Uutiset

Konepajateollisuus

Kellokosken Koneistus vahvistaa tuotantomahdollisuuksiaan

Tankotöitä tekevällä Kellokosken Koneistus Oy:llä on viime kuukausien aikana tapahtunut paljon. Yritys muutti kesällä uuteen toimipaikkaan, ja noissa tiloissa aloitti työtaipaleensa samassa yhteydessä myös yrityksen konekantaa vahvistava uusi sorvauskeskus, Nakamura-Tome WY-150. Kone on ensimmäinen tämän tyypin kone Suomessa.

Nakamura-Tomen WY-150 on Kellokosken Koneistuksen tuore konehankinta. Antti Mäkelän mukaan ajantasainen konekanta varmistaa kilpailukykyä.

Muutto on Kellokosken Koneistukselle tuttua puuhaa jo aiemmiltakin vuosilta.

”Tämän oli nyt yrityksen viides muutto”, kertoo Kellokosken Koneistuksen omistaja ja toimitusjohtaja Antti Mäkelä.

Mäkelä osti yrityksen vuonna 1996 ja luotsasi pajan jaloilleen.

”Aloitimme aikanaan kolmen henkilön voimin, itseni lisäksi kaksi muuta kaveria oli tässä mukana. Tilan tarve on lisääntynyt uusien töiden, väkimäärän ja konekannan kasvun myötä. Nyt meillä on töissä viisitoista henkilöä ja onhan koneitakin vuosien varrella tullut hankittua useampia.”

Tuorein muutto aiemmasta toimipisteestä tarkoitukseen muokattuihin entisiin paikallisen kirjapainon tiloihin toi yrityksen käyttöön kolmisen sataa neliömetriä lisätilaa.

”Koneet sopivat nyt tänne paremmin. Ja onhan tuossa vielä laajennuksen varaa jatkossakin, jos siihen joskus joudutaan turvautumaan”, Mäkelä sanoo.

Koneen kaksi karaa ja kaksi Y-akselein varustettua revolveria mahdollistavat vaativat sorvaustyöt.

Yksittäiskappaleista isoihin sarjoihin

Kellokosken Koneistus Oy on alihankintayritys, joka palvelee moninaisten sorvausosien valmistajana. Tankotöitä tehdään ja kappalevariaatio on melkoinen, sarjakoot vaihtelevat asiakkaan mukaan. Painopiste on kuitenkin kokoluokkien pienemmässä päässä.

”Palvelemme asiakkaitamme yksittäiskappaleista lähtien, mutta mahdollisuuksia on tarvittaessa myös kookkaiden, tuhansien kappaleiden sarjojen toteuttamiseen saakka”, kertoo Mäkelä.

Asiakaskirjo kahden ja puolen miljoonan euron liikevaihtoa tekevällä yrityksellä on laaja. Se koostuu monipuolisesti alan toimijoista, ja myös materiaalien suhteen yritys toimii laajalla paletilla. Kirjo kattaa materiaalit muoveista teräksiin, harvinaisiinkin.

Mäkelän mukaan hyvät kontaktit raaka-ainetoimittajiin mahdollistavat pieniviiveisen tuotannonaloituksen perinteisistä hieman poikkeavistakin materiaalista.

CNC-sorveja yrityksen käytössä on useita. Lisäksi yrityksen kalustoon kuuluu useita koneistuskeskuksia, niistä uusin ja samalla kookkain asennettiin yrityksen käyttöön parisen vuotta sitten.

Tasokkaat koneet ovatkin ensivaikutelma, kun Kellokosken Koneistuksen tiloihin saapuu.

Näillä työt kyllä sujuvat, se on helppo uskoa.

”Nykyaikaiset koneet ovat ehdoton välttämättömyys pärjäämiseen. Ne mahdollistavat tarkat ja nopeat työt kilpailukykyiseen hintaan”, toteaa Mäkelä.

Koneistuksien ohessa yritys tekee itse myös koneistuksiin kiinteästi liittyvät hitsaus- ja kokoonpanotyöt.

Ohjaus uudessa koneessa on Nakamura-Tomen Fanuc-pohjainen NT Smart X.

Kaksi karaa, kaksi revolveria

Tasokkaan konekannan ylläpitäminen vaatii säännöllisiä investointeja. Kellokoskella yrityksen konekantaa kehitettiin hiljattain yhden uuden sorvauskeskuksen myötä jälleen askeleen eteenpäin.

Yksi sorvi korvautui uudella, kun yritys hankki pajalle Nakamura-Tomen tuoretta teknologiaa. Kyseessä on japanilaisvalmistajan sorvauskeskus WY-150, parisen vuotta sitten esitelty malli, ja samalla Suomessa ensimmäinen kaltaisensa kone.

Kone on Nakamura-Tomen tunnetun WY-100 -sorvin suurempi malli, ja samaan tapaan pienemmän mallin tapaan sen varustuksen ytimeen kuuluvat kaksi karaa sekä kaksi Y-akselein varustettua revolveria, joista kumpikin palvelee kumpaakin kaaraa. Se lisää nopeutta.

Työkalupaikkoja on 48, 24 pyöriviä.

Yksi tärkeä tekijä sujuviin töihin on myös sen yhteyteen hankittu tankomakasiini, mikä tekee koneesta sujuvasti solun. Nakamura-Tomen koneet kuuluvat Insinööritoimisto Ismo Lindbergin edustustarjontaan.

Nopeaa tuotantoa

Kellokosken Koneistuksen satsaus oli korvausinvestointi, ja ajan tasaisin teknologia oli toki hakusessa. Konevalintaa painotti koneen muiden ominaisuuksien ohella tällä kerralla mm. uuden koneen ohjaus.

Magic-tankomaksiini tekee koneesta tuotantosolun.

”Meillä on käytössämme eri valmistajien kalustoa ja sen myötä myös eri ohjauksia. Tässä koneessa on Fanuc-pohjainen Nakamuran ohjaus, ja yksi valintaan vaikuttava tekijä liittyi juuri siihen, että meillä oli täällä ohjaukselle sopiva asiat osaava kuski. Sen myötä kone saatiin myös nopeasti tuotantoon”, Antti Mäkelä kertoo.

”Toki tärkeä piirre koneen varustuksessa oli myös sen monipuolinen kara- ja revolverivarustus. Tällä koneella valmistus sujuu, alkuun sitä ihmettelikin, miten nopeaa se valmistus itse asiassa voi ollakaan. Etu tästä sujuvuudesta toki siirtyy viime kädessä asiakkaille.”

Koneen valinnan yhteydessä kellokoskilaiset kävivät seuraamassa tuotantoa Keski-Suomen suunnalla vastaavalla pienemmällä WY-100 mallilla ja vakuuttuivat näkemästään.

”Päädyimme kuitenkin hieman tuota mallia isompaan eli tähän uuteen 150-malliin. Se tuo kappalekokoihin hieman lisäystä eli kapasiteettiimme nousee samalla hieman.” Sorvaushalkaisija koneessa on max. 225 mm, -pituus 565 mm ja tankokapasiteetti 51 mm.

Kellokosken Koneistus muutti kesällä. Tarkoitukseen muokattuihin avariin tiloihin yrityksen sorvit ja koneistuskeskukset sopivat aiemmin käytössä olleita tiloja paremmin. Tilat mahdollistavat myös jatkon laajennukset.

Rekrytoinnissa keinot käytössä

Uudet tilat Kellokoskella mahdollistavat nyt sujuvat työt. Jatkossa kasvua haetaan, mutta rajansakin sillä on.

”Yritys on kasvanut tässä vuosien myötä mielestäni nyt varsin sopivaan kokoon. Meillä ei ole tarkoituksena kasvattaa jatkossa yrityksen kokoa, vaan kasvaa enemmänkin prosessien tehostumisen kautta. Investointeja tehdään jatkossa tarpeen mukaan konekannan uusimistarpeen myötä”, kertoo Antti Mäkelä.

Tulevaisuuden suhteen huolet Kellokoskella liittyvät esimerkiksi rekrytointiasioihin, kuten monella taholla muutenkin tässä maassa.

”Toistaiseksi olemme kuitenkin pärjänneet, hiljattain palkkasimme yhden henkilön tänne lisää ja pian jälleen yksi uusi lupaava alan tekijä liittyy porukkaamme.”

Alan osaajien etsinnässä keinokirjo on monipuolinen.

”Viimeisin tulija, unkarilainen alan ammattilainen, on samasta maasta kotoisin olevan työntekijämme vanha tuttu takavuosilta. Työntekijämme tiesi tuttunsa hyväksi koneistajaksi, mutta yhteyden saaminen mieheen oli nopealla aikataululla hankalaa. Lopulta mies kuitenkin löytyi, ja hän sattui vieläpä olemaan täällä Suomessa. Hän kiinnostui yrityksestämme ja työsopimus tehtiin. Oikein pätevä kaveri”, sanoo Antti Mäkelä.

Lue seuraavaksi