Uutiset

Konepajateollisuus

Connected Industry -ekosysteemi käynnistyy

Suomen teollisuuden innovaatioalusta DIMECC Oy käynnistää ekosysteemin, jonka puitteissa laitevalmistajat sekä digitaalisten ratkaisujen toteuttajat  jalostavat datasta uusia tuotteita ja palveluita. Connected Industry -ekosysteemin visiona on muovata digitaalisesta datasta uutta liiketoiminnaa ja tuoda lisäarvoa asiakkaalle. Käynnistyvän Connected Industry -ekosysteemin avaintoimijoita ovat mm. Cargotec, Fastems, HT Laser, Konecranes, Nokia, Ponsse, Prima Power, Raute, SSAB ja Tieto.

Digitalisaatio vie valmistavan teollisuuden arvoketjuja kohti verkostoja, joissa ihmiset, tuotteet, laitteet ja palvelut sekä tuotantojärjestelmät ja yhteisöt kytkeytyvät saumattomasti toisiinsa. Jatkossa koneiden ja laitteiden, ohjelmistojen ja sovellusten sekä palveluiden ja tuotteiden valmistajat luovat arvoa yhdistämällä fyysisiä ja palveluresurssejaan. Myös kilpailu siirtyy yksittäisistä tuotteista ja palveluista kohti asiakkaan tarpeen ympärille rakentuvia arvoverkostoja.

”Connected Industry mahdollistaa esimerkiksi sen, että nykyiset manuaaliset nosturit liitetään 5G-verkkoon ja saadaan osaksi digitaalista tehdasta. Konecranes haluaa olla kärjessä, kun tavaravirtojen informaatio tehostaa logistisia prosesseja. Tämä voi radikaalisti laajentaa liiketoimintaamme laitteiden ja huoltopalvelujen tuottajasta myös operatiivisen logistiikan lisäarvon tuottajaksi, mikä auttaa asiakkaitamme monilla uusilla tavoilla”, kertoo Konecranes Oyj:n teknologiajohtaja Juha Pankakoski.

”DIMECC on erinomainen alusta systeemisen muutoksen edistämiseen, johon yksittäiset toimijat eivät kykenisi. Meillä on 2 000 huippuosaajaa tässä yhteisössä, me yhdessä olemme DIMECC”, jatkaa myös Connected Industryn johtoryhmän puheenjohtajana toimiva Pankakoski.

Uutta liiketoimintaa

Parhaillaan käynnistyvän Connected Industry -ekosysteemin avaintoimijoita ovat alojensa johtavat yritykset Cargotec, Fastems, HT Laser, Konecranes, Nokia, Ponsse, Prima Power, Raute, SSAB ja Tieto. Ekosysteemissä yritykset yhdistävät voimansa ja jakavat dataansa kehittääkseen radikaalisti uutta liiketoimintaa, jossa asiakkaan tarpeet ovat keskiössä. Ekosysteemissä sovelletaan tekoälyä yritysten toimintaan ja rakennetaan teollisuuden alustoja ja standardeja, jotta dataa voidaan jakaa verkoston toimijoiden välillä.

Älykkäiden koneiden ja laitteiden muodostamat autonomiset systeemit ovat tämän teollisen murroksen ytimessä. Suomalaisilla kone- ja laitevalmistajilla on aito mahdollisuus nousta uusien arvoverkostojen avaintoimijoiksi ja hyödyntää dataan pohjautuvat, täysin uudet liiketoimintamahdollisuudet. Suomen vahvuuksia ovat maailmanluokan koneenrakennustaito ja asennettu laitekanta, johtava ICT- ja tietoturvaosaaminen sekä maamme perinteet innovatiivisten koneiden valmistuksessa.

”Connected Industry -ekosysteemi tuo yhteen johtavat laitevalmistajat sekä digitaalisten ratkaisujen, komponenttien ja palveluiden toteuttajat. Haluamme suomalaisen teollisuuden olevan eturintamassa, kun perinteinen toimitusketjuajattelu korvautuu systeemisellä arvonluonnilla, ja digitalisaatio muuttuu uudeksi liiketoiminnaksi lisäten arvoa asiakkaalle”, korostaa DIMECCin toimitusjohtaja Harri Kulmala. Ekosysteemin toimintaa rahoittavat siihen osallistuvat yritykset ja Tekes.

Lue seuraavaksi