Uutiset

Konepajateollisuus

Aliko keskittyy ydinosaamiseensa

Olipa kerran nuorimies, jolla oli palava mielenkiinto tekniikkaan, koneenrakennukseen ja yrittämiseen. Siitä kombinaatiosta syntyi ja kehittyi suomalainen perheyritys ja levykonemerkki, joka kuuluu tänäkin päivänä levypajojen keskeisiin kalustontoimittajiin. Ensimmäiset Aliko-koneet tehtiin 40 vuotta sitten. Uusi sukupolvi luotsaa yritystä ajan haasteisiin.

Aliko 40 vuotta! Katja Alitalo-Kotsalo ja Stanislav Demin luotsaavat uudistunutta Alikoa.

Alitalon Konepajan perustaja Hannu Alitalo aloitti koneenrakentajan uransa siellä missä moni muukin pitkälle entänyt yritys on joskus aloittanut: autotallissa.

Siellä vahvaa yrittäjänpoltetta tuntenut nuori taitava tekijä suunnitteli ja toteutti ensimmäiset koneensa.

Yritys käynnistyi yhteistyössä isä Simo Alitalon kanssa vuonna 1978, ja jo samana vuonna tehtiin ensimmäinen konetoimitus, itse toteutettu levyleikkuri. Ensimmäinen asiakkaalle toimitettu särmäyspuristin syntyi vuonna 1980.

Tuotenimi syntyi yrityksen nimeä sopivasti yhdistelemällä, ja sinä se on pysynyt siitä lähtien: Aliko.

Alkuaikojen ALIKO-särmäyspuristin.

Sisulla ja räätälöinnillä

Alitalon Konepaja oli alkuvuosistaan lähtien monessa mukana. Pääasia oli asiakaslähtöisyys, levyleikkureita ja särmäyspuristimia tehtiin räätälintöinä asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Tytär, kehityspäällikkö Katja Alitalo-Kotsalon mukaan se johtuu Hannu Alitalon keksijän luonteesta.

”Isä halusi toteuttaa visioitaan ja luoda ratkaisuja asiakkailleen. Se oli yrityksen kantava voima. Ja toinen oli suuri sisu. Siitä löytyy vuosien varrelta monia esimerkkejä”, Katja sanoo.

Tuotekirjo laajeni pian. Ensimmäinen vesileikkausjärjestelmä toimitettiin vuonna 1988, hitsauslaite paria vuotta myöhemmin. Jatkossa tehtiin asiakkaille myös mm. Aliko -plasmoja, vesi-/plasma-yhdistelmiä, särmäysrobottikin syntyi varhain, ja niin ikään aikanaan automaatiopalkinnon saanut FMS-särmäyssolukin.

”Automaatioasioissa isä oli kuitenkin aikanaan ehkä liikaakin aikaansa edellä. Automaation aika alkoi todella vasta hieman myöhemmin.”

Ensimmäisiä ALIKO-levyleikkureita lähdössä maailmalle.

Aliko tunnetaan monesta, mutta yksi tuotesegmentti on varmasti ollut monien mielestä sen ehkä keskeisin tunnus: kookkaat särmäyspuristimet. Niitä yritys on toimittanut vuosien mittaan Thaimaahan ja Kanadaan saakka.

Suurin Aliko, työleveydeltään 14 metrinen SP14000-4000, myytiin Suomeen vuonna 1990. Sen jälkeen isoja 8-12 metrin työleveydellä varustettuja koneita on mennyt niin Suomeen kuin maailmallekin säännöllisesti.

Alkuaan Aliko ponnisti Suomen markkinoilta, mutta kuten todettua, vientikin lähti liikkeelle jo varhain. Nykyisin yrityksen päämarkkina-alueita ovat Suomen lisäksi Baltian maat.

Viime vuosina Venäjä on tehnyt yrityksen markkina-alueena vahvaa nousuaan. Sinne toimitettiin aivan hiljattain mm. järeä tandemsärmäyspuristin, Aliko 2xSP6000-630.

Pohjakosketuksesta uuteen vauhtiin

Koska vuodet eivät tunnetusti ole veljeksiä, on hyvien aikojen oheen myös Hannu Alitalon perustaman yrityksen tielle sattunut tukku myös niitä toisenlaisia.

Isoin rysäys tuli laman seurauksena 1990-luvun alussa, jolloin Alitalon Konepaja ajautui konkurssiin. Toiminta jatkui uudessa omistuksessa Aliko Automationina ja Hannu Alitalo itsekin työskenteli parisen vuotta aiemmin omistamassaan yrityksessä palkkatöissä. Tilanne ei kuitenkaan jäänyt pitkäaikaiseksi.

”Isälle se tilanne oli todella vaikea, oli kuin yksi perheenjäsen olisi yhtäkkiä puuttunut kuvioista. Kun sitä sisua riitti ja tilanne asiaan tarjoutui, hän ostikin pian yrityksensä takaisin. Kaikki mahdollinenhan siinä kiinnitettiin, mutta siirto onnistui ja sitten mentiin jälleen uudella innolla. Sen jälkeen tämä on ollut jälleen perheyritys”, Katja Alitalo-Kotsalo sanoo.

Yritys toimi pitkään Aliko Automation -nimellä. Vuodesta 2010 lähtien kaikki toiminta on keskitetty emoyhtiö Aliko Oy Ltd:n alle ja Automationista luovuttiin kokonaan.

Koneet kokoonpannaan Alikon Tampereen Hankkion tiloissa, joissa yritys on nyt toiminut viime vuodesta lähtien. Kuvassa runko kokoonpanossa.

Uudistunut Aliko

1990-luku ja 2000-luvun alku olivat yrityksessä erilaisten tuotesovellusten ja kasvun aikaa.

Yritys uudisti tuotepalettiaan mm. Aliko Giant-särmäyspuristimen kärkenään ja panosti vientimarkkinoille. Sitten taas jysähti.

”Syksyn 2008 seuraus oli, että liikevaihto putosi kolmanneksen. Se oli iso isku”, sanoo Katja Alitalo-Kotsalo.

Toisaalta se oli samalla uuden alku.

Yritys käynnisti vakaan ja perusteellisen analyysinsa seurauksena muutosprosessin, jonka tulos on nykymallin Aliko. Sen yksi näkyvä seuraus oli se, että yritys myi Urjalan tehtaansa ja muutti toimintonsa kokonaan Tampereelle.

Samassa yhteydessä yrityksen toimintaperiaate muuttui niin, että omasta valmistuksesta luovuttiin ja toiminta keskitettiin suunnitteluun, koneiden kokoonpanoihin, myyntiin ja markkinointiin. Tänä päivänä luotetut alihankkijat valmistavat Aliko-koneiden rungot, komponentit hankintaan verkostosta.

Samaan aikaan tuotekirjo keskitettiin särmäyspuristimiin, ja nimenomaan sinne järeän pään kalustoon. Yritys alkoi kehittää muita toimintojaan konetuotannon ohella. Se tarkoittaa panostuksia esimerkiksi huolto- ja modernisointitoimintoihin, joita yritys tekee pitkälti merkistä riippumatta myös muihin kuin Aliko-koneisiin.

Tämän päivän toimintaan ison siivun yrityksen toimintaan tuovat myös työkalumyynti ja kone- ja laite-edustukset. Cybelecin ohjausedustuksen lisäksi Messerin plasma-, kaasu ja laserleikkauskoneet ovat kuuluneet Alikon tarjontaan vuodesta 2000.

Tältä vuosikymmeneltä lähtien yritys edustaa myös mm. Laser Safen laserturvalaitteita Suomessa.

Tuore kookas konetoimitus: tamdemsärmäyspuristin ALIKO 2xSP6000-630 toimitettiin kesällä Venäjälle.

Hyvässä iskussa eteenpäin

Tämän päivän Aliko on vahvassa iskussa. ”Muutokset ovat osoittautuneet oikeiksi ratkaisuiksi, vaikka eivät ole helppoja olleetkaan”, toteaa toimitusjohaja Stanislav Demin.

Erityisesti kaksi viime vuotta ovat olleet yritykselle vahvaa aikaa. Siihen on toki vaikuttanut nykyinen hyvä suhdannetilanne, mutta myös organisaation ja toimintojen muokkaus, mikä on kehittänyt kilpailukykyä ja omia vahvuuksia. Se työ jatkuu edelleen.

Hannu Alitalo on edelleen mukana yrityksen hallituksessa, mutta käytännössä yritystä hoitaa nyt uusi sukupolvi.

Vuodesta 2015 lähtien yritystä on toimitusjohtajana luotsannut Stanislav Demin. Hänellä on takanaan pitkä ura yrityksessä, hän toimi pitkään huoltopäällikkönä, ja nyt muutaman vuotta toimitusjohtajana.

Viime vuonna Alikon omistusjärjestelyä muutettiin siten, että Hannu Alitalo omistaa yrityksen osakkeista nyt 50 prosenttia, Stanislav Demin 20 prosenttia ja Hannu Alitalon tyttäret Katja ja Heidi kumpikin 15 prosenttia. Alikon toiminnot siirtyivät samana vuonna uusiin toimitiloihin Tampereen Hankkiossa. Tilat laajentuivat viimeksi kuluneen kuukauden aikana.

Konetoimitustensa määrän yritys laskee ylittävän jo reippaasti 1300 yksikön määrän.

Melkoisen alan kokemuksen omaava, nuoren porukan luotsaama uudistunut kotimainen konetalo Aliko Oy Ltd juhlii 40 vuoden taivaltaan syyskuussa Tampereella. Luvassa on lännen meininkiä ja muuta mukavaa sopivassa suhteessa. Oikein onkin, tuota taivalta on syytäkin juhlia.

Lue seuraavaksi