Uutiset

Konepajateollisuus

AM-teknologiatoimittaja EOS 30 vuotta

Teollisen 3D-tulostuksen teknologian ja ratkaisujen toimittaja EOS on 30-vuotias.

EOS:n päärakennus Krallingissa Saksassa.

EOS on vuonna 1989 perustettu yritys, ja sen teolliseen toimintaan asennettuja järjestelmiä on kaikkiaan maailmalla lähes 3500.

Yhtiön perusti 24. huhtikuuta 1989 Dr. Hans J. Langer visionaan tuottaa laserteknologian avulla kolmiulotteisia kappaleita suoraan CAD-tiedostoista. Se oli tuolloin uutta markkinoilla.

Alkuvaiheessa keskeinen menetelmä oli stereolitografiatekniikka, mutta vuodesta 1997 lähtien EOS on keskittynyt lasersintraukseen. Jauhepetimenetelmä soveltuu hyvin teollisiin prosesseihin ja myös nykypäivän nopeasti kasvaville sarjatuotemarkkinoille. Tämä koskee sekä laatua että toistettavuutta sekä osatuotannon nopeutta ja kustannuksia.

Hans J. Langer (kuvassa) toimi yrityksen johdossa lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Nykyinen toimitusjohtaja on Adrian Keppler.

EOS pystyi myös tarjoamaan AM-järjestelmiä sekä polymeerien että metallien jalostamiseksi jo varhaisessa vaiheessa, samoin kuin järjestelmiin sopivia materiaaleja, prosesseja ja ohjelmistoja. Yritysten AM-teknologian käyttöönottoa ja käyttöä tukeva EOS:n konsulttiyksikön Additive Minds on toiminut vuodesta 2015.

Tulevaisuuden muotoilua

Nykymahdollisuudet 3D-tulostuksen sovelluksille ovat moninaiset ja sen avulla pystytään tuottamaan joustavia, kevyitä ja stabiileja osia, jotka käyttävät vain sen määrän raaka-ainetta, mikä tarvitaan tuotteen valmistukseen. 

EOS:n teknologiaa käytetään eri toimialoilla ja elämänaloilla, niihin kuuluvat ilmailualan polttoainetta säästävät komponentit, linja-autojen ja junien varaosat tai jokaiselle potilaalle yksilöllisesti luotuja proteeseja.

AM:n käyttö sarjatuotannossa liittyy siihen, että tekniikka on integroitavissa olemassa oleviin tuotantoympäristöihin. Tavoitteena on saavuttaa joustava tuotanto, joka yhdistää teollisen 3D-tulostuksen ja perinteiset valmistusteknologiat digitaaliseen tehtaaseen.

”Täydellisten digitaalisten tuotantoalustojen perustaminen on jatko tärkeä tavoite. Kyse ei ole pelkästään oikeanlaisten 3D-tulostusratkaisujen tarjoamisesta, vaan AM-tuotantosolujen arvioinnista, suunnittelusta, perustamisesta ja optimoinnista kaikkien digitalisoinnin etujen ja mahdollisuuksien hyödyntämiseksi”, toteaa EOS:n toimitusjohtaja Dr. Adrian Keppler. 

Hans J. Langer perusti EOS:n 30 vuotta sitten. Kuva vuodelta 1989.

Osaamiskeskus Suomessa

EOS:n Pohjoismaiden toimintojen keskuspaikka on Ruotsin Göteborgissa, toimistossa on 22 työntekijää. Vuonna 2018 Christer Bengtsson nimitettiin Pohjoismaiden ja Baltian alueen johtajaksi. 

Suomessa EOS:lla on Metals-osaamiskeskus. EOS Finlandilla on 65 työntekijää ja tärkeä rooli EOS-metallien teknologian kehittämisessä. 

Osaamiskeskuksessa on useita toimintoja, kuten metallijauheiden maailmanlaajuinen hankinta, metallijauheen valmistus, EOS-metallijauheen tuotteiden kehittäminen ja EOS-metallituotteiden kehittäminen EOS-metallijärjestelmille. Keskuksessa on myös lääketieteellisten tuotteiden asiantuntemusta ja tietoa jauheen ja metallurgian analytiikasta sekä räätälöityjä materiaaleja ja prosesseja. (KH)

Lue lisää: EOS vahvistuu Suomen markkinoilla

Lue seuraavaksi