Uutiset

Konepajateollisuus

Hämeenkyröläinen koneräätäli

Automaatiotalo Metecno Oy on viime vuosina kääntänyt fokuksensa yhä vahvemmin työstökoneiden rakennukseen. Yritys tekee erikoiskoneita, suunnittelee ja valmistaa ne yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan. ”Täsmätöinä”, sanoo toimitusjohtaja Matti Metsähonkala. Samalla yrityksen koko on kasvanut, töissä on nyt jo kahdeksan henkilöä.

Metecno räätälöi koneet asiakkaan tarpeisiin sopiviksi. Toimitusjohtaja Matti Metsähonkalan takana yksi viimeisimpiä projekteja, sorvi- ja lujituslaite, jolla voidaan sorvata kuparikiekkoon viisteet ja lujittaa lopuksi pinnat. Koneen käyttö sujuu napista painamalla.

Metallin alueella koneiden tietynasteinen räätälöinti asiakkaan tarpeisiin ei ole uusi asia. Pikemminkin se on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Metecnon näkökulma modifiointiin on kuitenkin omansa.

”Vakiokoneiden muokkausten pohjana on perusversio, johon halutut piirteet hankitaan lisäominaisuuksina. Me taas suunnittelemme ja rakennamme koneet usein alusta loppuun saakka täysin yksilöllisesti. Näin asiakas saa tarpeisiinsa optimoidun koneen. Näkökulma on siten varsin erilainen”, toteaa toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.

Koneiden suunnittelun, kokoonpanot ja sähkötyöt yritys tekee itse. Sähkökaapilla Aleksi Virtanen.

Koneenrakennuksella kasvuun

Metecno Oy on toiminut vuodesta 2008. Yritys tekee suunnittelutöitä ja toteuttaa myös konemodernisointeja.

”Tarjoamme asiakkaillemme suunnittelu- tuotekehitys ja sopimusvalmistuspalveluja. Töitämme ovat mm. sähkö-ja automaatiosuunnittelu, mekaniikka-, hydrauliikka- ja pneumatiikkasuunnittelu”, sanoo Matti Metsähonkala.

Erikoiskoneiden suunnittelu ja rakennus ovat olleet yksi tulijalka alusta asti, mutta niiden kysynnän kasvu on muokannut firman toimintakenttää melkoisesti parin viime vuoden aikana.

Samalla yritys on kasvanut. Kun parisen vuotta sitten yritys työllisti omistajansa lisäksi pari henkilöä, nyt töissä on kahdeksan ammattilaista.

”Meitä on täällä nyt kuusi insinööriä ja lisäksi kokoonpanossa työskentelee pari miestä lisää. Kovasti enemmän ei tänne tiloihimme sovikaan vaan sitten on lähdettävä isolle kirkolle”, Matti Metsähonkala kertoo.

Yritys toimii maaseutumiljöössä omistajansa Metsähonkalan tilalle rakennetussa työhallissa. ”Vaikka postiosoite viittaa Siuroon, tämä on Hämeenkyröä. Postiosoitteet ovat joskus erikoisia, toteaa Metsähonkala.

Koneet toteutetaan haluttaessa yksilöllisesti alusta loppuun. Runkotöissä Mika Salonen.

Hyvin monen tyyppisiä

Pitkän linjan suunnittelu- ja automaatiotalo on toteuttanut asiakkailleen viime vuosina monen tyyppisiä koneita. MeteCNC-tuotenimellä valmistettujen koneiden lukumäärä lähentelee jo kymmentä.

”Koneita voidaan toteuttaa eri asiakastarpeisiin. Monenlaiset sovellutukset, ominaisuudet, konekoot ja muodot ovat mahdollisia”, kertoo Metsähonkala.

Metecno valmistaa esimerkiksi sorveja, jyrsinkoneita sekä pysty- ja vaakakaraisia koneistuskeskuksia. Myös 5-akselisia koneistuskeskuksia tehdään. Ylpeytemme on Gantry –mallinen modulaarinen työstökonekonsepti, jolla voidaan rakentaa vaikka 30m pitkä kone.

Yhdistelmäkoneissa voi olla sorvausta, porausta, jyrsintää, sahausta, kierteitystä ja kappaleenkäsittelyä.

Langaton käyttöliittymä ja osaksi koneen runkoa sijoitettu sähkökeskus tarkoittavat sitä, että kone on kompakti työaloihin nähden.

Suunnittelu, automaatio- ja sähkötyöt sekä kokoonpanot yritys tekee Hämeenkyrön toimitiloissaan. Muut työvaiheet toteutetaan yhteistyöverkoston kautta.

”Koneistukset toteuttavat verkostomme asiantuntijat. Korkea laatutaso on tuotteissa tietysti keskeinen asia”, sanoo Metsähonkala.

Monenlaisia koneita. Kuvassa hiljattain asiakkaalle rakennettu MeteCNC-koneistuskeskus.
 

Kilpailukykyä kehittämässä

Kun räätälöinneistä on kysymys, kustannukset ovat asiakkaita kovasti kiinnostava seikka.

Toimitusjohtajan mukaan koneiden hinta on kuitenkin suhteellinen asia.

”Takaisinmaksuaika ratkaisee. Asiakas saa koneissamme ominaisuudet, jotka kasvattavat heidän kilpailukykyään. Näin täsmäsatsaus voi pitemmällä aikavälillä olla paitsi tehokas, myös hyvin taloudellinen menettely”, sanoo Metsähonkala.

Metecno on kasvanut kovaa viime vuodet ja samanlaista jatkoakin lienee luvassa.

”Tilamme voivat käydä pieniksi, minkä takia uusille toimitiloille voi olla jatkossa tilausta. Toivottavasti kuitenkin vielä jonkin aikaa sovimme näihin nykypuitteisiimme. Askel kerrallaan tässä on tarkoitus edetä”, sanoo Matti Metsähonkala.

Lue seuraavaksi