Blogi

Kohti parempaa

2023

Runsaat kaksi ja puoli vuotta sitten maailma muuttui, kun keskuuteemme levisi vakava tartuntatauti. Emme ole vieläkään päässeet siitä eroon, mutta olemme oppineet elämään sen kanssa.

Juuri, kun näytti siltä, että pandemian aiheuttamat pahimmat vaikeudet oli saatu voitettua, aloitti Venäjä hyökkäyssodan Ukrainassa. Seurauksena oli kattava mullistus Euroopan talouteen, ja jälleen oli elämää alettava sopeuttaa uuteen tilanteeseen.

Raskaan kaluston kauppaan Suomessa edellä mainituilla tapahtumilla on ollut huomattavat vaikutukset. Kun asiasta kysyy alan myyntiorganisaatioista, vastaukset ovat melko tavalla toistensa kaltaisia. Suuret kriisit luovat aina talouden epävarmuutta, joten kuorma-autojen kysynnässä on tapahtunut notkahduksia, jotka ovat olleet kuitenkin lyhytaikaisia. Investointipäätöksiä on ehkä harkittu joissakin tilanteissa pidempään.

Lokakuun loppuun mennessä kaikkien kuorma-autojen ensirekisteröinnit olivat 7,5 prosenttia jäljessä viimevuotisesta, ja näyttäisi siltä, että loppuvuosi menee samalla tahdilla. Yli 16 tonnin kokonaispainoluokassa ollaan kuitenkin lokakuun lopussa jopa muutamia kappaleita edellä vuotta 2021.

Yleisesti alalla vallitsevasta ilmapiiristä voi todeta, että kuorma-autokauppa käy, ja tarjouksia uusista autoista tehdään, mutta toimituksissa saattaa olla kysymysmerkkejä. Uusien autojen toimitusajat eri merkeillä vaihteleva suuresti, ja siihen vaikuttaa usein se, minkälainen auto on kyseessä. Niillä valmistajilla, joilla täyssähköautot ovat jo sarjatuotannossa, sellainen vaikuttaisi olevan saatavissa nopeimmalla aikataululla.

Materiaalien saatavuudessa yhä haasteita

Edelleen autoteollisuus kärsii jossain määrin komponenttipulasta, eikä kyse ole pelkästään puolijohteiden saatavuudesta vaan monenlaisesta muustakin materiaalista. Ukrainassa on paljon autoteollisuuden alihankintaa tekeviä yrityksiä, ja nyt sodan keskellä osa työtekijöistä on puolustamassa isänmaataan, ja loput tekevät parhaansa siinä välissä, kun eivät ole pommisuojassa.

Sama harmi on koetellut myös päällirakenne- ja perävaunuteollisuutta. Lisäksi autojen toimitusaikataulujen epävarmuus on tietenkin vaikeuttanut tuotannon suunnittelua päällirakentajilla. Järjestelyitä on tehty hartiavoimin.

Viesti kentältä on kuitenkin se, että kaikki ovat tehneet parhaansa toimitusten sujuvuuden edistämiseksi, ja että asiakkaat ovat ymmärtäneet hyvin haasteellisen tilanteen tuomat vaikeudet.

Tulevalle vuodelle odotukset ovat kautta linjan positiivisia. Asiakkaat ovat pyytäneet tarjouksia ja kauppakin on käynyt. Rahoitussektorillakin on jossain määrin huomioitu pitkät toimitusajat. Näköpiirissä on myös toimitusaikojen lyheneminen, sillä materiaalien ja komponenttien toimitusvarmuus paranee koko ajan.

Onko sitten paluuta normaaliin, vai onko nykytilanne uusi normaali? Epävarmuus maailmantaloudessa ilmeni koronapandemian alkaessa yllättäen, ja se säikäytti pahan kerran. Talouden turbulenssit ovat onneksi jo jonkin verran rauhoittuneet, tai ainakin olemme oppineet elämään niiden kanssa. Parempaan ollaan selvästikin menossa.



Kuvitus: Pauli Maukonen


Lue seuraavaksi