Uutiset

Konepajateollisuus

Hybriditeknologiaa 3D-tulostukseen ja suurnopeuskoneistukseen

Konevalmistaja Matsuura järjesti huhtikuulla Wiesbadenissa tilaisuuden, jossa keskiössä oli yrityksen Lumex Avance-hybriditeknologia ja sen mahdollisuudet. Kaksipäiväiseen kokonaisuuteen Saksan keväässä kuului niin koulutusta kuin asiakastilaisuuksiakin.

Työdemot kuuluivat Lumex Solution Fair-tapahtuman ohjelmaan.

Lumex Avance -konesarja edustaa japanilaisen konevalmistajan Matsuuran hybriditeknologiaa metallin lasersintraukseen ja suurnopeustyöstöön.

Ainetta lisäävän teknologian ja suurnopeustyöstön yhdistäminen samaan koneeseen lisää työkappaleiden muotokirjoa. Vastaavasti koneistukselle parhaiten sopivat piirteet työkappaleissa voidaan tehdä sujuvasti ja nopeasti yhdellä ja samalla koneella.

”Lumex Avancen avulla valmistettavan kappaleen materiaalitiheyttä voidaan säätää eli kappaleesta voidaan tehdä huokoinen, esimerkiksi kaasua läpäisevä. Lisäksi kappaleen sisään voidaan muotoilla kolmiulotteisia onteloita”, kertoo Makrumin tuotepäällikkö Ismo Hyttinen. Makrum on Lumex Avance-tuotteiden edustaja Suomessa.

”Etuna verrattuna tavalliseen metallien 3D-tulostimeen on työstöominaisuuden myös vapaa materiaalinvalinta, eli samalla koneella voi käyttää monia eri metalleja”, Hyttinen sanoo.

Kookas Lumex Avance-60 toiminnassa Lumex Solution Fair-tapahtumassa. Koneella käsiteltiin moottorilohkoa.

Hybridejä kahtena kokoluokkana

Matsuura toi ensimmäisen metallien 3D-tulostuksen/koneistuksen hybridikoneensa, Lumex Avance-25:n, markkinoille jo vuonna 2002. Kone soveltuu esimerkiksi muotti- ja työkaluvalmistajille sekä pienten protokappaleiden valmistajille. Viime vuonna malli -25 sai rinnalleen isonveljen, tyyppinimeltään Lumex Avance-60.

”Viime vuosina markkinoilta on tullut paineita kasvattaa kappalekokoja hybriditeknologialla valmistetuissa tuotteissa. Aiempaa suuremman kappalekoon ansiosta 3D-tulostuksen ja suurnopeustyöstön yhdistävää teknologiaa voidaan uuden kookkaamman mallin myötä  hyödyntää yhä laajemmin eri teollisuudenaloilla”, kertoo Ismo Hyttinen.

Lumex Avance-60 tulostaa 1 kW:n kuitulaserilla.

Lumex Avance-25:n suurin kappalekoko on 250 x 250 x 185 mm ja valmiin kappaleen maksimipaino on 90 kg, Lumex Avance-60:ssä mitat ovat 600 x 600 x 500 mm ja 1 300 kg.

Viime syksynä Frankfurtin Formnext-messuilla esitelty Lumex Avance-60 on varustettu 1kW:n kuitulaserilla. Pienempään malliin verrattuna kookkaampi mallissa on mukana muutamia uusia toimintoja tehostavia piirteitä, mm. metallijauheen annostelu työpöydälle tapahtuu isommassa mallissa huomattavasti pientä mallia nopeammin. Koneen maksimivalmistusnopeus on lähes viisinkertainen verrattuna Lumex Avance-25:een, 35 cm3/t.

Lisäksi Lumex Avance-60:ssä on mukana myös automaattinen metallijauheen annostelu-, keräys- ja kierrätysjärjestelmä. Metallijauheet syötetään automaattisesti sintrauskammioon ilman, että koneen käyttäjä on kosketuksissa niihin.

Työvaiheen jälkeen käyttämätön jauhe kerätään ja suodatetaan automaattisesti valmiiksi uutta käyttökertaa varten. Automatisoidun järjestelmän ansiosta jauhetta ei leviä lainkaan työskentelyalueelle, mikä parantaa työturvallisuutta.

Monenlaisia muotoja. 3D-tulostuksen avulla kappaleen sisään voidaan muotoilla kolmiulotteisia onteloita. Kappaleet: Alesco Modell-Prototype Engineering GmbH.

Demoja ja teknistä tietoa

Lumex Solution Fair-tapahtumassa olivat esittelyssä Matsuuran molemmat Lumex Avance -konemallit.

Tapahtuma pidettiin Matsuuran Euroopan keskuksessa Wiesbadenissa, missä Lumexit ovat saaneet nyt omat erilliset esittelytilansa. Paikalla on aina kaksi Lumexia, ja niillä ajetaan jatkuvasti mm. testikappaleita asiakkaille.

”Suomalaisillekin on täällä ajettu testikappaleita. Tulemme tänne paikan päälle ja teemme testikappaleet alusta loppuun yhdessä asiakkaan kanssa”, sanoo Ismo Hyttinen.

Koulutusta Wiesbadenissa. Euroopassa toimivat Matsuuran edustajat olivat lähettäneet edustajansa syventävään koulutukseen.

Huhtikuisessa Lumex Solution Fair-tapahtumassa oli mukana tarjontaa niin Matsuuran edustajillekin kuin asiakkaillekin. Euroopassa toimivat Matsuuran edustajat olivat lähettäneet edustajansa syventävään Lumex-koulutukseen.

Toinen päivä tapahtumassa oli varattu asiakastilaisuuksiin ja teknisiin esityksiin, joissa käytiin läpi Lumex -ohjelmointia sekä keskusteltiin uuden teknologian rajoista ja mahdollisuuksista.

Lisäksi ohjelmaan kuuluivat CAM-koulutus ja demoesitykset, joissa tehtiin yhdessä asetukset koneelle ja toteutettiin työstödemot. Myös asiakkaiden toteuttamia erilaisia työkappaleita oli tilaisuudessa runsaasti esillä.(KH)

Kevätaurinko helli huhtikuisen tapahtuman osallistujia Wiesbadenissa.

Lue seuraavaksi