Uutiset

Autot

Volvon hybridikäyttöiset nivelbussit liikenteessä Göteborgissa

Elokuun puolivälissä Göteborgin kaupunki sai ensimmäiset hybridikäyttöiset suuren matkustajakapasiteetin linja-autonsa. Operaattorina toimiva GS Buss AB on ostanut seitsemän Volvo hybridinivelbussia, joilla ajetaan yhtä kaupungin suosituimmista runkolinjoista Göteborgissa. Uusilla autoilla on saavutettu noin 30 prosentin säästöt polttoaineen kulutuksessa verrattuna perinteisiin diesel- käyttöisiin busseihin.

GS Bussilla on ollut vuodesta 2012 kolmisenkymmentä 2-akselista Volvo- hybridiä liikenteessä, ja määrää täydennetään nyt seitsemällä nivelbussilla. Palvelusopimukseen kuulvat myös huolto ja korjaukset.

– Meillä on erittäin hyviä kokemuksia Volvon hybridibusseista. Niissä yhdistyvät hyvät ympäristöominaisuudet sekä tehokas kokonaistaloudellisuus. Hybridit ovat hiljaisia, puhtaita ja kuluttavat vähän polttoainetta. Lisäksi ne ovat luotettavia sekä miellyttävät niin kuljettajia kuin matkustajiakin, summaa GS BUSin liiketoimintajohtaja Bernt-Erik Johansson.

Suurempi matkustajakapasiteetti

Suosituilla reittilinjoilla, joilla on matkustajamäärät ovat huomattavia on kuljetusvälineen matkustajakapasiteetilla luonnollisesti ratkaiseva merkitys. Göteborgissa nyt liikennöivissä Volvon hybridinivelbusseissa on tilaa noin 140 matkustajalle.

– Uusien bussien myötä meillä on mahdollisuus kuljettaa enemmän matkustajia per matka. Samanaikaisesti pystymme lisäämään vuorotiheyttä linjalla. Ruuhka-aikoina lähtee nyt yksi bussi neljän minuutin välein.

30 prosenttia pienempi polttoaineenkulutus

Uudet nivelbussit on varustettu samalla hyväksihavaitulla rinnakkaishybridijärjestelmällä kuin 2-akseliset hybridibussit. Sähkö- ja dieselmoottoria voidaan käyttää yhdessä tai erikseen. Moottorijarrutuksessa syntyvää energiaa tallennetaan bussin akkuihin ja sieltä sitä pystytään jakamaan edelleen sähkömoottoriin. Pysäkeillä busseilla pystytään ajamaan hiljaisesti ja päästöttömästi sähköllä. Volvon hybridinivelbussi kuluttaa noin 30 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin perinteinen dieselbussi, mikä puolestaan alentaa CO2-päästöjä olennaisesti. GS Buss on päättänyt käyttää dieselmoottorin polttoaineena biodieseliä, joka niinikään vähentää ilmastovaikutuksia.

Göteborgissa jo yli 70 sähkötoimista bussia

Kaikenkaikkiaan Göteborgin kaupunkiliikenteessä on ajossa 74 sähköistä Volvon bussia. Tähän joukkoon kuuluvat myös kolme täyssähköistä konseptibussia, jotka ovat osa kaupungin ja Volvon yhteistä ElectriCity – konseptia

Lue seuraavaksi