Uutiset

Konepajateollisuus

3D-metallitulostuspalvelua teollisuustasolle

3D-metallitulostuksen kysyntä kasvaa ja sovelluskohteet lisääntyvät. Ensimmäisiä teollisuustason lisäävää valmistusta tarjoavia yrityksiä Suomessa on jyväskyläläinen 3D Formtech Oy. Se hankki alan koneet ja laajensi toimintansa metallin puolelle vuodenvaihteessa, ja esittäytyi mm. Konepajamessuilla keväällä.

3D Formtech on tulostanut muovin lisäksi metallia alkuvuodesta lähtien. Toni Järvitalo tekee asetuksia 3D-metallitulostimelle.

3D Formtech on vuonna 2014 käynnistynyt yritys.

Yrityksen perusti aiempi Nokian insinööri Toni Järvitalo, ja ensimmäiset vuodet toimittiin puhtaasti muovin 3D-tulostuksessa.

Viime vuodesta lähtien yrityksen toimenkuvaan tuli laajennus, kun yritys siirsi toimintansa muovitöiden lisäksi myös 3D-metallitulostuksen puolelle.

”3D-metallitulostus on kiinnostava, kasvava ja monien mahdollisuuksien tuotantotekniikka, ja haluamme olla mukana alueen palveluntarjoajana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että muovipuolen toiminnot jäisivät jatkossa aiempaa vähemmälle huomiolle. 3D-metallitulostus on laajennus, ja kehitämme kumpaakin toimintalinjaa rinnakkain, aivan omista sektoreistaan niissä on kysymys”, kertoo Toni Järvitalo.

3D-metallitulostus tuo uusia mahdollisuuksia kappaleiden muotoiluun ja toiminnallisuuksiin. Kappalekirjoa.

Alan laitekantaa

3D Formtech toimii Jyväskylän Seppälässä, mihin yritys on muutaman viime vuoden aikana kehittänyt alan tarpeisiin vastaavan 3D-tulostuspajan niin tiloja muokkaamalla kuin laitekantaankin investoimalla.

Muovipuolen tulostimia käytössä on nyt kolme, uusin kone hankittiin viime vuonna.

Koska toimenkuvan laajennus metallipuolelle edellytti oman kalustonsa hankintaa, yritys investoi vuodenvaihteen tienoilla myös 3D-metallitulostusteknologiaan.

Kone tuli EOS:ilta, jonka perinteet ovat pitkät niin muovin kuin metallinkin 3D-tulostuksen laitetoimittajana. Suomessa varsinkin metallipuolella merkki on kuitenkin uusi, mutta mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että sen materiaalintutkimus ja -tuotanto tapahtuvat juuri täällä Suomessa.

”Toimintojen käynnistäminen edellytti satsauksia teknologiaan ja tämä ratkaisu vastasi tarpeisiimme. Myös muovin 3D-tulostuksen koneet ovat samalta valmistajalta, joten yhteys oli tätäkin kautta olemassa. Suomalainen linkki materiaalipuolelle on toki niin ikään huomioarvoinen asia”, Järvitalo kertoo.

Koneen 3D Formtech hankki suoraan EOS:ilta. Merkillä on keväästä lähtien kuitenkin myös edustaja Suomessa, Tamspark.

Muovin tulostamisen konekanta 3D Formtachillä on laaja. Yritys käynnistyi no. muovin tulostajana vuonna 2014.

Kokonaisvaltainen toimija

3D Formtechin hankkima metallitulostin on alalla ehkä yleisintä tulostusmenetelmää eli jauhepetimenetelmää hyödyntävä M 290.

Siinä jauhemaista metallimateriaalia sulatetaan ohut kerros toisensa jälkeen kappaleen valmistumiseen saakka. Tulostustilavuus koneessa on 250x250x325 mm.

”Teknologia sijoittuu haastavan tuotannon tarpeisiin, myös hyvin vaativat muodot ovat mahdollisia. Tuloksena on mittatarkka, tasainen ja lähes huokoseton tuote ”, sanoo Järvitalo.

3D-metallitulostukseen investoinnin ohella 3D Formtech on muovannut Seppälän tiloissaan myös perinteisempiä konepajatoimintoja. Tulostettujen kappaleiden pinnat voidaan koneistamalla, kuulapuhaltamalla tai kiillottamalla jatkojalostaa asiakkaan toiveiden mukaan.

”Tarjoamme loppukäsittelyn palvelut saman katon alta. Kaikkia kappaleita ei tietenkään tarvitse käsitellä tulostuksen jälkeen, mutta tiettyjen kappaleiden osalta se on hyvä lisä.”

Yrityksen koneistamotilassa on käytössä Makrumin kautta hankittu XYZ:n kompakti, mutta monipuolisiin töihin soveltuva SMX-3500 -jyrsinkone, metallivannesaha 3D-metallitulostuksen tarpeisiin sovellettuna sekä kuulapuhalluskone.

”Pääpainopiste on tulostuksen toiminnoissa ja laitteistoissa, mutta nämä koneet ovat hyvin tarpeellisia omassa roolissaan. Olemme valmiita palvelemaan asiakastarpeen mukaan”, Järvitalo kertoo.

Jälkikäsittely on tärkeä osa 3D Formtechin palveluja. Koneella Jouni Mäkelä.

Mahdollisuuksien teknologia

3D-tulostus ja varsinkin 3D-metallitulostus ovat uusia asioita ja metalliin toimenkuvaansa laajentaneen 3D Formtechin miesten aika kuluukin uuden teknologian mahdollisuuksien esittelyssä asiakkaille. Kiinnostus on suurta.

”Toimimme ikään kuin konsultteina asiakkaillemme ja kerromme missä tämä teknologia on parhaimmillaan ja mitkä ovat sen rajat. 3D-metallitulostus tuo uusia mahdollisuuksia useille eri sektoreille, ja esimerkiksi materiaalisäästöjen kautta tämän teknologian hyödyntäminen voi olla hyvinkin kannattavaa”, kertoo Järvitalo.

”Samaan aikaan teknologia mahdollistaa aivan uudenlaiset monimutkaiset ja vaativat rakenteet. Esimerkiksi jäähdytyskanavistojen tai turbiininlapojen älykäs toteuttaminen on usein käytetty esimerkki uusista mahdollisuuksista.”

Mihin tahansa kohteeseen tämä teknologia ei kuitenkaan sovellu.

”Hyvin paljon on kiinni tuotteiden suunnittelusta. Tarvitaan uudenlaista suunnittelua ja oivaltamista, jotta hyödyt saadaan irti. Teknologiaa voidaan hyödyntää useilla eri tavoilla ja asioiden kehittely vie aikaa.”

3D Formtechin oma avaus 3D-metallitulostukseen on ollut kuitenkin suotuisa.

Vannesaha on viritetty 3D-metallitulostettujen kappaleiden käsittelyyn.

”Tämä alue on alkuun itsellemmekin ollut opettelua, mutta tietämyshän kertyy vähitellen. Kiinnostusta asiakkaiden taholta on kovasti ja useita mielenkiintoisia projekteja on jo tehty. 3D-metallitulostusta sinänsä voidaan kokemuksemme mukaan soveltaa tuottavasti hyvinkin haastaviksi koetuilla alueilla kuten titaanimateriaaleihin tai vaikkapa tuotantoteknologiota yhdistävään hybriditulostukseen liittyen”, Toni Järvitalo sanoo.

3D Formtech työllistää Jyväskylän toiminnoissaan nyt yhdeksän henkilöä.

”Yrityksen kehityksessä näen muutoin kasvua, ja siihen kuuluvat edelleen myös investoinnit. Konekannan laajennuksia on edelleen suunnitelmissa niin muovin kuin 3D-metallintulostuksenkin puolelle. Tilat käytössämme ovat avarat ja tarkoitukseen hyvin sopivat tilat, joten sen osalta toimintojen laajentaminen on kyllä mahdollista”, kertoo Toni Järvitalo.

Lue seuraavaksi