Uutiset

Konepajateollisuus

JL Metals investoi kapasiteettiinsa

Tuulimyllyjen runkoja Kuortaneelta

JL Metals käynnisti vuoden lopulla Kuortaneella tuulivoimaloiden runkojen valmistuksen hollantilaiselle päämiehelleen. Kun tuotanto pääsee täyteen vauhtiinsa, runkoja syntyy parisenkymmentä vuodessa. Valmistussopimuksen myötä taloon hankittiin uusia koneita, mm. kokoluokaltaan harvinainen neljätoistametrinen särmäyspuristin. 

JL Metalsin konepaja toimii Leppälänkylässä Kuortaneella. Tuotantotiloja on laajennettu  useita kertoja, käytössä on yhteensä tilaa nyt noin 6000 neliömetriä.

JL Metals on Kuortaneella toimiva konepaja, joka on erikoistunut järeään levynkäsittelyyn ja kappaletuotantoon. Vuodesta 1997 toiminut yritys tekee mm. siiloja ja säiliöitä, teräsrakenteita ja siirtojärjestelmiä.
”Kooltaan siilot ja säiliöt voivat olla puolimetrisistä kymmeniin metreihin. Toimituksissa ideana on kokonaisvaltaisuus, tarjoamme alan palvelut suunnittelusta tuotteiden valmistukseen ja asennukseen saakka”, kertoo toimitusjohtaja Jouko Lampi, joka omistaa yrityksen tuotantojohtaja Jussi Pihlajamäen kanssa.
Oma tuotantoalueensa yrityksen toiminnassa ovat myös lämpölaitokset. Niitä toimitetaan JL Bio -tuotemerkillä. 

JL Metalsin perinteisiä päätuotteita ovat siilot, säiliöt, teräsrakenteet ja siirtojärjestelmät. Lisäksi yritys tekee lämpölaitoksia omalla erillisellä tuotemerkillä.

Aina 136 metriin saakka

JL Metalsin arkeen ison sysäyksen toi viime vuonna tehty sopimus hollantilaisen turbiinivalmistajan Lagerweyn runkotuotannon laajentumisesta Kuortaneelle. Aiemmin kaikki rungot on tehty Saksassa, mutta nyt niitä valmistetaan myös Kuortaneella.
Jatkossa sopimukseen kuuluu noin kahdenkymmenen rungon valmistus vuositasolla.
Yksi runko muodostuu yli sadasta osasta, kookkaimmat levyosat ovat 3×12 -metrisiä. 
Reikiä tehdään ja pultteja tarvitaan tuhansia. Lopullisessa muodossaan rungot kohoavat 136 metriin.
”Leikkaamme ja viimeistelemme osat täällä. Rungot matkaavat osina Euroopan eri tahoille. Rungon kokoonpano tapahtuu loppukohteessa”, kertoo projektipäällikkö Otto-Pekka Pasanen.
Lagerwey toimittaa asiakkailleen alan ratkaisuja avaimet käteen -periaatteella. Tuulienergia-alan laitetoimittajana yritys on toiminut jo 1970-luvulta lähtien, ja myös Suomen markkinoilla yritys tunnetaan hyvin.
Neuvottelut tuulivoimaloiden runkojen valmistuksesta Kuortaneella olivat pitkä prosessi, joka päättyi JL Metalsille onnellisesti puolentoista vuoden neuvottelujen jälkeen.
”Asiat lähtivät liikkeelle kun tänne Kuortaneen kylälle alettiin suunnitella kahta tuulivoimalaa. Ajattelimme, että meiltä löytyy mahdollisuuksia ja osaamista runkojen valmistukseen ja pystymme tarjoamaan Lagerweylle asiallisesti tuotannon koko paketin täältä yhdeltä taholta. Juuri kokonaisvaltaisuus oli mielestäni iso asia sopimuksen syntymisen taustalla”, Jouko Lampi kertoo.

Kookas Aliko Giant-särmäyspuristin on tehnyt JL Metalsilla töitä syksystä lähtien. Tuotantodokumentteja tarkastelevat Jouko Lampi (vasemmalla) ja Otto-Pekka Pasanen.

Kookas Aliko Giant -särmäyspuristin 

Tuotannon merkittävän laajennuksen myötä JL Metals on viime aikoina muokannut kapasiteettiaan eteenpäin uuden tilanteen tarpeita vastaavaksi.
Syksyllä Kuortaneelle asennettiin massiivinen 14-metrinen särmäyspuristin. 
Kokoluokka on sen kaltainen, että koneen toimittaneen, kookkaisiin särmäyspuristimiin erikoistuneen Alikon historiassakin se on suurin 25 vuoteen ja samalla kooltaan valmistajan kaikkien aikojen kolmonen. 
”Tarvitsimme ison koneen tuotantomme laajentuessa ja Aliko räätälöi meille sellaisen”, toteaa Lampi.
Koneen valinnassa tärkeitä asioita olivat hänen mukaansa paitsi koko, myös muu suorituskyky kuten tarkkuus. Lisäksi valmistajan kotimaisuus miellytti kovin.
”Suomalaista työtä suosii mielellään. Lisäksi yhteydet tehtaalle koneen yllä- ja kunnossapidossa ovat suorat ja suomenkieliset”, toteaa Lampi.
Keskeiset osat JL Metalsin investointipakettia olivat myös niin ikään kotimaisen Finnblastin toimittama sinkopuhdistuslinja sekä maalaus ja hitsauslaitteet. Yritys hankki mm. uuden hitsausrobotin.
”Uudet koneet soveltuvat tuulivoimaloiden runkojen tuotannon lisäksi hyvin myös muuhun tuotantoomme. Runkotuotannon lisäksi valmistus päätuotantoalueillamme jatkuu aikaisempaan malliin”, täsmentää Jouko Lampi.

Tuulivoimalan rungon pintakäsiteltyjä levyosia. Kuvan levyjen ulkomitta on 3×12 metriä. Yksi runko muodostuu kaikkiaan yli sadasta suuremmasta ja pienemmästä osasta.

Myös lisää väkeä töihin

Uuden kaluston myötä runkojen tuotanto Kuortaneella on päässyt hyvään vauhtiin. Joulukuulla olivat ensimmäiseen myllyyn liittyvät työt viimeistelyvaiheessa.
”Tahti tietenkin nopeutuu kun kokemus karttuu. Noin kahden viikon välein pitäisi jatkossa tulla uusi runko valmiiksi”, Lampi kertoo.
JL Metals on satsannut isosti tuotantolaitteisiin, mutta samaan aikaan yritys investoi henkilöstöön. Aiemmin noin 40 henkilön työpanoksella toiminut yritys palkkasi loppuvuodesta viisi uutta työntekijää, ja jatkossa väkeä tarvittaneen Kuortaneelle lisää.
On myös mahdollista, että tuulimyllyjen vuosituotanto laajenee tulevaisuudessa kahdestakymmenestä kappaleesta kaksinkertaisiin lukemiin.
”Näillä menemme nyt, mutta kohtuullisin investoinnein runkotuotantoa voisi jatkossa tästä kasvattaakin. Suunnittelemme asioita yhteistyössä päämiehemme kanssa ja aika näyttää”, toteaa Jouko Lampi.

JL Metals investoi hiljattain myös uuteen sinkopuhdistuslinjaan sekä hitsaustoimintoihinsa. Sinko taustalla, levysiirto käynnissä.

Lue seuraavaksi