Uutiset

Konepajateollisuus

Formnext 2019, Frankfurt, osa 1

Ainetta lisäävän valmistuksen tapahtuma Formnext järjestettiin Saksan Frankfurtissa 19.-22. marraskuuta. Tapahtuman antia olivat uudet 3D-metalli- ja muovi tulostuksen kone- ja laiteratkaisut, materiaalikehitys sekä mm. jälkikäsittelyn ratkaisut.

Frankfurtin Formnext järjestetään joka vuosi, ja nyt ohjelmassa oli viides kokoontuminen.

3D-tulostus kiinnostaa, ja kasvua tapahtuma onkin kirjannut joka kerran, nyt tähän alan tärkeimmäksi muodostuneeseen maailmantapahtumaan osallistui 852 näytteilleasettajaa ja messuvieraita kävi 34 342.

Vuonna 2018 vastaavat lukemat olivat 632 näytteilleasettajaa ja 26 919 messuvierasta.

Kova kiinnostuksen myötä Formnext järjestettiin nyt Frankfurtin messualueella uusissa puitteissa, käytössä olivat alueen nykyaikaiset hallit 11 ja 12 ja näyttelytilaa yli 53 000 neliömetriä.

Keskeiset toimijat koolla

Formnext kerää paikalle tutusti alan keskeiset toimijat, vakiintuneet ja myös lukuisat uudet yritykset esittelevät uutuuksiaan alan prosessiketjuun. Sellaisena tapahtuma tarjosi kävijälle jälleen erittäin monipuolisia näkymiä tämän nuoren tuotantosektorin kehitykseen ja tuotantoproseseihin.

Tapahtuman ydintä ovat mm. 3D-metalli- ja muovitulostuksen sekä jälkikäsittelyn kone- ja laiteratkaisut, laadunvalvonta, ohjelmistot, alan materiaalit sekä toki tutkimus ja kehitys. Vierailijoita tutustumassa kävi lähes sadasta maasta.

Formnext 2019 -tapahtuman kumppanimaa oli Yhdysvallat, ja Yhdysvalloista oli paikalla myös yli 50 näytteilleasettajaa. Start up- yrityksille kokonaisuudessa oli oman alueensa, ja nyt toista kertaa näyttelyn yhteydessä järjestettiin ainetta lisäävän valmistuksen standardointia käsitellyt oma tapahtumansa.

Seuraavan kerran Formnext järjestetään ensi marraskuussa, 10.-13.11.2020. Tapahtuman järjestää Mesago Messe Frankfurt GmbH.

Seuraavassa kuvakatsauksen ensimmäinen osa. Kaksi jatko-osaa julkaistaan myöhemmin.

Itävaltalainen Hirtenberger Engineered Surface valmistaa teknologiaa 3D-tulostettujen osien pinnankäsittelyn tarpeisiin. Yrityksen teknologian avulla osittain sulatetut hiukkaset ja tukirakenteet poistetaan ja pinnat tasoitetaan. Yrityksen uusi täysautomaattinen viimeistelymoduuli on H3000.
Mahdollisuuksia havainnollistettuna. 3D-tulostuksen avulla voidaan toteuttaa kanavointeja, joiden valmistaminen perinteisin valmistuskeinoin ei luonnistuisi. Oikealla kappale ja vasemmalla muovimalli, mikä havainnollistaa kappaleen sisään toteutetut kanavoinnit. Kuva Prima Additiven osastolta.
Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu, täysmetallinen ja myös hajoamaton kitara herätti ansaittua kiinnostusta messuilla. 3D-tulostuksen, koneistuksen ja erityyppisten viimeistelytekniikoiden kokonaisuutena toteutetussa aidossa soittimessa runko ja pienet osat ovat 3D-tulostettu titaanista.
DMG Mori laajentaa aktiivisesti AM-mallistoaan. Yrityksen keskeinen Formnext-lanseeraus oli kuvan Lasertec 125 3D Hybrid, 5-akselinen LDW (Laser Deposition Welding) -ratkaisu kookkaampien kappaleiden ylläpidon ja korjauksen tarpeisiin. Kappalekoot max. ø 1,250 x 745 mm and 2,000 kg.
Yhdysvaltalaisen Markforgedin ohjelmassa ovat pöytämalliset 3D-metalli- ja komposiittitulostimet mm. hiili- ja lasikuidulle, kevlarille ja Onyx-materiaalille. Metal X yhdessä Wash-1 pesimen ja Sinter-2:n kanssa oli mukana osastolla. Formnextissä yritys julkisti uuden tulostusnopeuden tuplaavan Turbo Speed-ominaisuuden X7-printteriin.
Pulveripetimenetelmän laitteistoihin sekä muovi- että metallitulostuksessa keskittyvä EOS kuuluu alan pioneereihin, ja messuilla se esittäytyi tutun kookkaalla osastolla. Materiaalienkehitys on yrityksen yksi painopistealue, se tapahtuu Suomen Turussa. Tarjontaa oli esillä messuilla yrityksen osastolla.
Desktop Metal lanseerasi messuilla uuden teollisen Binder Jetting -AM-ruiskutusjärjestelmän. Modulaariseen Shop System -järjestelmään kuuluvat AM-tulostin, jauheenpoisto ja sinteröintiyksiköt. Yrityksen mukaan kyseessä on samalla markkinoiden korkeimman resoluution tarjoava yksisyöttöinen Binder Jetting -järjestelmä (1600 DPI).
Amerikkalaisia näytteilleasettajia oli runsaasti paikalla. Coherent oli yksi niistä, kuva valmistajan Direct Metal Depositioning (DMD) -Creator-järjestelmän työalueelta. Kooltaan kompakti Creator tarjoaa yrityksen mukaan tehokkaan, tarkan ja nopean ratkaisun pienten ja keskikokoisten yritysten printtaustarpeisiin. Teho laserissa 250 W.

Lue lisää: Formnext 2018, osa 1

Lue seuraavaksi