Uutiset

Autot

VTT tutki – nastarenkailla ajavilla vähemmän onnettomuuksia

VTT:n julkaisema tutkimus osoittaa, että mitä liukkaampi keli, sitä todennäköisemmin onnettomuusautossa on kitka- kuin nastarenkaat. Tutkimuksen perusteella kitkoja käyttävät ovat kokeneempia kuljettajia kuin nastoilla menijät, mutta he eivät huomioi keliolosuhteita riittävästi. Pimeys ja liukkaus lisäävät onnettomuusriskiä talviajossa. Onnettomuuteen joutumiseen vaikuttaa varsinkin se, miten kuljettaja suhteuttaa ajamisensa vallitseviin olosuhteisiin. Myös rengasvalinnalla todetaan olevan merkitystä.

VTT:n julkaiseman tutkimuksen mukaan talvikelillä kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa alla on ollut useammin kitkat kuin nastat, kun vertailukohtana ovat erityyppisten renkaiden osuudet. Kaikkein selvin ero nastallisten ja ei-nastallisten talvirenkaiden välillä oli jäisellä tiellä ajettaessa: kitkarenkailla ajetut onnettomuudet olisivat vähentyneet jopa 83 %, jos olisi käytetty nastoja. Nasta- ja kitkarenkaat kuolemaan johtaneissa talviajan onnettomuuksissa -tutkimuksen ovat tehneet Juha Luoma VTT:ltä ja Mikko Malmivuo Innomikko Oy:stä.

”Jos kaikki kitkarenkaita käyttävät vaihtaisivat nastoihin, voitaisiin välttää keskimäärin yksi kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus talvikaudessa. Vastaavasti, jos kaikki ajaisivat kitkoilla, kuolemaan johtaneet onnettomuudet lisääntyisivät vuosittain keskimäärin yhdeksällä”, sanoo VTT:n tutkija Juha Luoma.

Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri painottaa, että nastarengas on edelleen ainoa rengas, joka pystyy tasaamaan ajo-olosuhteita, vaikka kitkataso tien pinnassa muuttuu.

”Muuttuvat olosuhteet tien pinnassa saattavat yllättää kitkojen käyttäjän esimerkiksi risteyksessä, jossa on usein kovaksi pakkautunutta lunta tai ns. mustaa jäätä. Vaikka kitkarenkaat pitäisivät muuten hyvin, muuttunut kitkataso voi tehdä tepposet. Tien pinnan kitka ei ole samanlainen kaikkialla ja eron huomaa nimenomaan ei-nastoitetulla renkaalla”, Morri sanoo.

Nastoja tarvitaan myös kaupungissa

Kitkarenkaita käytetään varsinkin kaupunkiolosuhteissa, koska niiden aiheuttama meluhaitta on pienempi ja ne kuluttavat tienpintaa vähemmän. Helsingissäkin on keskusteltu nastarenkaiden rajoittamisesta ympäristötekijöiden vuoksi, ja Oslossa on jo käytössä nastarengasmaksu. Mitä tähän malliin siirtyminen tarkoittaisi liikenneturvallisuuden kannalta, on vaikea arvioida.

”Kaupungista maakuntien jäisille teille lähtevät kitkakuljettajat saattaisivat olla vaikeuksissa”, Juha Luoma arvioi.

Matti Morrin mielestä kaupunkiliikenteessä tarvitaan sekä kitkojen että nastojen käyttäjiä.

”Nastarenkaat karhentavat liukasta tien pintaa, jolloin kitkarenkaat pitävät sillä paremmin. Jos nastarenkaat kiellettäisiin kokonaan, tarvittaisiin entistä enemmän hiekoitusta, mikä taas lisäisi katupölyä”, Morri sanoo.

Tutkimustulosten mukaan kitkarenkaat ovat keskimäärin huonokuntoisempia kuin nastarenkaat. Niissä on vähemmän urasyvyyttä ja rengaspaineet ovat enemmän vinksallaan. Tämä voi selittyä sillä, että kitkoilla saatetaan ajaa ympäri vuoden, jolloin niiden kuntoa ei tule tarkistettua kausittaisen renkaanvaihdon yhteydessä.

Onnettomuuksiin joutuvat kitkarengaskuskit syyllistyvät tutkimuksen mukaan myös useammin alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen ja yli 20 km/h ylinopeuksiin kuin nastarenkaita käyttävät. Toisaalta tutkimus osoittaa, että kitkoja käyttävät suhteellisen kokeneet ja paljon ajavat kuljettajat.

”Tutkimus ei kuitenkaan kerro, ovatko tieliikennerikkomuksiin syyllistyvät ja kokeneet kuskit samoja henkilöitä”, muistuttaa Juha Luoma.

Eurooppalaisella talvirenkaalla ei Suomessa pärjää

Nasta- ja kitkarenkaiden osuutta talviajan liikenteessä luotaavassa tutkimuksessa ei huomioitu erikseen pohjoismaisiin talvioloihin ja Keski-Euroopan keleihin suunniteltuja kitkarenkaita. Yhä suurempi osa kuluttajista tilaa renkaansa suoraan verkkokaupoista.

”Noin 17 prosenttia Suomessa käytettävistä kitkarenkaista on Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltuja. Kuluttajia pitäisi informoida enemmän Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan oloihin suunniteltujen talvirenkaiden pito-ominaisuuksista eri keleillä”, Juha Luoma painottaa.

Myös Matti Morri peräänkuuluttaa nettikauppiaiden ja rengasostoksia tekevien autoilijoiden vastuuta.

”Nastattomalla eurooppalaisella talvirenkaalla ei todellakaan pärjää Suomen talvioloissa, sillä sen kumiseos on tarkoitettu suurempiin ajonopeuksiin ja helppoihin talviolosuhteisiin. Märkäpito on tyypillisesti hyvä, mutta jääpito olematon. On syytä huomioida, että Keski-Euroopasta talvella ostetussa autossa saattaa olla meidän keleihimme sopimattomat kumit alla. Vaikka toisikin auton ulkomailta, renkaat kannattaa vaihdattaa pohjoisen talveen sopiviksi, mikä on paras vaihtoehto kaikkien tielläliikkujien turvallisuuden kannalta”, Morri painottaa.

Lue seuraavaksi