Uutiset

Konepajateollisuus

Formnext 2018, Frankfurt, osa 2

Ainetta lisäävän valmistuksen vuosittain järjestettävä Formnext toteutettiin Saksan Frankfurtissa marraskuun 13.-16. päivinä. Seuraavassa kuvakatsauksen toinen osa. Pääjuttu ja katsauksen ensimmäinen osa on julkaistu 28.11.

Renishawn ohjelmaan aineitta lisäävä valmistus ja jauhepetiteknologia ovat kuulunut pitkään. Kuvan RenAM 500Q on valmistajan ensimmäinen kone, joka hyödyntää multilaserteknologiaa. Kone on varustettu neljällä 500 W:n laserilla, kammiokoko koneessa on 250x250x350 mm. Tuotantonopeus valmistajan mukaan max. 150 cm3/h.

3D-metallitulostus mahdollistaa uudentyyppisen muotoilun, jonka etuja voivat olla esimerkiksi rakenteen keveyteen tai toimintojen optimointiinkin liittyvät asiat. Kuvassa hybridikone Lumex Avance-60:n työaluetta, millä voidaan tulostaa suhteellisen kookkaita kappaleita, 600x600x500 mm.

Trumpfin TruPrint-sarja on lisäävän valmistuksen varsinkin sarjatuotannon tarpeisiin kehitetty laserkonesarja, johon kuuluvat TruPrint 1000, 3000 ja 5000-mallit. TruPrint 5000 on varustetty kolmella 500 W kuitulaserilla. Trump nimittää jauhepetityyppistä prosessiaan nimellä LMF (Laser Metal Fusion).
SLM Solutionsin sarjatuotantoon soveltuva uusi kookkaiden kappaleiden tulostin SLM 800 oli messuilla virtuaaliesittelyssä sekä neljän koneen ja automaation kokonaisuus on Lyypekin tehtaalla nähtävissä tammikuun loppuun asti. Kerralla tulostettujen sylinterikansien vierellä Vossi Groupin Marko Vossi sekä SLM Solutionsin Senior Application Engineer Simo Valkeapää.

GF ja 3D Systems tekevät yhteistyötä ainetta lisäävän valmistuksen laite -ja järjestelmätuotannon alueella. Mm. teollisuusautomaatiota kehitetään. Frankfurtissa esiteltiin uutta 3D-metallitulostintarjontaa sekä myös uutta tarjontaa tulostettujen kappaleiden jälkikäsittelyyn EDM:n avulla. Kuvassa tarkastelussa uusi CutAM 500 concept.

Minifactory Oy Ltd on Seinäjoella toimiva ja vuonna 2012 aloittanut muovipuolen tulostusteknologian kehittäjä ja laitevalmistaja. Formnextissä talon tarjonnasta esittelyssä oli mm. Minifactory Ultra, 3D-tulostin ultrapolymeereille 250 asteen lämpötilan mahdollistavalla kammiolla. Esittelytöissä oli Olli Pihlajamäki.

Tietopuolen anti Formtexissä oli kiinnostuneille runsas. Samanaikaisesti näyttelyn kanssa järjestettiin kaksikin ajankohtaistapahtumaa, ja myös näyttelyhallien puolella tapahtui.  Tietoiskuja ja esityksiä pidettiin monilla näytteilleasettajien osastoilla, ja myös erityiskokonaisuuksissa. Kuvassa esitellään Aachenin yliopiston alan tutkimusta.

Lue seuraavaksi