Uutiset

Konepajateollisuus

EOS vahvistuu Suomen markkinoilla

Ammattikäyttöön suunnitellut EOS-polymeeri- että metallitulostimet ovat saavuttaneet maailmalla vankan aseman teollisuudessa. Nyt myös Suomessa matkataan pikkuhiljaa 3D-tulostamisessa kohti teollista valmistusta. EOS-tulostimia on käytössä myös metallitulostuksen alueella Suomessa jo useita, kertoo Jussi Tammisalo Tamsparkilta.

Alaa on rasittanut 3D-tulostuksen maine lähinnä prototyyppitulostamiseen soveltuvan laitteena, jota osaltaan on ruokkinut markkinoilla käyty keskustelu parametrien säätämisestä ja arvojen hakemisesta, ikään kuin 3D-tulostaminen olisi ikuista testaamista ja kokeilua.

”EOS on 3D-tulostuksen pioneeri ja markkinajohtaja. EOS on vienyt tätä käsitystä tulostamisesta ammattimaiseen suuntaan”, Jussi Tammisalo kertoo. Tamspark on EOS:n Suomen edustaja.

”EOS tekee tutkimuksen ja validoidut paketit, eli koneen, materiaalin sekä parametrit. Asiakas voi keskittyä oleelliseen, eli kappalesuunnitteluun 3D-tulostuksen optimoimiseksi ja hyödyntämiseksi täysimääräisenä ja valmiin mallin tulostamiseen ammattimaisesti validoidulla kokonaisuudella.”

Osaaminen lähtee Turusta

EOS:n yksi mittavimmista metallitulostuksen yksiköistä toimii Turussa, jossa 25 konetta tekee jatkuvaa materiaalikehitystä sekä laatuvalvontaa.

”Turun yksikössä tehdään työ, mikä mahdollistaa EOS-asiakkaille valmiit ratkaisut ja parametrit. Tämä tarkoittaa, että EOS takaa annetuilla materiaaleilla lopputuloksen, jolloin asiakas voi keskittyä omaa osaamiseensa ja laadukkaiden tulosteiden toimittamiseen tai käyttöön omissa rakenteissaan”, sanoo Tammisalo.

Validoidusta lopputuloksesta lähtee liikkeelle myös Suomen uusin metallitulostukseen keskittyvä konepuisto Delva Oy Hämeenlinnassa kahden EOS-metallitulostimen voimin. Yrityksen taustalla on vankka osaaminen ja kokemus teräksestä, vahvat siteen ja kokemus valmistavaan suurteollisuuteen sekä nuorta huippuosaamista suunnitteluun sekä lasersintraukseen.  

Parametrit myös täysin avoimeen käyttöön

Validoitujen ratkaisujen perusta on taata tilaajalle tuote, jonka valmistuksessa on käytetty tarkkaan tutkittuja ja määriteltyjä arvoja eli parametrejä, materiaalia sekä konetta.

”Tämän lisäksi EOS tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden täysin avoimeen parametrimaailmaan, mikäli halutaan itse tehdä esimerkiksi materiaalitutkimusta. Apuvälineet löytyvät sintrausprosessin seuraamiseen sekä kerroksittaiseen tutkimiseen, kuten EOS MeltPool sekä Exposure OT järjestelmät, joilla saavutetaan tarkka kuvaus ja prosessin seuranta yksittäisien laserpyyhkäisykerroksien tarkkuudella.” 

”Tämä mahdollistaa kappaleen todellisen rakenteen rekisteröinnin ja tutkimisen jopa vuosia valmistuksen jälkeen, asia mitä vaaditaan enenemässä määrin, kun tehdään komponentteja erityisesti kuljetusvälineisiin maalle, merelle ja ilmaan”, kertoo Jussi Tammisalo.

”Esimerkkinä on uuden EOS-metallitulostimen hankkinut Aalto yliopisto, jossa tehdään kansainvälisesti merkittävää tutkimustyötä materiaalitekniikassa ja koneenrakennuksessa. Aalto yliopiston pitkä kokemus ja työ 3D-tulostuksen kanssa jatkuu ja vahvistuu metallipuolella uuden hankinnan avulla. Tämä antaa myös suomalaiselle teollisuudelle mahdollisuuden saada korkeimman tason osaamista ja tutkimusta hyödynnettyä omassa tuotekehityksessään.” 

Tehokas paletointiratkaisu

EOS toimittaja Tamspark Oy on esitellyt koneisiin paletointiratkaisun joka mahdollistaa valmistusketjun tulostuksesta lopulliseen tuotteeseen. Tämä mahdollistaa jälkikoneistuksen sekä lankasahauksen hyödyntämisen metallitulostuksessa, jolloin päästään todelliseen kappalevalmistukseen ja hybridityöstöön. 

”Polymeeritulostustus on vahvassa kasvussa, EOS:n laajassa materiaalivalikoimasta löytyy metallipuolen tavoin validoidut kokonaisuudet laajaan käyttöön, myös paloturvallisuusluokiteltuihin kohteisiin. Ammattimainen tulostus tavoittaa kiihtyvällä vauhdilla vaativien ruiskupuristuskappaleiden kohteita, kun valmistusmäärät pysyvät rajallisina, karkeasti muutamissa tuhansissa kappaleissa vuodessa, toki riippuen oleellisesti kappaleen koosta ja ominaisuuksista. Kun katsotaan eteenpäin kahden vuoden jaksolla, EOS esitteli jo laitteen, jossa golf pallon kokoisen kappaleen valmistusaika on noin 9 sekuntia!”, kertoo Tammisalo.

Polymeeripuolella uusimpana esimerkkinä toiminnan kasvamisesta ja kysynnän lisääntymisestä on Jyväskylässä toimiva 3D Formtech Oy, joka hankki juuri käyttöönsä neljännen EOS-tulostimen. Nyt kapasiteettia lisättiin polymeeripuolen EOS P396 -laitteella, joka lisää jo ennestään ollutta validoitujen tuotantokappaleiden toimituskapasiteettia.

Lue seuraavaksi