Uutiset

Konepajateollisuus

Formnext 2018, Frankfurt, osa 1

Ainetta lisäävän valmistuksen vuosittain järjestettävä Formnext toteutettiin Saksan Frankfurtissa marraskuun 13.-16. päivinä. Kokonaisuudessa esittäytyi yli 500 kansainvälistä näytteilleasettajaa.

Formnextiä pidetään ainetta lisäävän valmistuksen eli 3D-tulostuksen keskeisenä messutapahtumana maailmassa. Formnext järjestettiin neljännen kerran, ja kokonaisuus on kasvanut vuosi vuodelta.

Nyt näyttely sijoittui Frankfurtin messukeskuksen kolmoshallin kahteen kerrokseen, ja kokonaisuus oli loppuun myyty jo pitkään ennen tapahtuman alkua. Kaikkiaan esittäytyi yli 500 alan näytteilleasettajaa. Näyttelyalaa oli käytössä yli 36 000 neliömetriä.

Alan keskeinen tapahtuma

Formnextin sisältöä ovat niin polymeerimateriaalien kuin metallinkin 3D-tulostuksen teemat ja tuotteet. Näkyvintä tarjontaa ovat tulostuksen prosessiketjuihin liittyvät koneet ja laitteet, ja lisäksi paikalla on runsaasti materiaalitoimittajia sekä nopeasti kehittyvää ohjelmistotarjontaa.

Lisäävän valmistuksen toiminnoissa softapuoli korostuu samoin kuin monella muullakin tuotantosektorilla teollisessa valmistuksessa. Lisäksi tulostettujen esimerkkikappaleiden määrä standeilla on runsas. Niiden avulla havainnollistuvat mahdollisuudet.

Keskeisenä maailmantapahtumana Formnext on samalla paikka, jossa esitellään alan uutuudet.

Näin kehittyvästä 3D-tulostuksen maailmasta kiinnostuneelle se on toki silmiä avaava vierailukohde tähän tulevaisuudessa yhä keskeisemmäksi ennakoidun tuotantoteknologian mahdollisuuksiin tutumiselle ja kehityksen seurannalle.

Tapahtuman kansainvälisyydestä kertoo se, että yli puolet näytteilleasettajista tulee Saksan ulkopuolelta. Huomionarvoisesti muuten järjestäjien mukaan nyt jo Saksan jälkeen seuraavaksi suurin näytteilleasettajamaa on Kiina. USA on kolmas.

Kävijöitä tapahtuma kerää ympäri maailman, sen mukana Suomesta. Frankfurtiin ovat suorat yhteydet Helsinki-Vantaalta hyvät ja yhden kahden vuorokauden pikareissu paikan päälle luonnistuu hyvin. Kaikkiaan vieraita kävi messuilla järjestäjien mukaan noin 26 000 henkilöä.

Lisää tilaa käytössä ensi vuonna

Näyttelyn lisäksi Formnext tarjoaa kävijälle myös muuta antia. Mukana oli kaksi ajankohtaisseminaaria, ja mukana tapahtumassa olivat omat kokonaisuutensa lisäksi esimerkiksi startupeille ja alalle uraa suunnitteleville.

Tapahtuma saa jatkoa jälleen ensi vuonna. Koska kysyntä on vahvaa ja ala kasvaa, historian viides Formnext pidetään aika lailla tämän kertaista isommissa tiloissa.

Ensi vuonna Formnext sijoittuu Frankfurtin näyttelyalueelle hiljattain valmistuneeseen kookkaaseen halliin 12, mikä yhdessä alueen hallin 11 kanssa tarjoaa tapahtumalle 58 000 neliömetrin tilat. Seuraavassa näkymiä tämän vuoden tapahtumasta (osa 1) erityisesti 3D-metallitulostuksen teemoihin liittyen, ensi vuoden Formnextin ajankohta on 19.-22.11.2019.

DMG Mori esitteli messuilla jauhepetiteknologiaa hyödyntävää Lasertec SLM-konetarjontaansa. Sarjaan kuuluvat mm. Lasertec 30 SLM- malli. Uutuuskyltein oli messuilla varustettu kuvan pienempi Lasertec 12 SLM. Kammiokoko 125x125x200 mm, OPTOMET-ohjelmisto parametrien kontrollointiin.
Vuonna 2012 toimintansa aloittanut BeAM keskittyy toiminnassaan suorakerrostusprosessin eli DED:n (Directed Energy Deposition) alueen laitteisiin. Messuilla oli esillä niin koneita kuin niillä valmistettuja tuotteitakin. Isogrid-rakenteen kevyet jäykistysrivat ovat eduksi mm. ilmailun jäykkyys-, vahvuus- ja painovaatimusten saavuttamisessa.

Keveyden ytimessä: SLM Solutionsin osastolla oli mukana auton hiilikuitu/alumiinirunkokehikko alumiiniosiltaan 3D-printattuna Divergent3D:n ja SLM Solutionsin yhteistyönä. SLM Solutions esitteli osastollaan niin ikään uudistuneen SLM 280:n, laajasta ohjelmistoportfoliosta esiteltiin esimerkiksi Additive.Designeriä.

Koneita niin muovi- kuin 3D-metallitulostukseenkin toimittava EOS on alan perinteisimpiä toimijoita. 3D-metallitulostuksen puolelle keskeinen uutuus messuilla oli EOS M 300-sarja 300x300x400 mm:n kammiokoolla. Yksi, kaksi tai neljä laseria, useita kombinaatiomahdollisuuksia, ohjelmistoratkaisut lisäävän valmistuksen eri prosesseihin.

Viidennen sukupolven hydridikone Lumex Avance-25 esiteltiin ensi kerran viime syyskuussa Hannoverin EMO:ssa ja kone oli mukana nyt Formnextissä. Jo vuonna 2002 lanseerattu Matsuuran Lumex Avance-25 oli aikanaan ensimmäinen metallien lasersintrauksen ja suurnopeustyöstön yhdistävä kone. Viidennen sukupåolven myötä kone uudistui täydellisesti.

Oivaltavan suunnittelun mahdollisuuksia tehokkaaseen ja taloudelliseen sarjavalmistukseen ainetta lisäävän valmistuksen menetelmin: mielenkiintoisen näköisessä kokonaisuudessa kaikkiaan 384 auton päävalojen jäähdytyselementtiä on tulostettu jauhepetimenetelmällä kerralla samaan pohjalevyyn. Toteutus Betatype, GB.

Formnext kiinnosti isoa määrää suomalaisia, niin tuotantopuolen tahoja kuin alalla toimivia kone-edustajiakin. Tamspark on EOS:n suomalaisedustaja, Prima Industrie taas lanseerasi hiljattain uuden tuotedivisioonan AM-laitteiden ja materiaalien kehityksen ja valmistukseen. Tamsparkin Jussi Tammisalo ja Prima Powerin Ilkka Hunnakko keskustelivat 3.1:n käytävällä.

Lue seuraavaksi