Uutiset

Konepajateollisuus

Contosin liiketoiminta Edufixille – ”Vetäjät vaihtuivat, työ jatkuu”

Leena ja Heikki Vapaavuori myivät Konetalo Contosin liiketoiminnan pitkäaikaiselle yhteistyökumppanilleen Edufixille vuodenvaihteessa. Contosin toiminta jatkuu uudessa palvelukokonaisuudessa entisin suuntaviivoin. ”Vetäjät vaihtuivat, mutta työ jatkuu. Yritystä viemme eteenpäin täysin purjein”, sanoo Edufixin toimitusjohtaja Jukka Honkanen.

Vetäjät vaihtuivat, mutta Contosin konekauppa jatkuu. Contos ja Edufix ovat tehneet yhteistyötä pitkään, ja omistuksen siirtyminen Edufixille oli kaikille osapuolille paras vaihtoehto, sanovat Leena ja Heikki Vapaavuori sekä Jukka Honkanen.

Heikki Vapaavuoren mukaan joulukuussa julkistetussa liiketoimintakaupassa tärkeää oli jatkuvuuden turvaaminen.

”Contos on tehnyt yhteistyötä Edufixin kanssa lähes koko toimintansa ajan. Siirto oli varsin luonteva asia, ja on hienoa, että myös Edufixin taholla oltiin samaa mieltä”, sanoo Heikki Vapaavuori.

”Näin voimme osoittaa sekä asiakkaillemme että päämiehillemme, että asiat ovat hyvin hallinnassa. Siltä pohjalta oli sujuvaa lähteä siirtymään rakentamaan”, sanoo Heikki Vapaavuori.

Toimiva kokonaispaketti

Toisilleen tutut Edufix ja Contos yhdessä muodostavat nyt keskenään uudenlaisen kiinteän kokonaispaketin.

”Konekauppa ja huollon toiminnot tukevat toisiaan ja palvelevat pätevänä pakettina asiakkaidemme tarpeita. Kummankin yrityksen erityisosaaminen, vahva toimittajaverkosto ja edustukset mahdollistavat jatkon kehittymisen vahvana konepalveluna”, Jukka Honkanen sanoo.

Heikki Vapaavuoden mukaan yrityskauppaa kehitettiin noin vuosi ja finaaliin päästiin loppuvuoden aikana.

”Contosin toiminta jatkuu aiempaan tapaan. Aki Sainio jatkaa konemyynnissä ja myös minun tehtäväkenttääni kuuluvat jatkossa konemyynnin toiminnot”, Honkanen toteaa.

Edufixin ja Contosin toimisto on Helsingissä, varasto ja työtilat Tampereen Ruskossa ja toimialueena koko Suomi.

Messutunnelmia parin vuoden takaa. Kuva Tampereen Konepaja 2016-tapahtumasta.

Puolen vuosisadan kokemus

Liiketoimintakaupan yhteydessä moni asia pysyy Contosin osalta muuttumattomana, mutta varmaa on, Leena ja Heikki Vapaavuori keskittyvät nyt eläkepäivien viettoon.

Sanottamakin on selvää, että se on yhden aikakauden päätös, Vapaavuorien kokemus alalta on pitkä, Heikki Vapaavuoren osalta yli 50 vuoden mittainen.

Heikki Vapaavuori tuli alalle vuonna 1966 ja ura alkoi Machinerystä monen muun alan kokeneemman kaartin edustajan tapaan.  Talon paletti oli laaja ja siihen sisältyi monen tyyppisiä tuotteita, metallin koneita ja laitteita muiden mukana.

Machineryn metallikonemyynnissä Vapaavuoren aika taittui 1960-luvulta vuoteen 1983 saakka. Tuolloin hän käväisi hetken muiden töissä, mutta palasi pyynnöstä sitten takaisin Machineryn ostaessa Tampereen Konepalvelu Oy:n. Se on yritys, josta Heikki Vapaavuori on tunnettu vuosikymmenten ajan, ja samoin muuten Leena Vapaavuori. Hän tuli Tampereen Konepalveluun töihin 1980-luvun lopulla.

”Aluksi tuli mietittyä, miten aviopuolisoiden sopu säilyy samassa yrityksessä työskenneltäessä. Mutta aika mukavastihan tämä tässä on mennyt”, naurahtaa Leena Vapaavuori.

Tampereen Konepalvelusta Contosiin

Tampereen Konepalvelu perustettiin käytettyjen koneiden kauppaa varten, mikä vielä tuolloin oli alalla varsin uusi asia. Sellaisena se opittiin myös tuntemaan, tosin jo varhain yritys profiloitui myös uudempien koneiden kauppaan.

Olennainen asia oli, että Tampereen Konepalvelua luotsaamaan valittu Heikki Vapaavuori sai yrityksen linjaamiseen omistajalta vapaat kädet. Sen myötä kuvioon tuli uusien tsekkikoneiden kauppa.

”Tsekkikoneita kuuluivat Machineryn valikoimiin, mutta painopiste niiden myynnissä siirtyi muutamien eri vaiheiden jälkeen Tampereen Konepalvelulle. Suomen markkinoilla koneista pidettiin ja pidetään yhä. Siitä tuli vahva perusta”, sanoo Heikki Vapaavuori.

Tampereen Konepalvelun aikaa kesti tämän vuosikymmenen alkuun saakka. Tuolloin omistajataho Machinery fuusioi sen toiminnot ja samalla Vapaavuoret jäivät hetkeksi pois konemyynnin tehtävistä.

Vielä koitti kuitenkin yksi uusi alku, kun Vapaavuoret perustivat Contos Oy:n. Sen ytimeksi muotoutuivat pian tutut konemerkit, joista Tampereen Konepalvelukin tunnettiin, Tos Varnsdorf ja TOSHULIN esimerkiksi.

”Contosin ydinosaamiseen ovat kuuluneet ja kuuluvat ennen kaikkea avarruskoneet ja karusellisorvit. Toki olemme välittäneet myös muita metallintyöstökoneita sekä toki käytettyjä koneita. Iso asia yrityksen liikkeellelähdölle oli käytettyjen koneiden välittäminen. Asiantunteva ja luotettava konepalvelu on tämän homman ydintä”, Heikki Vapaavuori sanoo.

Tänä päivänä pitää kiirettä

Kun vuosia on takana alalla kovasti, tulee sen myötä myös perspektiiviä ajan muutosten analysointiin. Teknisellä puolella muutos on 50 vuoden aikana ollut toki huima.

Manuaalikoneista on siirrytty CNC-koneisiin ja koneiden suorituskyky on tietenkin lisääntynyt aivan olennaisesti. Ja kehitys jatkuu, verkottaminen on tätä päivää.

Teknisen kehityksen ohella ovat muuttuneet myös kaupankäynnin kuviot. Tietokoneisiin ja internetiin kiteytyvät aika monet muutokset, sanotaan. Yhteydet ovat tänä päivänä nopeita ja helpottavat käytännön asioiden hoitoa ja ihmisten kanssakäyntiä keskenään. Toisaalta ihmisten vuorovaikutus sinänsä on edelleen kaiken perusta myös kaupankäynnissä.

”Kaikessa muutoksessa tuntuu kuitenkin siltä, että aikaa ihmisillä on käytössään koko ajan vähemmän. Kiire lisääntyy ja ihmisiä on vaikea tavoittaa, se on yksi ajan kuva. Tietenkään pitkiä lounaita ja vastaavia ei enää ole. Edustamisasiat hoituvat eri lailla, ja hyvä niin. Se säästää terveyttäkin”, sanoo Heikki Vapaavuori.

Vuosikymmeniä alalla hän muistelee yleisesti lämmöllä.

”Olen saanut olla mukana alan kehityksessä ja tutustua moniin mielenkiintoisiin, vahvoihin persoonallisuuksiin. Hienoa aikaahan tämä on ollut, siitä kiitos monille tahoille, asiakkaille, työtovereille ja esimiehille”, sanoo Vapaavuori.

Vahvat mahdollisuudet jatkoon

Kun Leena ja Heikki Vapaavuori siirtyvät Contosin toiminnasta sivuun, tuo se Jukka Honkasen mukaan omat lisähaasteensa uusimuotoisen Contosin toimintaan.

”Heikin saappaita en yritäkään täyttää, se jobi on liian iso, mutta eteenpäin mennään ja vahvuutemme asioiden kehittämiseen meillä on kyllä hallussa. Heidenhain-ohjaukset sekä työstökoneiden mekaanisen ja sähköisen huolto ovat erikoisalamme ja Contosin edustamien koneiden osalta olemme toimineet pitkään mm. Tos Varnsdorfin, TOSHULINin ja Nicolas Correan valtuutettuna huoltoyrityksenä. Se on vahva perusta jatkolle”, sanoo Jukka Honkanen.

”Konemyynti on uusi täydennys toimintaamme, ja palettia kehitämme pikkuhiljaa.

Tarkoituksemme on lisätä hieman henkilöstöä jatkossa konemyynnin puolelle. Vaikkapa siitä on hyvä lähteä liikkeelle”, sanoo Jukka Honkanen.

Lue seuraavaksi