Uutiset

Konepajateollisuus

Kilkanen palvelee kahdella mantereella

Suomessa ja Intiassa toimiva Kilkanen Oy tuottaa asiakkaillensa lisäarvoa ja kilpailukykyä koneistuspalveluillaan. Konekantaa kehitetään sekä Suomessa että Intiassa. Intiaan lähti viime vuoden puolella kapasiteetiltaan puolitoistametrinen karusellisorvi, Suomeen hankittiin toinen, uusi saman valmistajan isompi karusellisorvi tilalle.

Iso karusellisorvi lisää Kilkasen tuotantokapasiteettia Mustasaaressa. Kuva koneesta ja tilalaajennuksesta toimituksen jälkeen.

Kilkanen Oy palvelee mm. laiva- voimalaitos- ja energiateollisuudenalueen yrityksiä.

Vuonna 1969 perustettu Kilkanen Oy valmistaa vaativia koneistettavia osia ja komponentteja, joista perinteikkäintä yrityksen tuotantoa edustavat diesel- ja kaasumoottorien vauhtipyörät.
”Valmistamme vauhtipyöriä kolmen vuosikymmenen kokemuksella. Teemme itse myös vauhtipyörien hammastukset, leimaukset kuin myös hammaskehät”, kertoo toimitusjohtaja Jouni Kilkanen.
Kilkanen Oy on osa Leinolat Groupia, johon kuuluvat myös Leimec, Uwira ja T-Drill.

Pohjanmaalla toimiva Kilkanen Oy työllistää 26 henkilöä ja yrityksellä on käytössään sertifioidut laatu- ja ympäristö- sekä työturvallisuusjärjestelmät. Kilkanen Oy:n vuodelle 2017 budjetoitu liikevaihto on noin viisi miljoonaa euroa ja osoitus osaltaan Kilkanen Oy:n tasokkaasta toiminnasta on, että Vaasan Yrittäjät palkitsivat sen vuonna 2015 alueellisena suuryrityksenä.

Pyörähdyshalkaisija koneessa on Ø2500 mm. Asetustöissä Pedro Koskela.

Pentanen avaa ovia Intiaan

Kilkanen Oy on toiminut käytännössä perustamisesta alkaen kansainvälisillä areenoilla, ja noin pari vuotta sitten Kilkanen laajensi toimintaansa perustamalla Intian Puneen yhdessä pitkäaikaisen Intialaisen kumppanin kanssa länsimaisten periaatteiden ja standardien mukaan toimivan hitsaavan konepajan. Nimeltään se on Pentanen Engineering Private Limited.
”Aloite tähän asiaan tuli alueella toimivilta kansainvälisiltä yrityksiltä, jotka ovat jo ennestään meidän asiakkaitamme. Lisäksi alueella toimii useita isoja kansainvälisiä yrityksiä ja uusi yhteisyrityksemme palvelee myös heitä. Pyrimme avaamaan mahdollisuuksia uusiin haasteisiin ja asiakassuhteisiin myös muiden alueen toimijoiden kanssa”, toteaa Jouni Kilkanen.
Punen alueella on paljon potentiaalia ja kasvumahdollisuuksia. Parhaillaan alueelle suunnitellaan mm. mittavia uusia laajennuksia, joista yksi on ison veturitehtaan perustaminen.

”Tarkoitus saada tekemistä tuosta kakusta. Tavoitteemme on kasvaa merkittävästi Intiassa”, Kilkanen sanoo.

Mustasaaresta siirretty karusellisorvi jatkaa tuotantotaivaltaan Intian Punessa. Kuva Pentasen tiloista.
 

Metri lisää kappalekokoa

Yhteisyrityksen perustaminen Intiaan on näkynyt Kilkasella mm. siten, että Intiaan lähti viime vuoden puolella kapasiteetiltaan puolitoistametrinen You Ji -karusellisorvi, hyvin palvellut työjuhta, joka jatkaa nyt uraansa Intiassa. ”Voihan sitä niinkin sanoa, että sorvi pääsi seniorivuosikseen etelän lämpöön. Vaikka ei sen lähitulevaisuudessa lepoa ole sinänsä näkyvissä, työt jatkuvat”, Jouni Kilkanen toteaa.

Siirron toteutuksessa You Jin Suomen edustaja JR Machines oli vahvasti mukana. Kun vanha kone matkasi Intiaan, toimitettiin Suomeen samassa yhteydessä toinen, uusi saman valmistajan karusellisorvi tilalle. Uusi ”sorvi” onkin melkoisesti edellistä karusellisorvia isompi, maksimi sorvaushalkaisija on Ø2500 mm, ja varustukseen kuuluvat automaattinen työkalumakasiini ja C-akseli.  Kappaleen maksimipaino käsittelyyn 10 000 kg.

”Koko oli ratkaiseva tekijä hankinnassa, isomman koneen myötä saimme peräti metrin lisää käsittelykapasiteettia aiempaan verraten. Tämä entistä monipuolisempi kone mahdollistaa järeän sorvauksen lisäksi poraukset, jyrsimisen ja saamme myös lisättyä toimintavarmuutta tuotantoomme, mikä on ensiarvoisen tärkeää ja jota myös kehittelemämme varastopalvelu tukee, kannattaa kysyä tarkemmin”, mainitsee Jouni Kilkanen.

Lasermerkkaus kehitteillä

Vauhtipyörässä on monenlaisia merkintöjä. Kilkasella suunnitellaan parhaillaan siirtymistä lähikoina robotisoituun lasermerkkaukseen.

Kilkasen ajatuksissa pyörii parhaillaan Intian tuotannon kehittäminen ja laajemmat kansainvälistymistoimenpiteet, mutta myös kotimaan toimintaan panostetaan voimallisesti. ”Olemme investoineet vuosittain vähintään 10% liikevaihdostamme konekannan kehittämiseen ja se on pitänyt ja pitää yrityksemme kivijalan kunnossa. Kilkanen ei ole historiassa tehnyt tappiollista tilikautta ja tarkoituksena on pitää tilanne jatkossakin samankaltaisena. Investointien lisäksi tarvitaan ammattitaitoa, ja Kilkanen Oy:n suuri voimavara on osaava, koulutettu henkilöstö.

Se takaa laadun” toteaa Jouni Kilkanen.
Viime aikoina Kilkanen on investoinut sorvauksen lisäksi myös muuhun tuotantoon. Hiljattain hankittiin vierintähammastuskone ja parhaillaan yrityksessä valmistellaan siirtymistä robotisoituun lasermerkkaukseen. ”Ideana on hankkia robotisoitu lasermerkkauslaite, jolla siirtyisimme manuaalimerkkauksesta automaatioaikaan ja saisimme jatkossa tehtyä mm. QR-koodit metalliin. Tämä asia on parhaillaan työn alla”, kertoo Jouni Kilkanen.

Lue seuraavaksi