Uutiset

Konepajateollisuus

Heidi Piilistä LUT-yliopiston konetekniikan professori

Tekniikan tohtori Heidi Piili aloittaa LUT-yliopiston lasertyöstön ja 3D-tulostuksen professorina ja tutkimusryhmän johtajana 9.3.2020.

Tekniikan tohtori Heidi Piili on nimitetty LUT-yliopiston lasertyöstön ja 3D-tulostuksen professoriksi ja tutkimusryhmän johtajaksi. Tällä hetkellä LUTissa dosenttina työskentelevästä Piilistä tulee yliopiston ensimmäinen naisprofessori konetekniikan alalla.

Heidi Piili on työskennellyt LUTissa lasertyöstön tutkimus- ja opetustehtävissä vuodesta 2002 lähtien. Hänen osaamisalaansa on myös lisäävä valmistus eli 3D-tulostus, jota hän on tutkinut ja opettanut vuodesta 2009 lähtien.

LUTilla on Suomen yliopistoista laajin 3D-tulostuksen laite- ja ohjelmistokanta. LUT keskittyy erityisesti metallien 3D-tulostukseen jauhepetisulatustekniikalla. Tieteellisiä julkaisuja metallien 3D-tulostuksesta on julkaistu LUTissa yli 70 viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Lisäävä valmistus on kovassa kasvussa myös Suomessa. Osaamisemme metallien 3D-tulostuksessa auttaa valmistavaa teollisuutta muun muassa vaativassa tuotekehityksessä, ja kouluttamalla alan osaajia sekä tutkinto- että täydennyskoulutuksella”, sanoo Heidi Piili.

Piili jatkaa, että laajoja tutkimushankkeita on parhaillaan käynnissä puoli tusinaa, ja väitöstutkimuksia lähes kymmenen.

Piilillä on kokemusta myös teollisesta metallien 3D-tulostuksesta. Hän on työskennellyt metallien 3D-tulostuksen johtavan laitevalmistajan, Electro Optical Systemsin (EOS) tutkimuskeskuksessa Turussa virkavapaansa aikana.

Lasertyöstön ja 3D-tulostuksen professuuria LUTilla aiemmin hoitanut Antti Salminen siirtyy maaliskuussa Turun yliopiston palvelukseen. LUTin Konetekniikan osaston johtaja, professori Juha Varis näkee vaihdoksen positiivisena jatkumona LUTin ja Turun talousalueen toimijoiden välillä tehdylle yhteistyölle.

”Antti Salminen on vienyt osaamisellaan metalliteollisuuden valmistustekniikkaa eteenpäin sekä kansallisesti että kansainvälisesti, ja kiitämme häntä panoksestaan myös LUT-yliopistolle. Toimiala on Suomen kansantalouden kannalta merkittävä, ja Turun alueelle on keskittynyt paljon teollisuutta. Jatkamme myös uuden ansiokkaan konetekniikan professorimme kanssa osaamisen vahvistamista tutkimuksen ja koulutuksen kautta kansallisesti ja kansainvälisesti”, Varis toteaa. 

Heidi Piili aloittaa kahden vuoden määräaikaisessa professuurissaan 9.3.2020.

Lue myös: Lappeenranta palkittiin aktiivisesta LUMA-toiminnastaan

Lue seuraavaksi