Uutiset

Autot

Volkswagen Amarok – haastajan asemasta kärkikaartiin

Volkswagen Amarok on täysin uusi auto, jonka ominaisuudet tekevät siitä samalla kertaa sekä maastokelpoisen että maantiellä herraskaisen. Avolava-ajokkien päämarkkina-alue sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella, missä nämä täyttävät useimmat työ- ja vapaa-ajan vaatimukset. Tästä syystä Amarokin Euroopan valloituskin on jäänyt eteläisempien maiden varjoon. Malliston lanseeraus kun aloitettiin Etelä-Amerikasta, Australiasta ja Afrikasta.

Suomalaisautoilijoiden odotus on vihdoin palkittu, sillä Amarok saapuu nyt myös meidän markkina-alueelle. Alkuvaiheessa asiakaskunnasta kamppaillaan yksinomaan pitkällä Double Cab-ohjaamolla, joka tarjoaa istuinpaikat viidelle henkilölle. Viisi istuinta tuo mukanaan myös kooltaan mojovan autoveron, jonka määrää voidaan inhimillistää rekisteröimällä ajokki kahdella istuimella varustettuna pakettiautona. Autoveroton hinta on kummassakin tapauksessa sama, reilut 30 000 euroa mallista ja varustetasosta riippuen. Kaksipaikkaisesta pakettiautosta maksetaan autoveroa noin 6000 euroa, kolmesta lisäistuimesta valtiovalta veloittaa toiset 6000 euroa.

Myöhemmin markkinoille tuodaan myös kaksipaikkainen, lyhyellä ohjaamolla ja pidemmällä lavalla varustettu ajokki.

Suomen tuontimallisto koostuu nelivetoisista, joko kytkettävällä tai kiinteällä nelivedolla varustetuista malleista. Koeajokkimme oli kytkettävällä nelivedolla, jakovaihteistolla ja tasauspyörästön lukolla varustettu offroad-malli, jonka uskotaan nousevan suosituimmaksi vaihtoehdoksi ammattikäyttäjien joukossa. Maahantuojan arvioiden mukaan hinnaltaan hiukan korkeampi jatkuva neliveto asettunee vankaksi vaihtoehdoksi heille, jotka hankkivat Amarokin esimerkiksi hevosperävaunun vetoon tai muutoin harrastuspohjaisesta syystä.

Maastoajon helppoutta

Amarok-mallistossa on kaksi Common Rail-moottorivaihtoehtoa, jotka rakentuvat saman 2,0-litraisen perusmoottorin ympärille. Suomen maahantuontimallisto tosin pitää sisällään vain tehokkaimman tuplaturbolla varustetun 163-hevosvoimaisen vaihtoehdon. Pakokaasujen takaisinkierrätyksen turvin Euro 5-päästönormit täyttävän nelisylinterisen koneen 400 Nm:n maksimivääntömomentti saavutetaan moottorin pyörimisnopeudella 1500 r/min. 120 kW:n maksimitehon aikaansaaminen edellyttää konehuoneessa 4000 r/min pyörimisnopeutta.

Moottorin jatkeena on aina kuusiportainen, ZF:n juuri Amarokin tarpeisiin valmistama manuaalivaihteisto, jonka kaksi suurinta vaihdetta ovat ylivaihteita. Koeajokin voimalinja jatkuu päävaihteistosta edelleen jakovaihteistoon, joka huolehtii voimanjaosta etu- ja taka-akseleille. Peruslähtökohtana on takavetoinen ajokki, joka voidaan keskikonsolissa sijaitsevan painonapin avulla muuttaa nelivetoiseksi ajokiksi. Hankaliin maasto-olosuhteisiin ajettaessa voidaan jakovaihteiston avulla kytkeä käyttöön myös hidas alue, joka parantaa etenemiskykyä entisestään. Valmistaja lupaa ajokin kiipeävän 45 asteen vastamäkeä myös kuormattuna.

Keskikonsolista löytyy monia muitakin kytkimiä, joiden avulla kuljettajan käyttöön saadaan maastoajoa helpottavia toimintoja. Etenemiskyky paranee kytkemällä kaikissa Suomessa myytävissä malleissa vakiovarusteena oleva tasauspyörästön lukko, jolloin luistonesto kytkeytyy automaattisesti toiminnasta. Konsolissa on myös Offroad-tunnuksella varustettu kytkin, jonka avulla toimintaan kytkeytyy maastoajon ABS- ja ESP-järjestelmät sekä alamäkiajon avustin. Maastoajon ABS antaa pyörän lukittua jarrutuksessa, minkä ansiosta pyörän eteen kasautuu vauhtia hidastavaa materiaalia. Maastoajon ESP taasen puuttuu menoon normaalia myöhemmässä vaiheessa. Alamäkiajon avustin sitä vastoin rajoittaa ajokin nopeutta pyöräjarrujen turvin. Järjestelmä pitää nopeuden vakiona koko alamäkiajon ajan, joskin kuljettaja voi halutessaan muuttaa nopeutta painamalla jarru- tai kaasupoljinta. Vauhtia hillitään etuakselilla levyjarrujen turvin, takana hidastuminen on jätetty rumpujarrujen huomaan. Jarrutustuntuma on hyvä, joskin pöllyävä pakkaslumi kulkeutuu helposti jarrurumpuihin aiheuttaen jarrujen jäätymistä ainakin käsijarrua käytettäessä. Toinen pakkaskaudella esiin noussut seikka oli pyyhkijänsulkien poikkeuksellisen usein tapahtunut jäätyminen. Sulkien puhdistamiseksi on konepellin alla sijaitsevat pyyhkijät pysäköitävä huoltoasentoon. Käyttöohjekirjasta löytyy ohje sulkien vaihtamiseksi ja puhdistamiseksi, joskin ohjeen löytämiseksi on koluttava läpi useampi kohta kirjasta. Pyyhkijöiden piilottaminen konepellin alle tosin parantaa jalankulkijoiden turvallisuutta kolaritilanteessa. Maahantuojan mukaan Amarok on luokassaan ensimmäinen EuroNCAP-testissä neljä tähteä saavuttanut ajokki.

Isossa autossa isot tilat

Maasto-Volkswagen vaikuttaa ulkoisesti varsin muhkealta ja voimaa uhkuvalta ajokilta. Ulkomitoiltaan se on tuntuvasti kilpailijoitaan suurempi, mikä kasvattaa tilantunnetta ohjaamossa. Samassa yhteydessä on toki muistettava kasvaneen koon vaikutukset kaupunkiajoon ja erityisesti parkkihallipyöritykseen. Kasvanut koko ei ainakaan lisää ketteryyttä.

Sisätiloiltaan Amarok tarjoaa herraskaista mukavuutta ja varsinkin tilantuntua. Kuljettajan vieressä on tilaa vain yhdelle matkustajalle, kun esimerkiksi mitoiltaan kapeamman Transporterin matkustajan istuimelle pitäisi sulloa kaksi raavasta haalariin sonnustautunutta sähköasentajaa.

Tukevissa etuistuimissa on reilut säätövarat, jotka löytyvät myös ohjauspyörästä. Takapenkkiläisille taasen tarjotaan jo tehtaalla säädettyä matkustusmukavuutta. Takarivin istuimet ovat mukavuudeltaan hyvät, joskin selkänojan kaltevuudensäädöllä kunnioitus suunnitteluosastoa kohtaan kasvaisi entisestään. Takapenkkiläisten jalkatilat ovat varsin runsaat nekin.

Maantiellä Amarok muistuttaa enemmän normaalia pikitien kulkijaa kuin raavasta maastossa menijää. Ajettavuus ja suuntavakavuus ovat täsmällisiä ja ohjaamon melutaso on saatu puristettua todella alhaiseksi myös moottoritienopeuksilla ajettaessa.

Kuusiportaisen manuaalivaihteiston käytössä esiintyy pientä takkuisuutta, joka ei perinteisesti kuulu tämän konsernin tuotteiden ominaisuuksiin. Toivottavasti vaihteensiirto notkistuu käytön myötä.

Maastoajokilla on toki ajettava myös maastossa, joten Amarok vietiin testiajoa varten Arctic Truckin testiradalle tositoimiin. Varsin lumisissa olosuhteissa ajetun testitaipaleen perusteella uutuusajokille voi povata varsin suotuisia aikoja, sillä etenemiskyky nelivedon ja alennusvaihteiston sekä tasauspyörästön lukon turvin osoittautui erittäin lupaavaksi. Pelkästään rengaskoon kasvattamisella etenemiskyky hangessa parantuisi luultavasti huomattavan paljon.

Ei kaihda kuormaa

Ammattikäytössä korostuu myös kuormatilan koko ja muoto yhdessä kantavuuden kanssa. Amarokin avolavan pituudeksi ilmoitetaan 1555 milliä ja leveydeksi pyöräkoteloiden välistä 1222 milliä. Kuormalava on siis mahdollista nostaa kyytiin myös poikittain. Tosin kuormalavan kuljettaminen kahden sentin marginaalilla tai ennen kaikkea sen laskeminen lokasuojien väliin vaatii tarkkuutta, jonka puuttuminen johtaa helposti maalipinnan vaurioihin. Peltisen lavan vuoraaminen joko pinnoitteella tai muovisella kaukalolla on suositeltavaa ja käytännössä näin myös useimmiten tehdään. Kuormausta ei kuitenkaan tarvitse tehdä pimeässä, sillä ohjaamon takaseinässä sijaitsevaan lisäjarruvaloon on integroitu työvalaisin.

Valtaosa koeajolenkistä ajettiin tyhjällä autolla, jonka jousitus nieli tiestön epätasaisuudet mallikkaasti. Amarokin kaksilitrainen voimala tuottaa suomalaistarpeita ajatellen riittävän suorituskyvyn, sillä vaara muun liikenteen jalkoihin jäämisestä on erittäin minimaalinen. Talvisissa olosuhteissa ajetun testitaipaleen aikainen polttoaineen kulutuslukema asettui arvoon 9,1 l/100 km, mikä on valmistajan lupaamaa arvoa korkeampi. Ajotietokoneen ilmoittama 8,5 l/100 km on jo lähempänä valmistajan lupaamaa arvoa 7,9 l/100 km. Kooltaan reilu, 80 litran polttonestesäiliö mahdollistaa lähes 900 kilometrin toimintasäteen.

Rekisteriotteen mukaan omamassaltaan 1993 kilon ajokille sallitaan 1047 kilon kantavuus, jolloin kokonaismassa asettuu arvoon 3040 kiloa. Perävaunukäyttöä ajatellen Amarok tarjoaa lupaavia lukuja, sillä vetokoukkuun voi kytkeä 750 kiloa painavan jarruttoman tai 2800 kilon jarrullisen perävaunun. Suurin sallittu yhdistelmämassa on kuitenkin rajoitettu 5500 kiloon. Kaikki Suomeen tuotavat mallit varustetaan jo tehtaalla perävaunun vetoa varten sähkösarjalla, mikä nopeuttaa ajokin käyttöönottoa.

Amarok osoittautui erittäin valmiiksi tuotteeksi, jonka turvin uskaltaa lähteä myös kovalta ajoalustalta sivuun. Hyvistä maasto-ominaisuuksista huolimatta ajokkiin on saatu koottua piirteitä, joita kuljettaja arvostaa siirtyessään työmaalta toiselle hyväpintaista pikitietä pitkin. 

Tekniset tiedot Volkswagen Amarok

Moottori

–          nelisylinterinen dieselmoottori

–          tilavuus 1,968 litraa

–          Bi-turboahdin

–          teho 120 kW ( 163 hv) / 4000 r/min

–          vääntö 400 Nm / 1500 r/min

Vaihteisto ja voimansiirto

–          kuusiportainen manuaalivaihteisto

–          jakovaihteisto

–          kytkettävä neliveto

–          tasauspyörästön lukko

Alusta

–          erillisrunko

–          edessä kierrejouset ja kallistuksenvaimennin

–          takana lehtijouset

–          edessä levyjarrut

–          takana rumpujarrut

Mitat ja massat

–          pituus 5254 mm

–          leveys 1944 mm

–          korkeus 1834 mm

–          kuormatilan pituus 1555 mm

–          kuormatilan leveys 1222 mm

–          omamassa 1993 kg

–          kantavuus 1047 kg

–          kokonaismassa 3040 kg

–          perävaunumassa 750 kg / 2800 kg

–          suurin yhdistelmämassa 5500 kg

–          koeajokin hinta veroineen 43 109,72 euroa

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi