Uutiset

Konepajateollisuus

Evetco jatkaa investointejaan Raumalla

Evetco Oy lisää tuotantokapasiteettiaan Raumalla. Uusi avarruskone mahdollistaa aiempaa kookkaampien kappaleiden koneistuksen. Tarkkuudesta huolehtii laserpohjainen koneen ulkoinen mittajärjestelmä, koko Euroopassakin harvinainen kaltaisensa.

Kalustoa pitkä rivi. Käytössä Rauman Volttitiellä on neljä kookasta avarruskonetta. Uusi Ronin evo etualalla.

Vuodesta 2004 toimineen Evetcon erikoisalue on raskaiden kappaleiden koneistus, ja yritys palvelee esimerkiksi Rauman alueen kookkaita kansainvälisiä toimijoita.

”Koneistuksen lisäksi teemme kokonaistoimituksia esimerkiksi koneen- ja laivarakennusteollisuuteen ja offshore-alalle. Kumppaniemme kanssa voimme tarjota alan palvelut suunnittelusta kokoonpanoon”, kertoo toimitusjohtaja Esa Lehtinen.

Järeiden alihankintatöiden ohella yrityksen palettiin kuuluvat myös omat tuotteet. Yrityksellä on oma tuotesarja, joka sisältää työvälineitä esimerkiksi traktoreihin ja kiinteistönhuoltokoneisiin, kaivureita, puomistoja ja vesakkomurskaimia.

”Näiden tuotteiden kysyntä on kasvussa. HI-TEC -sarjan tuotteet olivat mukana myös alan kansainvälisillä messuilla hiljattain”, kertoo perheyrityksen nuoremman sukupolven edustaja Toni Lehtinen. Hänen toimenkuvaansa kuuluu mm. yrityskehitys.

Vahva konekanta

Kun tekemisen ydin on raskas alihankinta, vaatii järeä valmistus vastaavan kokoluokan tuotantokalustoa. Sitä Evetco on vuosien mittaan lisännyt kysynnän ja kasvun myötä askel kerrallaan.

Ensimmäisen avarruskoneen yritys hankki vuonna 2006, ja pari vuotta myöhemmin kalusto täydentyi myös vaakakaraisella avarruskoneella. Nämä molemmat italialaista Fpt:n teknologiaa edustavat koneet ovat tänäkin päivänä yrityksen aktiivikäytössä.

Koneen X-liike on 12-metriä, karan teho on 42 kW.

Kun asiakaslähtöistä tarvetta oli, muutaman vuoden kuluttua käsittelykokoluokka kasvoi merkittävästi, kun vuonna 2015 Evetcolle asennettiin kolmimetrisellä pyöröpöydällä varustettu Fpt:n Spirit -avarruskone, mikä tarjoaa yrityksen töihin 14-metrisen X-liikkeen ja Y-akselille neljän metrin liikkeen.

Hiljattain Raumalle tuli käyttöön jälleen lisäkapasiteettia, uusi nyt 12-metrisen X-liikkeen mahdollistava Fpt Ronin evo -avarruskone. Erotuksena Evetcon Spiritiin kone on kiinteäpöytäinen, mikä mahdollistaa nyt koko työalueen käytön koneistuksessa.

”Spirit on erittäin pätevä kone, mutta Roninin mukanaan tuoma koneistuskapasiteetin lisäys parantaa merkittävästi kykyämme palvella asiakkaitamme vaativissa suurten kappaleiden koneistustarpeissa.”, kertoo Esa Lehtinen.

Vakaa ja kompakti kone

Fpt:n Suomen edustajan Kone-Cocco Machine kautta hankittu kone vastaa Evetcon asiakastarpeeseen. Kustannuksiltaan investoinnin arvo on puolentoista miljoonan euron kokoluokassa.

”Asiakaskuntamme kasvaa ja lisäkapasiteetin tarve on ilmeinen. Investointi on selkeä kapasiteettilisäys. Pystymme palvelemaan niin aiempaa kuin uutta asiakaskuntaamme jälleen yhden askeleen tehokkaammin”, Lehtinen sanoo.

Area on tehnyt Evetcolla töitä vuodesta 2008.

Uusi kone, FPT Ronin Evo, on vaakakarainen avarruskone järeiden koneistuskappaleiden ja muottien käsittelyyn esimerkiksi ilmailun, energiateollisuuden tai merenkulun komponenttitarpeisiin. Näihin tarpeisiin luo perustan esimerkiksi kokonaan valurautainen runko, missä hitsattuja rakenteita ei ole lainkaan.

Toinen keskeinen vakauteen ja tarkkuuteen vaikuttava seikka on rakenne. Koneen runko muodostuu kahdesta kappaleesta perinteisen kolmipylväsrakenteen sijaan. Vakauden lisäksi tämä ratkaisu mahdollistaa perinteistä matalamman ja kompaktin runkorakenteen.

Johteidensa osalta Ronin on lineaarijohdekone, kun muut Evetcon kookkaat avarruskoneet ovat akselitoiminnoiltaan hydrostaattisia. Karatehoa Heidenhain-ohjauksella varustetussa koneessa on 42 kW saakka.

Ulkoinen mittausjärjestelmä

Jos kone on perustaltaan vakaa ja tarkka, lisää tarkkuuta työskentelyyn tuo edelleen sen mittalaiteratkaisu. Kone on varustettu Fpt:n uudella ns. Extracal- mittausjärjestelmällä. Kyseessä on laserpohjainen koneen ulkoinen mittausjärjestelmä, mikä perustuu mittausoptimissa eli koneen asennusvaiheessa luodun ja tallennetun pöydän koordinaattiavaruuden hyödyntämiseen paikoitusmittauksessa.

Järjestelmän avulla päästään tarkkuuksissa jopa millimetrien tuhannesosiin.

”Järjestelmä mahdollistaa erittäin tarkan tuotannon tarkkuuden reaaliseurannan. Järjestelmä vertaa luotua koordinaattiavaruutta käytössä jatkuvasti perinteisin mittausmenetelmin saatuun mittaustietoon. Jos koneen asema muuttuu, järjestelmä kompensoi virheen automaattisesti”, Toni Lehtinen kertoo.

Fpt:n uutta tuotekehitystä edustava järjestelmä on saatavissa uusiin valmistajan Heidenhain- ja Siemens-ohjauksin varustettuihin konemalleihin. Suomessa Evetco on ensimmäinen järjestelmään investoinut, ja harvalukuinen uutuus se on muuallakin Euroopassa.

”Asiakkaitamme järjestelmä on kiinnostanut kovasti jo ennakolta, tarkkuus kun on näissä töissä erittäin iso asia, tietenkin.”

Miehet kahdessa polvessa, Esa ja Toni Lehtinen luotsaavat kasvuyritystä. Asiakkaat ovat kansainvälisesti toimivia suomalaisyrityksiä sekä ulkomaisia yrityksiä.

Uusi Ronin saapui Evetcolle helmikuussa ja koneen asennukset olivat käynnissä maaliskuulla. Kone sijoittuu yrityksen Rauman Volttitien tiloihin, jotka aikanaan on muokattu kasvun tarpeita ajatellen. Näin tila sille oli valmiiksi olemassa, tosin järjestelyä ja lattian pintatöitä jouduttiin Lehtisten mukaan tekemään.

Kasvuyritys Evetco Oy työllistää nyt seitsemän henkilöä ja toimii Raumalla kahdessa toimipisteessä. Metallitöiden lisäksi yrityksen toimenkuvaan kuuluu myös tilavuokraustoimintaa sekä työkoneiden vuokrausta.

Lue seuraavaksi