Uutiset

Konepajateollisuus

FTRForum: Teemana tulevaisuuden teknologiat

Tulevaisuuden teknologioita luotaavan FTRForumin teemoina Lappeenrannassa olivat  tulevaisuuden megatrendit, IoT ja Big Datan aiheuttamat muutokset teollisuudessa, kiertotalouden digitalisaatio ja metsäteollisuuden uudistuminen.  

Brittikonsultti Olivia Price-Walker Frost& Sullivanilta kuului FTRForumin pääesiintyjiin. 

FTRForum on teollisuuden ja teknologian tulevaisuutta visioiva bisnestapahtuma. Ensi kerran se pidettiin nyt Lappeenrannassa.

Tulevaisuuden teollisuudessa arkea ovat esimerkiksi automatisoidut tuotantoympäristöt ja ihmisen ja koneiden yhteistoiminta. Tämän ympäristön ilmentymiä sekä siinä pärjäämisen edellytyksiä ja mahdollisuuksia tapahtumassa ruodittiin kookkaan asiantuntijakattauksen avulla. Kaikkiaan lavalle nousi kahden päivän aikana kolmisenkymmentä asiantuntijaa.

Mullistus kaikille aloille

Yhtenä key note-puhujana esiintyi tulevaisuuskysymyksiin erikoistunut brittikonsultti Olivia Price-Walker Frost& Sullivanilta. Hänen teemanaan olivat megatrendit, eli globaaleja muutosta aikaansaavat voimat, jotka vaikuttavat niin kuluttajiin, yhteiskuntana kuin yksilöihinkin.  

Teollisuuden neljäs vallankumous perustuu Price-Walkerin älyteknologian megatrendiin, jotka yhdistävät virtuaalisen ja fyysisen tuotannon. Kumous mullistaa jatkossa kaikki toimialat, totesi Price-Walker, jonka mukaan seuraavan vuosikymmenen todellisuutta ovat esimerkiksi. kuljettamattomat ajoneuvot, avaruusmatkailun läpimurto ja ihmistä suorituskykyisemmän tekoälyn sovellukset. Kehitystä johtavat suuryritykset, joilla riittää rahkeita esimerkiksi omiin satelliitteihin ja niiden mahdollistamiin maailmanlaajuisiin hankkeisiin.

Pienetkin yritykset voivat Price-Walkerin mukaan kuitenkin päästä markkinoille tekemällä yhteistyötä sopivien kumppaneiden kanssa. Kaiken kokoisilta yrityksiltä odotetaan ketteryyttä, jotta uudet mahdollisuudet eivät mene niiltä ohi, totesi Price-Walker.

Telian teknologiajohtaja Jari Collan käsitteli FTRForum-esityksessään uutta digitaalista liiketoimintaa.

Eteenpäin vaihe kerrallaan

Telian teknologiajohtaja Jari Collan käsitteli FTRForum-esityksessään uutta digitaalista liiketoimintaa. Teollinen internet muuttaa kilpailuympäristön ja fokus siirtyy tuotteen ja palveluiden toimittamisesta jatkossa yhä enemmän niiden käytön räätälöintiin asiakaskohtaisesti. Sensorit ja ulkoiset datalähteet mahdollistavat tuotteen kunnon ja toiminnan valvonnan ja tuote- tai tuotepilviohjelmat niiden hallinnan. Edellä mainittujen avulla hallitaan tuotteen suorituskykyä, ja kaikki aiemmat yhdessä mahdollistavat sitten tuotteen toiminnan ja personoinnin, tiivisti Collan. Tähän uuteen ympäristöön siirtymisessä onnistumisen avaimia ovat hänen mukaansa muutosjohtaminen ja henkilöstönosaamisen kehittäminen.

”Tunnista ensin mahdollisuudet ja uudista strategia, ideoi, pilotoi ja analysoi, tarkenna sitten strategia ja johda muutosta. Muista, että prosessit ensin, tietotyökalut vasta sen jälkeen”, ryhmitteli Collan.

Kiertotalouden teemoja tapahtumassa käsitteli toimitusjohtaja Paula Fontell Ethica Oy:stä, ja muina poimintoja esiintyjäkaartista edustavat esimerkiksi Midagonin Lauri Eskola, joka käsitteli  digitaalisaatiota arvontuojana teollisuuteen sekä Timo Kärri ja Salla Marttonen-Arona LUT:stä hieman samoin teemoin,  ytimenä pääoman tuoton parantaminen yrityksessä ja uudessa ekosysteemissä.

Uusi digitaalinen ympäristö tuo isoja haasteita myös tietoturvalle, kuten arvata saattaa. Miikka Salonen Viestintäviraston Kyberturvallisuusvirastosta käsitteli näitä teemoja. Hänen mukaansa uudessa maailmassa pärjää tietoturvan johtamisella niin organisaatioissa kuin tuotteiden ja palveluiden osaltakin. Tietoturva on riskienhallintaa ja jatkossa yhä enemmän myös kilpailuetu, muistutti Salonen.

FutureForumin sisältö muodostui aamu- ja loppuiltapäivän yhteissessioista ja näiden välillä pidettiin Stage-tyyppisiä pienempiä kokonaisuuksia, joiden teemoina olivat Iot ja Bid Data, tulevaisuuden kiertotalous, kaupan teemat kolmiossa Europe-China-Russia sekä käynnissäpidon uusi teknologia. Tietenkin aikaa oli varattu myös verkottumisen tarkoituksiin.

16.-17.5 järjestetty FutureForum keräsi Holiday Club Saimaalle runsaasti digitalisaatiosta, tulevaisuuden toimintaympäristöistä ja niiden mahdollisuuksista kiinnostuneita. FTRForumin järjesti Expomark, yhteistyökumppanit olivat LUT, Lappeenrannan kaupunki ja Promaint.(KH)

Lue seuraavaksi