Uutiset

Konepajateollisuus

Karusellisorvi järeää kapasiteettia lisäämään

Pöytyän Koneistuspalvelu Oy eli PKP-Machining jatkaa investointejaan järeään koneistuskalustoon. Pari vuotta sitten yritys teki mittava laajennuksen tiloihinsa ja hankki Suomessa kokonsa puolesta kahdeksanmetrisen karusellisorvin. Nyt hankittu kahden metrin työpöydällä varustettu karusellisorvi tuo lisäkapasiteettia keskikokoluokan kappaleiden käsittelyyn.

Uutta koneistuskapasiteettia asennettiin Pöytyällä toukokuussa. Dörries Scharmann-karusellisorvin palettipöydällä vasemmalla Antti Sätilä, oikealla Timo Kuosmanen.

Vuonna 1998 aloittaneen Pöytyän Koneistuspalvelun tausta on kunnossapidon toiminnoissa ja pienvalmistuksessa, mutta jo pian parinkymmenen vuoden ajan yritys on tunnettu järeänä koneistajana.

Yrityksen painopiste keskiraskaassa ja raskaassa kappalevalmistuksessa ja se palvelee asiakkaitaan mm. meri-, energia-, metsä-, kaivos-, koneenrakennus- ja offshoreteollisuudessa.

PKP:n vahvuuksia on kapasiteetti, laaja-alaisuus kappaleiden, menetelmien ja materiaalien suhteen. Yritys koneistaa mm. rosteria, haponkestävää terästä, kuparia ja alumiinia. Koneistusten lisäksi tehdään levytöitä ja hitsausta. Hitsauksen alueella yhteistyökumppani on mm. EJ-Metalli.

Kookas Bost-karusellisorvi on ollut tuotannossa Pöytyällä pian kaksi vuotta.

Kahdeksanmetrinen Bost

Raskaan koneistuksen puolella yritys aloitti aikanaan pitkäjyrsinkoneella, hankki sen jälkeen järeää kapasiteettia eli kaksi avarruskonetta, lattia- ja pöytämalliset Fermatit.

Kaksi vuotta sitten yrityksen toiminnot tekivät jälleen ison loikan eteenpäin, kun yritys teki Pöytyällä tilalaajennuksen ja hankki kookkaaseen kokoluokkaan uuden avainkoneen, Bostin karusellisorvin mikä mahdollistaa niin Suomen kuin Pohjoismaidenkin oloissa mittaluokassaan ainutlaatuisen koneistuksen.

Suurin kappalehalkaisija Bostille on 8200 mm ja korkeussuunnassa koneella voidaan käsitellä 5400 mm:n kappaleita. Enimmäiskappalepaino koneen halkaisijaltaan viisimetriselle pöydälle on 120 tonnia.

Bost mahdollistaa halkaisijaltaan kahdeksanmetristen ja korkeudeltaan 5400 mm:n kappaleiden käsittelyn.

”Monipuoliseen käyttöön kone on varustettu 5-akselisella jyrsinpäällä sekä karasta erillisellä mittauspäällä. Näin sillä voidaan tehdä monenlaista koneistusta ja muitakin kuin pyörähdyskappaleita”, kertoo toimitusjohtaja Antti Sätilä, joka omistaa yrityksen yhdessä veljensä Lauri Sätilän kanssa.

Koneen hankinta oli rohkea siirto, sillä koneen hankinnan jälkeen uudelle kapasiteetille tuli löytää myös pikaisesti töitä. Samaan aikaan osaavasta henkilökunnasta oli kova pula.

”Täytyy sanoa, että töitä konejärkäleelle on löytynyt varsin hyvin. Olemme tehneet töitä niin kotimaan suuntaan kuin ulkomaillekin. Tämän kokoluokan koneille on töitä mm. Norjan ja Tanskan suunnalla meriteollisuudessa, ja sinne suuntaan tehneet runsaasti markkinointityötä viime aikoina, ja tulostakin on toki tullut. Sen lisäksi töitä on löytynyt mukavasti kotimaan toimijoilta”, Antti Sätilä sanoo.

”Henkilökunnan puolesta olemme nyt niin ikään nyt suhteellisen hyvässä tilanteessa. Verkostomme on toiminut ja uutta henkilökuntaa on löytynyt. Yksi uusi työntekijä aloitti palveluksessamme vastikään”, sanoo Sätilä. Yritys työllistää toistakymmentä henkilöä.

Kappaleen maksimihalkaisija VCE 2000:lle on kaksi metriä ja maksimi kappalekorkeus 1700 mm.

Kaksimetrinen Dörries Scharmann

PKP:n kapasiteetti lisääntyi äskettäin jälleen yhdellä yksiköllä.

Toukokuussa yrityksen käyttöön asennettiin kahden metrin kappalehalkaisijat ja 1700 mm:n työkorkeuden mahdollistava saksalainen karusellisorvi Dörries Scharmann VCE 2000.

Kyseessä on vuonna 2014 modernisoitu kone, joka on käynyt läpi perusteellisen muutoksen niin johteiltaan, sähköjärjestelmältään kuin ohjaukseltaankin.

”Tämä kone löytyi sopivasti Suomesta, ja laajan modernisoinnin jälkeen koneella on ajettu hyvin vähän. Uuden Bostin tapaan koneen toimitti Tarkkuuskoneet Oy”, kertoo Antti Sätilä.

Karusellisorvin hankinta PKP:lla liittyy koneistustoimien joustavuuden lisäämiseen.

Kookasta ja korkeaa tuotantotilaa. Pöytyän Koneistuspalvelun halli erottuu maisemasta.

”Vaikka kookkaalla Bostilla sen koneistuspään ansiosta sujuu monenlainen koneistus, kaikkia kappaleita ei ole järkevää isolla koneella koneistaa. Tämä pienempi karusellisorvi soveltuu hieman pienemmän kokoluokan töille hyvin ja lisäjoustavuutta antaa sen yhteydessä toimitettu palettijärjestelmä.”

”Samalla kone lisää osaltaan yleistä kapasiteettiamme, se mahdollistaa lisätyöt ja lisäkasvun. Se on toki jatkossakin tavoitteemme”, Antti Sätilä sanoo.

Pöytyän Koneistuspalvelun tila- ja koneinvestointeja on tukenut osaltaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020. Yrityksen kehittäminen investointien kautta jatkuu Antti Sätilän mukaan myös tulevaisuudessa. Siihen kookkaat ja korkeat tilat Pöytyän Riihikoskella antavat hyviä mahdollisuuksia.

Lue myös: Karusellisorvi yli kahdeksan metrin kappalehalkaisijoille

Lue seuraavaksi