Uutiset

Autot

Volvo 7700 Hybridi -matalalattiabussi Suomen kierroksella

Volvon hybridiratkaisun on tarkoitus edistää joukkoliikenteen ympäristöpäämääriä. EU:n hyväksymät direktiivit puhtaampien ja energiatehokkaampien moottoriajoneuvojen hankinnoista tulevat pakolliseksi vuoden kuluttua. Hybridibussi on varteenotettava vaihtoehto energiakulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen alentamiseen. Toinen usein esille tullut syy on korkea öljyn hinta ja sen odotettavissa oleva hinnannousu.

 

Testit Suomessa

Viikolla 6 Volvon 7700 Hybridi kävi vierailulla sekä Turussa että Tampereella jossa auto ei päässyt vielä tositoimiin, mutta esiteltiin paikallisille päättäjille ja lehdistön edustajille. Helsingissä viikoilla 6 ja 7 oli sitten vuorossa tosi toimet. HSL ja Volvo kokeilivat hybridibussia 10.- 16.2. Helsingin linjalla 55, Marian sairaala – Koskela. Linjaa tahkottiin kaikkiaan viiden kuljettajan voimin aamu kuudesta ilta puoleenyöhön siten, että ensimmäinen lähtö oli Koskelan sairaalalta aamulla kuuden jälkeen ja viimeinen Marian sairaalalta puolen yön jälkeen. Kaiken kaikkiaan hybridiin tuli koeajokilometrejä melko tasan 1500 koeajoviikon aikana. Hybridiä kokeiltiin, koska pääkaupunki-seudun liikenteeseen etsitään vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

 

Toimintaperiaate

Hybridibussissa käytetty dieselmoottori edustaa Euro5 pakokaasupäästötasoa tiukimmassa EEV-muodossaan. Lisävarusteena saatavan hiukkassuodattimen avulla hiukkaspäästöt pystytään vähentämään vieläkin enemmän. Volvon rinnakkaishybridin voimansiirto koostuu dieselmoottorin lisäksi sähkömoottorista, joka toimii käynnistinmoottorina ja latausgeneraattorina. Vaihteistona on Volvon kuorma-autoissa ja turistibusseissa käytössä oleva automaattisesti vaihtava I-Shift -vaihteisto.

Katolle on sijoitettu lämmitettävät litium-ioni-akkuparistot, jotka latautuvat jarrutuksen aikana sähkömoottorin/generaattorin avulla. Sähköllä toimivat useat lisälaitteet kuten paineilmakompressori, matkustamon ilmastointi sekä ohjaustehostin. Tämä alentaa myös polttoaineen kulutusta.

Rinnakkaishybridin avulla bussi liikkuu joko sähkömoottorilla tai dieselmoottorilla toisistaan riippumatta tai molempia moottoreita samanaikaisesti käyttäen. Tämän vuoksi bussiin riittää Volvon kevyempi 5 litran dieselmoottori.

Etuna Volvon hybriditekniikassa on se, että dieselmoottori sammutetaan pysäkeillä ja liikennevaloissa. Liikkeelle lähdössä bussi käyttää vain sähkömoottoria. Näin matkustajat ja jalankulkijat säästyvät melulta ja pakokaasuilta. Bussin saavuttaessa noin 15–20 km/h nopeuden, dieselmoottori käynnistyy automaattisesti alkaen syöttää voimaa sähkömoottorin rinnalle, kunnes lopulta vain dieselmoottori huolehtii bussin liikuttamisesta.

Käytön monipuolisuus

Hybriditeknologia soveltuu keskustaliikenteeseen, jossa on paljon matkustajia ja lyhyet pysäkkivälit sekä alhainen keskinopeus. Volvon hybridibussilla voidaan ajaa myös taajaman ulkopuolella, normaalilla matkanopeudella, tällöin käytössä on vain dieselmoottori.. Hyötysuhde pysyy korkeana, kun mekaanista energiaa ei tarvitse välillä muuttaa sähköiseen muotoon ja taas takaisin.

On erittäin tärkeää, että bussit säästävät polttoainetta myös taajaan asuttujen alueiden ulkopuolella. Monien linja-autoyritysten pitää ajaa bussia erilaisissa ympäristöissä bussin koko eliniän aikana, eikä se onnistu tekniikalla, joka olisi tarkoitettu vain kaupunkiliikenteeseen.

 

Suuret tuotantomäärät

Hybridibussin komponentit ovat Volvon kehittämiä. Tätä konseptia tullaan käyttämään myös Volvon jakelu-kuorma-autoissa sekä Volvon maansiirtokoneissa. Pitkällä tähtäimellä saavutetaan näin suuremmat valmistusmäärät ja alhaisemmat tuotantokustannukset. Investoinnin on laskettu maksavan itsensä takaisin linja-auto yritykselle n.5-7 vuoden käyttöajan jälkeen riippuen polttoaineen hinnasta ja ajosuoritteesta.

 

Suurempi matkustajakapasiteetti

Volvon 2-akselinen kaupunkibussihybridi perustuu olemassa olevaan vakioratkaisuun, eikä auton paino ole ongelma. Bussi painaa vain noin 100 kg enemmän kuin vastaava dieselmalli. Koska akut on sijoitettu katolle etuakselin etupuolelle, bussi hyötyy painojakautumasta.

Tästä syystä mitoitettu matkustajamäärä jopa kasvaa. Hybriditekniikka ei rajoita matkustamon tilaa. Se on täsmälleen niin kuin Volvo 7700 dieselmallissa. Matkustajien joustava läpikulku bussissa on vaivatonta, johtuen leveästä keskikäytävästä, tasaisesta lattiasta sekä leveistä ovista.

 

Tekniset tiedot

Vakiorakenteinen kokomatala kaupunkibussi
Korirakenne ruostumatonta terästä

Pituus 12,0 m
Korkeus 3,2 m
Leveys 2,55 m

Matkustajapaikat 34 kpl+seisojat

Ovet 2+2+2

Matkustamon ilmastointi lämmityksellä

 

Voimalinja
Hybridijärjestelmä Volvo I-SAM rinnakkaishybridi
Dieselmoottori Volvo MD5, 4-sylinterinen, iskutilavuus 4,76dm3, 154kW(210hv)
Vääntömomentti 800 Nm/ 1200-1700 rpm

Pakokaasupäästöluokka Euro 5/EEV
Pakokaasujen jälkikäsittelySCR

Polttoainesäiliö 220 l
AdBlue-säiliö 35 l

 

Sähkömoottori I-SAM, max. Teho 120 kW, vääntömomentti 800 Nm

Litium-akkuparistot jännite 600 V, kapasiteetti 4,8 kWh
Sähkömoottori toimii jarrutuksessa hidastimena/generaattorina ladaten akkuja
Jännitteen muunnin 600 V/24 V, 7,5 kW
Voimansiirtolinjan sähköinen ohjausyksikkö
Käynnistysakut 2×12 V, 225 Ah
Latausgeneraattori 24 V, 120 A

Vaihteisto Automatisoitu 12-vaihteinen I-Shift
Taka-akselisto Portaaliakselisto, välityssuhde 4,72:1
Rengaskoko 275/70R22,5, vanteet 7,5×22,5

Sähköisesti ohjatut lukkiutumattomat levyjarrut, etu- ja taka-akselilla
Sähköinen ohjaustehostin, paineilmakompressori ja ilmastointilaite

 

Lue seuraavaksi