmistajan CNC-ohjatun TL-2 -työkalusorvin.

Tuotannon ydinkone. Pystykarainen VM-2-koneistuskeskus (etualalla) palvelee Kovemetin jyrsinnän tarpeita.

Sorvausta kysytään yritykseltä ajoittain, ja ideana investoinnissa oli nostaa työt manuaalipuolelta CNC-tasolle. Hetken projektissa harkittiin, olisiko revolverisorvi vai manuaalipakalla varustettu kone paras ratkaisu. Valinta kohdistui viimeksi mainittuun.

”Tämä varustus soveltuu mielestäni parhaiten pienille sarjoille ja yksittäiskappaleille, ainakin meidän tapauksessamme. Asetuksissa säästetään aikaa, ja se on näissä töissä aina iso asia”, kertoo Jarkko Minkkinen.

”Yksittäisiin, ajoittaisiin töihin kärkipylkällä varustettu TL-2 soveltuu hyvin, tosin revolverivaruksellakin yksittäiskappaleita voidaan toki mainiosti tehdä. Koneen yleinen etu on helppokäyttöisyys, vaikkapa koulutuskäyttöä ajatellen tämä on taloudellinen kompaktiratkaisu”, sanoo Taneli Kärmeniemi koneen toimittaneelta Grönblomilta.

Manuaalipakalla varustetun TL-2 -sorvin työalue on 406×1219 mm.

Kovemet on yhden miehen yritys ja hallittu kasvu on toiminnan tavoitteena.
”Lisäkoneet ja lisähenkilöstö ovat mahdollisia jatkossa. Etenemme nyt kuitenkin askeleen kerrallaan”, Jarkko Minkkinen toteaa.