Uutiset

Konepajateollisuus

Alihankinta 30.0, Tampere

Alihankinta-messut pidettiin Tampereella 25.-17.9. Tapahtuma kirjasi tällä kertaa 17 188 kävijää, ja mukana noin tuhat näytteilleasettajaa 20 maasta. Samalla Alihankinta vietti 30-vuotisjuhlavuottaan.

Tampereen Alihankinta on joka syksyinen alan tapaus, ja sellainen se oli tälläkin kerralla. Tapahtuman 30-vuotisjuhlavuosi toi mukaan ripauksen lisämausteita ja näkyi esimerkiksi pääaulan dekoraatioissa, mutta muuten meininki oli sitä perustamperelaista messumeininkiä. Ja hyväähän se meininki on, eipä nämä messut muuten niin suositut olisi.

Kävijämäärässä jäätiin jonkin verran edelliskerrasta, mutta eipä se tahtia haitannut. Ehkä ne tutut kiireet siellä työpaikoilla hieman leikkasivat kävijäkuntaa, ken tietää.

Meno työpaikoilla sinänsä oli yksi isoista puheenaiheista messuilla. Monilla osastoilla ajankohtainen ongelma eli henkilöstön riittävyys puhutti kovasti. Niiden pulmien ratkaisemisessa ovat monet keinot jatkossakin tarpeellisia.

AlihankintaHEAT, Vol. 3

Vuodesta 1988 lähtien järjestetyssä Alihankinnassa esittäytyvät vuosittain eri teollisuuden alojen, mm. metalliteollisuuden toimijat ja palveluntarjoajat. Sen lisäksi tapahtumaan kuuluu mittava seminaaritarjonta eri alueille.

Uutena ja selvästi laajenevana kokonaisuutena tapahtumassa on viime kerrat ollut mukana myös startupien ja teollisuusyritysten verkostoitumistapahtuma AlihankintaHEAT. Tällä kertaa kokonaisuudelle oli haettu lisää näkyvyyttä messukävijöiden suuntaan siirtämällä kokonaisuus pääaulaan. Tapahtuma oli nyt myös ensi kerran kolmipäiväinen.

”Tulevaisuuden älykästä teollisuutta monipuolisesti esitellyt tapahtuma ja ohjelmasisältö kiinnostivat laajasti. Messuilla on mukana entistä enemmän teollisuusyrityksiä, jotka tekevät myös yhteistyötä startupien kanssa. AlihankintaHEAT löi kolmannella järjestämiskerralla itsensä läpi”, kertoo Tanja Järvensivu Tampereen Messut Oy:stä.  

”Startupit ja alan yritykset ovat innolla jatkossakin mukana tapahtumassa. Erilaisten ja erikokoisten yritysten kohtaamisille ja keskustelulle on selkeä tarve. Kohtaamiset mahdollistavat uusia yhteistyökuvioita, jotka toivottavasti johtaa myös uudenlaiseen tekemiseen ja innovaatioihin”, Järvensivu tiivistää.

Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija

Palkintojakin messuilla jälleen jaettiin. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n Vuoden 2018 Päähankkija -palkinnon sai Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ja Vuoden 2018 Alihankkija -palkinnon MSK Cabins Oy. MSK Cabins on vuonna 1950 perustettu ohjaamoja ja turvaohjaamoja valmistava Ylihärmässä sijaitseva perheyhtiö. Yhtiö työllistää 220 ammattilaista Palkinnot luovutettiin Alihankinta-messujen avajaisten yhteydessä.

Alihankinta-messut järjestää Tampereen Messut Oy ja pääyhteistyökumppaneita ovat Teknologiateollisuus ry, Kumiteollisuus ry, Muoviteollisuus ry ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry. AlihankintaHEATin järjestävät yhteistyössä Tampereen Messut Oy:n tapahtumayksikkö Finland Events ja Rapid Action Group Oy (RAG).

Seuraavat Alihankinta-messut ja AlihankintaHEAT järjestetään 24.–26.9.2019. Tulevien messujen teema on kestävä valmistus.

Seuraavassa muutamia kuvallisia tunnelmia tämän vuoden messuilta.

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n Vuoden 2018 Päähankkija -palkinnon saajaksi valittiin Puolustusvoimien Logistiikkalaitos, ja Vuoden Alihankkija -palkinnon sai MSK Cabins Oy. Palkittuja ja palkitsijoita ryhmäkuvassa.

AlihankintaHEATin avauspuheenvuorossa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju avasi tuottavuuskasvun näkymiä. Tuottavuuskasvu on ollut viime vuodet surkeaa, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin. Mm. startupeilta ja digitalisaatiosta on lupa odottaa myönteisiä yllätyksiä. 
Alihankinta-messuilla järjestetään kolmannen kerran startupien ja teollisuusyritysten verkostoitumistapahtuma AlihankintaHEAT. AlihankintaHEAT oli laajentunut nyt yksipäiväisestä kolmipäiväiseksi kokonaisuudeksi ja siirtynyt myös aiempaa näkyvämmälle paikalle, pääaulaan. 
Tampereen Alihankinta-messut järjestettiin nyt 30 kerran. Tapahtuma täyttää Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen hallit vuosittain kokonaan, ja myös ulkoalueilla on monenlaista nähtävää. Näytteilleasettajia tapahtumassa on kaikkiaan noin tuhat.
Gindumac eli Global Industrial Machine Cluster on webin yli toimiva kansainvälinen käytettyjen metallin- ja muovintyöstökoneiden kauppapaikka. Suomenkieliset sivut toimivat, ja tarjontaa voi tarkastella mm. konetyypeittäin tai maittain. Suomen aluejohtaja Kimmo Kankare oli esittelytöissä Alihankinnassa.
Cenic Finland Oy on konepaja-automaatioalan ohjelmistoihin, koulutukseen ja NC-ohjelmointiin erikoistunut yritys. Edustuksiin kuuluu mm. CAD/CAM-ohjelmisto GibbsCAM lastuavan työstön NC-ohjelmointiin. Osasto oli D-hallissa. 
Tekupit Oy on Pirkkalasta käsin toimiva yritys, jonka pääasiallisina tuotteina ovat työstökoneiden varaosat ja tarvikkeet. Osastolla Alihankintamessuilla oli ajankohtaista Kube- ja Ecotech -öljysumuimuritarjontaa. 
Messukeikalla Tampereella Pohjois-Karjalasta. Suhmuran Metalli on Joensuun Suhmuran kylässä toimiva, viime vuodet vahvasti toimintojaan kasvattanut konepaja. Konekantaan kuuluu niin koneistuskeskuksia kuin CNC-sorvejakin. Hyvät messut, totesi osastolla toimitusjohtaja Samuli Kankkunen. 
Robottivalmistaja Fanucin osastolla oli mukana livekonekantaa. Kuvassa tarkastelussa Scara Robot SR-31a. Scarat ovat Fanucin uuden malliston kokoonpano- ja materiaalikäsittelyrobotteja, kapasiteetit ovat joko kuvan mallin tapaan 3 kg, tai 6 kg.
Rensin osastolla tehtiin messujen aikana esimerkiksi skannauksia talon tuotevalikoimaan kuuluvalla Artec Eva 3D-skannerilla. Amanda Teuho oli osastolla mukana niin omana itsenään kuin näytölle skannattunakin. Kuva valmistumassa taustalla. 
3D-metallitulostuksen teollisuussovellutukset kehittyvät. Vossin osastolla Alihankinta-messuilla oli tarkastelussa SLM:n tulostimella tulostettu alumiiniosa Bugatti Chironista, joka samalla on ensimmäinen 3D-metalliprintattu sarjavalmisteisen auton osa. Marko Vossi esitteli.  
Sahoja C-hallissa. Keywayn osastolla oli mukana ajankohtaista sahatarjontaa niin käytännön esimerkkeinä kuin messutarjousten muodossakin. Talon edustuksiin kuuluvat Meban vannesahat, mm niitä oli osastolla esillä. Katri Manninen ja Yrjö Manninen olivat esittelytöissä.
FMS Service laajensi tuotetarjontaansa alkuvuonna Bodor-kuitulaserleikkauskoneisiin, ja tämän seikan esittely oli yrityksen kärkiteemoja Alihankinnassa. Porukkaa ryhmäkuvassa, Bodorilta Selina Yang sekä FMS Servicen Kari Riihimäki, Jami Riihimäki ja Vesa Kivekäs. 
3D-metallitulostusta tämäkin, suoraan hyvällä pinnanlaadulla. Nivalan teollisuuskylän osastolla kuvattu, 3D-metallitulostuista osista koottu ja laserhitsattu robottikäsi. Tuote matkasi messuilta testikäyttöön asiakkaalle, saksalaiselle robottivalmistajalle. 
Robottivalmistaja Yaskawan osaston kahden puolen A-halliin tultaessa messuvieras huomaa varmasti. Ja tarjontakin oli jälleen monipuolinen. Kuvassa osastolta yhteistyörobotti HC-10, hiljattain lanseerattu uutuus toimimaan tuotantotiloissa yhteistyössä ihmisen kanssa. 
Hannu Nieminen aloitti hiljattain Zeissin palveluksessa ja oli mukana messustandilla. Toimenkuvaan kuuluvat ennen kaikkea huollot. Oikealla osaston mittakonetarjontaa, hammaspyörön mittaukseen varustettu, verstasoloihin soveltuva uuden sukupolven Duramax pyöröpöydällä. 
Suomen EDM Ab:n toimenkuvaa ovat työkaluvalmistajien vakiokomponentit ja erikoiosaamisen räätälöidyt työkaluosat täsmätoimituksina. Myös alihankintakoneistusta tehdään, kuten 3D lasertyöstöä ja lankasahausta. Lähikuvassa komponentteja osastolta C-hallista. 
Voiteluainevalmistaja Fuchs tekee tuotteitaan niin liikkuvan kaluston, maatalouden kuin teollisuudenkin tarpeisiin konepajat mukaan lukien. Osasto on perinteisesti Alihankinta-messuilla C-hallissa. Osastolla olivat mukana mm. Nelli Sillanpää ja Tapio Huhtasalo. 

Lue seuraavaksi