Uutiset

Konepajateollisuus

Alihankinta 2019 Tampere – messukuvia ja tunnelmia osa 1

Alihankinta 2019 pidettiin Tampereella 24.-26.9. Teollisuuden alihankinnan ammattimessuille kokoontui 17 731 messuvierasta. Kävijämäärä oli tapahtuman historian toiseksi suurin. Vuonna 2016 kävijöitä oli 18 422.

Tampereen Alihankinta tunnetaan hyvän tuulen messuina, ja ne Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa jälleen vietettiin. Maailmalla tapahtuu monenlaista, mutta myönteisellä virityksellä mennään, se viesti osastoilla korostui.

Kolmen päivän messutapahtuma keräsi paikan päälle lähes ennätysmäärän väkeä, joten tunnelma oli tiiviisti kohdallaan senkin osalta.

Messujen teema oli tällä kertaa kestävä valmistus ja se näkyi ja kuului läpi tapahtuman, kertoo Alihankinta-messujen projektipäällikkö, viestintäjohtaja Tanja Järvensivu Tampereen Messut -konsernista.

”Yritykset olivat vastanneet haasteeseen tarttua kestävän valmistuksen näkökulmiin. Toki uudet teknologiat, innovaatiot sekä tulevaisuuden teollisuus ja kestävä valmistus herättivät messuilla kiinnostusta ja keskustelua.”

17 731 messuvierasta, 1100 näytteilleasettajaa

Näytteilleasettajille, kuten konepajoille Alihankinta-messut ovat toimiva areena omien palvelumahdollisuuksien esittelyyn, ja kiinnostus tapahtumaa kohtaa pysyy vuosi vuodelta vahvana. Tulijoita messuille näytteilleasettajiksi on jatkuvasti enemmän kuin mukaan mahtuu.

Nyt mukaan mahtui noin 1100 näytteilleasettajatahoa joko omille osastoilleen tai esimerkiksi alueellisille yhteisosastoille, jotka ovat messujen yleistä näkymää.

Alihankinta-messujen sekä samanaikaisen startup-tapahtuman AlihankintaHEATin tavoitteena on viime vuodet ollut kansainvälistyminen ja pikkuhiljaa kehitystä on tapahtunutkin.

Ulkomaisia näytteilleasettajia on paikalla enenevästi, ja käytävilläkin kuulee nykyisin melkoisesti muutakin kuin tätä paikallista. Sama meno jatkunee edelleen, kun messut seuraavan kerran järjestetään 22.–24.9.2020. Tapahtuman teema on tuolloin Datasta bisnestä.

”Ensi vuoden teemaksi on valittu Datasta bisnestä, jonka kautta tuomme esiin tiedon merkitystä tulevaisuuden teollisuudessa. Näkökulmina korostuvat muun muassa älykäs teollisuus, turvallisuus ja tuottavuus. Tavoitteena on teeman kautta auttaa valmistavan teollisuuden yrityksiä siinä haasteessa, että yritysten suuresta tietomäärästä saadaan jalostettua sellaista tietoa, joka lisää ymmärrystä liiketoiminnan mahdollisuuksista ja sitä kautta tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvattamisesta”, kertoo Tanja Järvensivu.

Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija

Näyttelyn ja startup-tapahtuman lisäksi Alihankinnassa palkitaan ansioituneita.

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsi Vuoden 2019 Päähankkijana Lojer Oy:n Sastamalasta. Palkintovaliokunnan mukaan Lojer on pitkäjänteisesti ja eettisesti kehittänyt omaa hankintaverkostoaan. Lojerin hankintastrategian mukaisesti materiaalit hankitaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisilta ja jopa alueellisilta toimittajilta, mistä osoituksena, että Lojerilla on Avainlippu-merkintä kaikissa yrityksen valmistamissa tuotteissa.

Vuoden Alihankkija 2019-palkinnon sai Futurice Oy Tampereelta. Yritys on palkintovaliokunnan mukaan huimasta 30 prosentin vuosittaisesta kasvuvauhdista huolimatta menestyksellä vaalinut omaa toimintatapaansa, joka näkyy ja tuntuu yrityksen toiminnassa ja kulttuurissa. Yhtiön arvot luottamus, läpinäkyvyys, oppiminen ja huolenpito ovat vahvasti läsnä niin henkilöstön arjessa kuin asiakastyössä. Palkintovaliokunta arvosti vahvasti yhtiön palvelua ja asiakaskokemusta.

Seuraavassa muutamia kuvallisia näkymiä tämän vuoden messuilta, OSA 1:

Alihankinta 2019 kumppaniyritys oli Mantsinen Oy. Toimitusjohtaja Mia Mantsinen piti pääpuheen messujen avajaisissa. Yhteistyön merkitys korostui puheessa, Kestävän ja vastuullisen toiminnan kulmakivi on yhdessä tekeminen, totesi Mantsinen.
Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija palkittiin. Vuoden päähankkija on Lojer Oy, palkinnon vastaanottivat Lojer Oy:n toimitusjohtaja Ville Laine, hallituksen puheenjohtaja Tommi Salonen ja tuotantojohtaja Jukka Suni.

Vuoden Alihankkijana palkittiin Futurice Oy. Vastaanottajat olivat Suomen-maajohtaaja Riku Valtasola ja Tampereen yksikön johtaja Osmo Haapaniemi.

Konetalo Tamspark Oy kuului messuilla mukana omalla osastollaan olleisiin konetaloihin. Sintratecin S2 -mallin 3D-tulostin oli mukana osaston konetarjonnassa, esittelytöissä olivat Heidi Henttonen-Sorri ja Jussi Tammisalo.

Ideoinnista tuotantoon: Sulautetut Group on kolmen vaasalaisen yrityksen yhteiskokoonpano sulautettujen järjestelmien ja teollisen internetin alueen kehityspalveluun. Osastolla E-hallissa olivat Alihankinta-messuilla Tero Kankaanpää, Johnny Kallbäcka ja Kaj Wik.

Hiontahommia Alihankinta-messuilla. Tapani Laaksonen Airwellilta esitteli QFinin manuaalista TopGrinder-viimeistelykonetta toiminnassa. QFin valmistaa viimeistelykoneita sekä manuaaliseen että automaattiseen viimeistelyyn.

Bodorin valikoimista löytyy kuitulaserratkaisuja monenlaisiin kokoluokkiin ja tarpeisiin. A-hallissa FMS Servicen osastolla oli mukana malli pienemmästä päästä, kuvan 30 watin merkkauslaser. Kookkaampia Bodor-kuitulasereita on myyty Suomeen toistakymmentä.
Protona messuilla: Fincut Säteri on Isojoen Laitevalmisteen uutta kehitystyötä. Koordinaattipöytä oli mukana messuesittelyssä C-hallissa demoversiona yhdistettynä peräti komeaan klassikkomallin säteisporakoneeseen.
ViiMet Oy on koneistamisen ja hitsattavien osakokonaisuuksien ammattilainen, ja Joensuussa syntyy keskiraskaita koneosia mm. metsä- ja maanrakennuskoneisiin. Toimivat messut, kiittelivät Ari Niskanen ja Olli Rissanen Tampereen messumeininkiä.

Etuja komponenttituotantoon 3D-metallitulostuksella: Nea Kontoniemi esitteli messuilla HT Laserilla tulostettua jäähdytyskomponenttia. 3D-tulostuksen avulla on komponentin kokoa ja painoa on saatu merkittävästi vähennyttyä perinteiseen ratkaisuun verraten. Hinta on silti samalla tasolle.

Tekemisen tarkoitus. Koska seinän lauseen kertoman kaltaisia tuotteita riittää, Plastepin idea on tehdä toisenlaisia, totesivat Jani Tanskanen, Jari Ketomäki, Katja Nieminen ja Heli Vesanto. Plastep valmistaa korkealaatuisia ruiskuvalettuja muoviosia mm. elektroniikka- ja konepajateollisuuden tarpeisiin.
Omaxin Protomax oli demoesittelyssä messujen aikaan ACG Nyströmin osastolla. Koneen leikkauspaine 2000 bar, pumppu 3,7 kW, työala 300×300 mm. Kompakti suorituskykyinen kone pienempiin leikkaustöihin ja erittäin kompaktiin tilaan, totesi konetta esitellyt Jukka Nättinen.
Metalliteollisuuden lastuavia erikoistyökaluja valmistava JR Tools esittäytyi tutulla paikallaan C-hallissa. Viime ajat ovat menneet kasvun merkeissä, ja myös tuotantoteknologiaa on yrityksessä investoitu mittavasti. Osastolla messuilla Pasi Rönn (oikealla) ja Veli-Matti Uusitalo.
Lindbergin osastolla oli esittelyssä teknologiaa lastuamisnesteiden ja savukaasujen käsittelyyn. Etualalla näkyvä Foodie on lastuimuri, mikä imuroi lastut, erittelee lastut ja lietteen nesteistä ja kierrättää suodatetun nesteeen takaisin koneeseen. Vierellä emulsion puhdistusjärjestelmä Best-1.

Startupeja esille tuova AlihankintaHEAT oli messuohjelmassa nyt kolmatta kertaa. Mm. joustavaa älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla toimivaa ja tiedonkulkua tehostavaa Rivit.fi -kirjausjärjestelmää esiteltiin kokonaisuudessa. Paisto Oy:n Mika Maanonen esitteli.

Rensi oli mukana Alihankinnassa tutulla paikallaan C-hallissa ja mukana oli mm. mittalaitetarjontaa. Amanda Teuho esitteli mittavarsia osastolla.

Sellaista! Julkaisemme vielä toisen kuvasatsin tämän vuoden Alihankinta-messuilla lähiaikoina.

Lue myös: Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija

Lue seuraavaksi