Uutiset

Autot

Voittaja-ainesta – Tor Thunders – Ukkosen jumala

Jukka Rajalan kiinnostus autojen rakentelua kohtaan on lähtenyt liikkeelle ja kasvanut hänen kierrellessään näyttelyitä sekä kavereidensa rakenteluharrastuksen myötä. Kuljetusalalla Jukka Rajala on ollut noin kymmenen vuotta ja omia autoja hänellä on ollut vuodesta 2005 lähtien. Kuljetusliike J. Rajala Trans Oy Ab kuljettaa kappaletavaraa ja elintarvikkeita koko Euroopan alueella kolmella autolla. Autot ovat: Mercedes-Benz Sprinter 315, Mercedes-Benz Sprinter 318 ja Scania R 480 ja ne on varustettu Euro 4 –moottoreilla sekä FNA- ja FRC-luokitetuilla kuormakoreilla.

Sprinterin rakentelu alkoi tammikuussa 2008, kun uusi pitkäkorinen ja korkea Mercedes-Benz Sprinter 315 CDI rekisteröitiin TOR-10:ksi. Sitä ennen oli tietenkin tehty autokaupat Vehon automyyjän, Sami Hallikaisen kanssa. Ensimmäiseksi auto vietiin helsinkiläiseen Verhoilu- ja kalustus Ver-ka Oy:öön, missä siihen tehtiin kylmäeristys (60 mm polyuretaani) tavaratilaan ja asennettiin MBB:n 500 kg:n perälautanostin Mika Määtän toimesta. Mika on tehnyt autojen sisärakentelua 26 vuotta, josta 13 vuotta omassa yrityksessä. Välillä auto kävi Suomen Kuljetuslaitteella, missä siihen asennettiin Carrierin kylmäkone. FNA-luokitus ja kansainvälinen ATP-todistus, ensimmäinen Suomessa tämän kokoluokan autossa, hyväksytettiin MTT Vakolalla. Kuormatilassa on lisäksi lämpötilanseuranta, josta välittyvät tiedot ohjaamon ajoneuvopäätteelle. Tässä vaiheessa rakentelua aikaa oli kulunut noin kuusi viikkoa.

Seuraavaksi Euromaster hankki Sprintteriin italialaiset erikoiskevytmetallivanteet, joihin on lisätty 600 grammaa titaania riittävän kantavuuden aikaansaamiseksi. Renkaiksi autoon valittiin Michelinin 255/60 R18.

Tämän jälkeen auto siirtyi Ruotsin puolelle maalattavaksi. Auton perusmaalauksen ja pohjatyöt teki automaalaamo Billackeringen i Mjölby Ab. Motiivimaalaukset ja lakkauksen suoritti ruotsalainen motiivimaalari Terje Aspmo. Maalaukseen kului kaikkiaan aikaa noin 7 viikkoa. Billackering i Mjölby Ab –automaalaamo on perustettu 60-luvun puolivälissä ja se on tänä päivänä erikoistunut raskaamman kaluston erikoismaalauksiin erittäin ammattitaitoisella 12 hengen tiimillä. Maalaamo toimii Mjölbyssä 2400 neliön tiloissa, missä hoituu kaikki pohjatöistä aina teippauksien suunnitteluun. Suomalaisten autoja Billackering i Mjölby Ab on maalannut ainoastaan Jukka Rajalalle ja eräälle toiselle alan harrastajalle.

Maalauksen jälkeen Sprinter ajettiin Hio-Mex Oy:hyn, missä Tero Sassi ”Mr Roster” aloitti rosteriosien valmistuksen yhdessä Saku Veikkalaisen kanssa, johon kului aikaa noin 4 viikkoa. Hio-Mex Oy:llä on yli 25 vuoden kokemus ruostumattoman ja haponkestävän teräksen sähkökemiallisesta kiillotuksesta ja peittauksesta.

Samaan aikaan Ver-ka Oy:n Mika Määttä teki ohjaamon nahkaverhoilut katosta lattiaan. Örumilta autoon löytyi sopivat Hellan lisävalot, jotka asennettiin Veholla. Asennus tehtiin kevyen kaluston korjaamon työnjohtajan, ”Mustin” valvonnassa, jotta takuuasiat pysyivät kunnossa. Suomen Kuljetuslaitteelta hankitut 400 sinistä led-valoa eri puolille autoa asennettiin Jukka Rajalan, Tero Sassin ja Saku Veikkalaisen kanssa yhteistuumin.

Tämän jälkeen auto oli pari kuukautta ihan oikeissa töissä, jonka jälkeen oli vuorossa rosteriosien tekeminen loppuun. Kokonaisuudessa projekti kesti lähes 7 kuukautta.

Maalauksen jälkeen Sprinter on vahattu Romicare Oy:ssä erikoisvahalla, jota on testattu Rajalan autoon ensimmäistä kertaa. Vahan ansiosta lika ja kura lähtevät pelkällä huuhtelulla, mikä on tärkeä asia tällaisessa erikoisautossa.

Tor Thundersin täydellisen audiopaketin suunnitteli ja toimitti Pioneerin Marko Ikonen. Pioneerin 30 GB:n kiinteällä kovalevyllä varustettuun AVIC-HD3 -soittimeen on integroitu samaan pakettiin: radio, cd, dvd, navigointi sekä bluetooth ja siihen on mahdollista kytkeä myös peruutuskameran näyttö.

 
 

J Rajala Transport Oy Ab:n Yhteistyökumppanit

Billackeringen i Mjölby Ab
Hio-Mex Oy
Ver-ka Oy
Romicare Oy
Veho Oy
Suomenkuljetuslaite Oy
Örum Oy
Euromaster Oy
Nikon
Pioneer

 
 

Näyttelyt ja palkinnot

Kesäkuussa 2008

· High Chaparral Ruotsi
· Suomessa Alfa Romeo Tour

Elokuussa 2008

· Lastbil Elmia Ruotsi / Nordic Trophy- kisa I
· Power Truck Show Alahärmä I
· Vårgårda Ruotsi II
· Lastbil Show Öst Tanska II
· Ärjy-kisa I

Parhaiksi sijoituksiksi Jukka Rajala arvostaa Ärjy-kisan voittoa Suomessa sekä Nordic Trophyn voittoa. Tänä vuonna Tor Thunders tulee osallistumaan muun muassa HC Truckmeet ja Nordic Trophy näyttelyihin Ruotsissa, Lastbilshow Westiin Tanskassa, Truckstar festivaaliin Hollannissa ja Truck River Radunoon-näyttelyyn Italiassa.

www.rajalatrans.fi

Miika Nyrö

 
 
 
 

 

 
 
 

Lue seuraavaksi